Komentara: 2
Pregleda: 5628

„Šizilište“ i Večernja igranka

25.12.2012. u 17:18h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U okviru ciklusa "Sve što ste želeli da znate o prošlosti Subotice - a niste smeli da pitate", u petak, 28. decembra 2012. godine od 19:30 časova održaće se predavanje na temu „Šizilište“ u Omladinskom klubu „Skladište“. Nakon predavanja članovi Volonterskom kultur kluba Fondacije „Danilo Kiš“ Subotica organizuju i Večernju igranku, po uzoru na one o kojima će na predavanju biti reči.
„Šizilište“ i Večernja igranka

Predavanje "Šizilište"

Predavač: Dejan Mrkić

Šezdeseta godina dvadesetog veka u Evropi. Stari kontinent se oporavio od ratnih razaranja i počinje “dolce vita”. U to vreme stasava i prva generacija mladih koji imaju višak slobodnog vremena, neopterećeni socijalnim problemima i ideologijom. Film, sport, moda i popularna muzika, to je ono što zanima „baby boomere“. Radio Luxemburg, prva komercijalna stanica velikog dometa, širi pandemiju koja je krenula iz SAD pedesetih, a sada, sa novom energijom, i iz Engleske. Muzika za ludi mladi svet – Rock 'n' Roll!

Nova pojava na muzičkoj sceni su VIS-ovi (vokalno-instrumentalni sastavi) sastavljeni od, neretko, samoukih omladinaca, sa ručno rađenom ili doterivanom opremom. Prezreni od starijih kao „padavičari“, „električari“, „čupavci“, „bitlzi“... Dugačak je spisak posprdnih imena za muzičku avangardu koja neguje novu BIT muziku (tada se naziv „Rock 'n' Roll“ odnosio, prvenstveno, na njegov bazični, izvorni oblik).

Subotička omladina je, naravno, na prečac osvojena. Svira se na igrankama u školama, na čajankama, u salama u Harambašićevoj, „Partizanu“ i ostalim mestima, popularno zvanim – „šizilišta“.

Dejan Mrkić Lansky je tvorac popkulturne istorije Subotice dvadesetog veka. Kolekcionar starih fotografija i pojedinačnih istorija zgrada, ljudskih sudbina, fenomena i urbanih mitova. 

Večernja igranka


Kreativni i uvek originalni članovi Volonterskog kultur kluba Fondacije “Danilo Kiš“ organizuju za završetak radne i aktivne 2012. godine u Omladinskom klubu „Skladište“ igranku po ugledu na one koje su se održavale na istom mestu kada se ovaj prostor zvao „Šizilište“.

Svi vi koji volite Bitlse, Elvisa, Kridense, Čaka Berija, Roja Orbisona, Dženis Džoplin, Sonikse, kao i legende domaće muzike poput Đorđa Marjanovića, Bisere Veletanlić, Džentlmena, Crnih bisera, Elipsi, Zlatnih dečaka i mnogih drugih, dođite u petak, 28. decembra u 22 časa u „Skladište“ da zajedno osetimo duh tih romantičnih godina kada je sve, prema pričanju naših starih, bilo lepše i bezbrižnije.

Inicijatorke igranke, domaćice večeri, ali i najzaslužnije za odabir muzike i atmosferu biće volonterke Ivana Perić i Marijana Mančev, koje će uz pomoć ostalih volontera urediti “Skladište“ i dočarati nam u toj noći duh pedesetih i šezdesetih godina.

„Šizilište“ i Večernja igranka

Na igranci će se posluživati bezalkoholni voćni punč. Poželjan je dres kod pedesetih i šezdesetih godina!


Mali saveti za sve koji ne znaju da je muzika tih godina bila revolucionarna i da je tako popularna morala uticati i na modu:

Za one koji nisu bili naročito oduševljeni idejom buntovništva, kombinacije su bile jednostavne sa malim edž vajbom. Za muškarce su to bile obavezne farmerice, jer pedesetih godina one postaju simbol pobunjenih tinejdžera, zatim majice sa V izrezom, kragnom i tri dugmenceta, džemperi i jakne u neupadljivim bojama. Od obuće najbolji izbor su bile crne oksfordice. Što se devojaka tiče, karakteristične su bile pune pufnaste kraće suknje, baletanke ili štikle, i kosa zavezana u visoki konjski rep. Ipak, oni hrabriji su pravi predstavnici rokabilija. Ta "opasnija" strana pedesetih je dovela ovaj stil do svog vrhunca i u toj varijanti je mnogima prepoznatljiv. Upadljive i neprirodne boje kose - crna, skoro pa bela, sve nijanse crvene, roze; zatim odeće, sa printovima poput onih koji liče na isečke iz novina ili spejs printom, dvobojne majice i čuvena "ricky" jakna koju ste mogli da vidite na Rikiju Rikardu u "I Love Lucy".

Svakodnevna muška kombinacija se sastojala od bajkerskih čizama ili kripersica, farmerica, takozvanih „bowling“ majica, kožne jakne (bili su pod velikim uticajem filma "The Wild One") i “duck tail“ frizure. Devojke su odbacile „girly“ i utegle se u takozvane „pencil“ suknje sa dubokim strukom, dužine do kolena, koje su pratile liniju tela, u kombinaciji sa takođe uskim džemperima i štiklama. Alternativa su bile uske farmerice sa dubokim strukom ili kapri pantalone. Frizure i šminka su bile ono što je stavljalo tačku na i. Beti Pejdž je svakako imala veliki uticaj, jer su njene karakteristične šiške jedna od poznatijih stvari vezanih za ovaj stil.

Pored ovih kratkih šiški popularne su bile i “victory rolls“ kao i „bandane“, u kombinaciji sa crnim ajlajnerom i crvenim karminom. Još kada dodate zanosne obline, jer anoreksija nije bila u modi, stičete kompletnu sliku. Eto malih saveta za dres kod!

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 5628
Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

omladinski klub "skladište"

dejan mrkić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.