• Pregleda: 5007

Seoska proslava podelila Bačko Dušanovo

Meštani Bačkog Dušanova minulog vikenda proslavili su Slavu sela Ivanjdan i Dan mesne zajednice 7. juli. Za mnoge je to jedan isti dan, ali za Dušanovčane je to prilika da se organizuju dve proslave – crkvena i građanska, te je za vreme bogosluženja na obližnjem stadionu igrana fudbalska utakmica.
Seoska proslava podelila Bačko Dušanovo

Po rečima čitateljke koja se obratila našoj redakciji, nikada do sada se nije desilo da se dok sveštenik drži liturgiju samo deset metara dalje igra fudbalska utakmica.

- Svi su ostali bez teksta. Kada su posle crkvene ceremonije gosti otišli u Dom kulture na večeru, sveštenik iz Novog Žednika nije mogao da održi molitvu jer je pored na košarkaškom terenu bio postavljen šator gde je treštala muzika. Kaže da za vreme komunizma nije bilo tako – priča meštanka Dušanova. - Zbog sukoba pojedinaca sa ljudima u crkvi selo je podeljeno, ali nikada do sada se nije desila ovkva sramota. Bilo je nekoliko popova, sveštenik iz Novog Sada koji godinama dolazi ostao je bez teksta. Ovo je bilo i strašno i žalosno, da se vremenski nisu mogli dogovoriti, da utakmica bude pre ili posle liturgije.

Predsednik Saveta MZ Nikola Uzelac ove navode ne demantuje i objašnjava da se u 7. juli u selu proslavlja se od 1950., a  Ivanjdan posle 2000 godine.

- Fudbalska utakmica se uvek igrala subotom, a ove godine je i Ivanjdan takođe pao u subotu. Imali smo puno gostiju, prijatelja i donatora, koje smo morali da smestimo i ugostimo, a kako su zbog svadbi svi prostori i konobari iz Čantavira bili zauzeti, na košarkaškom terenu postavili smo šator – objašnjava Uzelac i podseća da je kao odbornik Skupštine grada ličnu uticao da selo dobije projektnu dokumentaciju za izgradnju crkve. - Od ukupnog budžeta od 100.000 dinara, MZ je polovinu dala za crkvenu proslavu. Svi gosti su bili zadovoljni a ako neko ima primedbi neka se javi meni lično.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
žužana Odgovori
Samo bogato.
Građanska i crkvena proslava. Istovremeno.
A opština finansira iz budžeta.

Još da su seljani složni...
opalac Odgovori
Dokon pop i jarice krsti.
Dragče Gevaravić Odgovori
Kakva je to retorika: "... a ako neko ima primedbi neka se javi meni lično..."

Ovakva retorika indicira, da ako se neko bude bunio protiv nečega, onda će ga ovaj predsednik nečega naučiti pameti.
Nema pravnih sredstava da se promeni ono što se dogodilo, tako da obraćanje Vama (lično ili pismeno) ne može uroditi plodom.
Svaki građanin ima prava da iznese svoje mišljenje javno.

Izgleda da ta preposvećenost Srpskoj pravoslavnoj crkvi traje samo dok se rečima bori za srpsku svetinju na Kosovu i dok se na sto ne stavi prasetina i ne zasvira harmonika.
Milan024 Odgovori
Nikola je sve dobro rekao i još bolje organizovao.
Do 2000., nisu ni znali šta je crkva!
mile
Tako vam i treba, kad ste uvrstili Mirka Bajića u organizacioni odbor.
Nole Odgovori
Znaci trebalo je prekinuti utakmicu zbog liturgije??? Zasto pop nije sacekao da se utakmica zavrsi pa da odrzi liturgiju? Seoski inat na delu...
B
Ajd procitaj molim te sta su casovi jutrenje vecernje liturgija... pa onda vidi sta je lakse i logicnije pomeriti, pijane bahanalije ili svetu liturgiju.
Dušanovčanin Odgovori
Jako mi je žao što je došlo do nesloge u mom selu. Posetio sam, ne kao gost, već kao posmatrač obe proslave. U Domu je bilo oko 30tak ljudi. Domaćini ljubazni, zovu sve unutra na Slavu, riblja čorba na stolu, tiha muzika sa laptopa, sva poznata lica Zahvalih se na pozivu i odoh do šatora. Muzika trešti, praseti na stolu,oko 50 gostiju,više od polovine ne poznajem. Domaćin daje naloge ko može dobiti večeru ko ne.Nisanm čekao da me primeti, okreenuh se i odoh kući. Većinamojih Dušanovčana je ostala kod kuće. Predesednik reče da su dobili 100 000 dinara. To su velike pare!! GDE SU PARE ???? ZAMOLIO BIH NADLEŰNE DA PROVERE ŐTA SE RADI U DUŐANOVU SA NOVCEM!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.