Komentara: 0
Pregleda: 2703

Selekcijskom smotrom stoke do kvalitenih priplodnih grla

03.07.2016. u 00:05h
Izvor: Subotica.com
U toku je selekcijska smotra stoke, a u Poljoprivrednoj stručnoj službi kažu da će do kraja stočarske godine, do septembra biti ocenjeno još 30 odsto preostalih grla.
Selekcijskom smotrom stoke do kvalitenih priplodnih grla

Nacionalnim odgajivačkim programom predviđena kao obavezna, selekcijska smotra stoke se sprovodi sa ciljem da se sagleda stanje mlečnog govedarstva, broj priplodnih grla, rasna struktura, kao i uslovi odgoja. Jednom u toku stočarske godine, koja traje od 1. oktobra do septembra, stručna tročlana komisija obilazeći farme vrši pregled  svih grla koja su u kontroli matičnog knjigovodstva, a osnovni motiv je dobijanje kvalitetnih priplodnih grla.

- U okviru selekcijske smotre sve se uzima u obzir, gledamo  način držanja, genetski materijal, kao i izgled stoke. Merimo visinu krsta, dužinu grebena, posmatramo stav nogu, kao i visinu vimena, sve nam to govori kakav će biti potomak od dotičnog grla. Obično savetujemo stočarima da uzimaju kvalitetno seme, ali važno je da se zna da ne postoji čarobno seme, već da su izuzetno bitni uslovi držanja. Da bi ispoljila svoj potencijal za proizvodnju mleka ili potomaka, životinja mora biti smeštena u prostor  za  normalnu životnu reprodukciju, kao i da ima dovoljno kvalitetne hrane-kaže savetnica za stočarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi, Ljiljana Uzelac.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi kažu da su zadovoljni što je u odnosu na prethodne godine  stočarski fond očuvan, pa čak i unapređen.

- Primećujemo da su bolji uslovi u kojima farmeri drže stoku, selekcijska smotra je mera koja zaista dovodi do većeg broja kvalitetnih priplodnih grla i maksimalnog prinosa. Možemo biti zadovoljni jer je došlo do poboljšanja u kvalitetu stoke. Takođe, dolazi i do pozitivne pojave, grupisanja stoke-kaže Uzelac.

Pojava bolesti nodularnog dermatitisa u nekim krajevima naše zemlje će uticati i na naše stočare, smatra savetnica za stočarstvo.

- To će imati odjeka na naše farmere, jer je zabranjen promet stoke. Iako se bolest ne može preneti na ljude, moguće je njeno širenje sa grla na grlo. Obezbeđene su vakcine  pa će početi vakcinisanje i ovde, ali ova situacija usporava one koji se bave tovom goveda. Javiće se problem plasmana. Bilo je slučajeva da su neki farmeri kupili grla u tim ugroženim krajevima a sada im nije dozvoljeno da dovedu grla-kaže Uzelac.

Prema podacima Poljoprivredne stručne službe, prošle godine je pod kontrolom bilo 21000 grla goveda, od čega oko 9.000 ženskih.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2703
Povezane teme

poljoprivreda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.