Komentara: 0
Pregleda: 1728

Selekcija filmova sa Žigmond Vilmoš festivala na Festivalu evropskog filma Palić

19.07.2019. u 15:47h
Izvor: Subotica.com
U okviru saradnje dva filmska festivala, na 26. Festivalu evropskog filma Palić biće prikazano osam dugometražnih, kratkih i eksperimentalnih filmova iz programa 3. Žigmond Vilmoš Film Festivala iz Segedina. Sve projekcije prikazivaće se od 21. do 24. jula u bioskopu Abazija, s početkom u 15 časova.
Selekcija filmova sa Žigmond Vilmoš festivala na Festivalu evropskog filma Palić

Otvoreni univerzitet Subotica i Centar za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti Segedin zajednički realizuju projekat "FILMY", koji ima za cilj filmsku edukaciju mladih, razvoj filmskih klubova u prekograničnom regionu i saradnju dva filmska festivala. Tako će na ovogodišnjem Festivalu evropskom filma Palić biti prikazano osam dugometražnih, kratkih i eksperimentalnih filmova iz programa 3. Žigmond Vilmoš Film Festivala.

U nedelju, 21. jula, selekciju će otvoriti "Studentski film" (Srbija/Mađarska), nakon kojeg će uslediti film "Kad padnem" (Norveška). Narednog dana, 22. jula, biće prikazan film "Blue kids" (Italija), dok će u utorak, 23. jula, posetioci moći da pogledaju četiri kratka filma, "Neznanje je blagoslov" (Holandija), "Lauretta" (Mađarska), "Čuvari" (Litvanija, Belgija) i "Iceberg nations" (Španija). Selekciju će u sredu, 24. jula, zatvoriti takođe četiri kratka filma "U tebi" (Mađarska), "Predmeti koji tonu" (Hrvatska), "Wiki" (Poljska) i "Ambi" (Makedonija).

Segedin je rodni grad svetski poznatog filmskog snimatelja, direktora fotografije i dobitnika Oskara, Žigmonda Vilmoša, počasnog građanina ovog grada. Skoro stotinu godina star, Belvarosi bioskop u Segedinu jedan je od najstarijih tradicionalnih bioskopa u Mađarskoj. Najveća sala, sa pet stotina sedišta, nosi ime Žigmonda Vilmoša od 2005. godine, zbog čega je on bio veoma ponosan.

- Svaki put kada bi dolazio u Segedin, nije propustio da poseti "svoj bioskop". Pored ličnih veza, naš filmski festival inspirisan je veličinom Vilmoša Žigmonda u filmskoj umetnosti, njegovim statusom i reputacijom. Kvalitet njegovog rada i njegov uticaj na sledeće generacije imaju isti efekat kao i cilj festivala, a to je da skrenu pažnju na važnog stvaraoca filmova, direktora fotografije - objasnio je Gabor Sabo, predsednik žirija Žigmond Vilmoš Film Festivala. - Naziv festivala jasno pokazuje da analiziramo filmove iz perspektive snimatelja/direktora fotografije. Međutim, od Vilmoša smo naučili da se vizija i rad direktora fotografije ne mogu proceniti izolovano od drugih elementa. Najbolji primer toga je upravo njegov rad. Ostvarivanje snimateljskih ideja mora se sagledati uzimajući u obzir rediteljeve namere ili poruku čitavog filma. Na ovaj način, mi ne nagrađujemo samo rad snimatelja/direktora fotografije, već i filmove kao celine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1728
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.