• Pregleda: 2508

Saobraćaj je najveći izvor buke

Poslednji rezultati merenja nivoa komunalne buke, pokazuju da je nivo buke u našem gradu neznatno prekoračen u tri zone merenja, a najveći izvor je saobraćaj, poručuju stručnjaci uoči Međunarodnog dana zaštite od buke. Osim toga, u Subotici se meri se i stepen buke koji potiče od rada tehnološke i muzičke opreme u ugostiteljskim objektima.
Saobraćaj je najveći izvor buke

Nivo buke u poslednjih nekoliko godina je u trendu stagniranja, poručuje Zoltan Vidaković, inženjer zaštite životne sredine u Zavodu za javno zdravlje, koji je nadležan za monitoring buke u našem gradu. Prema njegovim rečima, različita merna mesta u koja se ubrajaju centar grada, Aleksandrovo, Palić, Mali Bajmok i Čantavir, imaju različite dozvoljene nivoe komunalne buke i taj opseg je drugačiji tokom dnevnih i noćnih intervala.

- Izvori buke su uglavnom saobraćaj, u najvećoj meri, dok su u manjoj meri zastupljeni ostali izvori buke, kao što su izvori muzičke opreme iz ugostiteljskih objekata. U neznatnoj meri je prekoračen nivo buke, na primer, od postojećih mernih mesta najviši nivo buke zabeležen je na mernom mestu Somborski put, gde je preko dana dozvoljeni nivo buke 55, a za noć 45 dB, a izmereni nivo buke preko dana je 66 dB i za noć 55 dB - objašnjava Vidaković. 

Tokom godine, inspekcija u gradu obavi 12 redovnih kontrola buke iz ugostiteljskih objekata u noćnim satima, od 22 do 2 časa ujutru, a do sada su urađene dve. Ukoliko se merenjem utvrdi da je došlo do prekoračenja dozovoljenog nivoa, podnose se prekršajne prijave, napominje Suzana Dulić, inspektorka zaštite životne sredine Gradske uprave.

- Kaznene odredbe su veoma visoke po osnovu Zakona o zaštiti od buke. Tako za pravna lica iznose od 500 hiljada do milion dinara, dok za fizička lica iznose od pet do 50 hiljada dinara, u zavisnosti od vrste prekršaja. Ukoliko utvrdimo da je došlo do prekoračenja nivoa buke, izdaje se prekršajna prijava i to se procesuira na sudu. Prošle godine smo imali šest prekršajnih prijava - navodi Dulić.

Buka je svaka zvučna pojava koja remeti normalan rad i odmor čoveka, podseća prim. dr Marko Sente, otorinolaringolog, dodajući da osim što oštećuje slušni aparat, buka nepovoljno utiče na rad srca, štitne žlezde, nervni sistem i može izazvati depresiju. Buka koja prelazi nivo od 60 dB, može izazvati akutna oštećenja, a ukoliko je izloženost dugotrajna ili jačina zvuka prelazi 80 dB, može doći do trajnog oštećenja i gubitka sluha.

- Akutno oštećenje nastaje najčešće pri nekim akutnim dejstvima zvuka, u klubovima, kada se nalazite neposredno uz izvor zvuka ili u luna parkovima, gde je izuzetno visok nivo buke. Drugo što može doprineti, jeste korišćenje slušalica, pogotovo onih koje se stavljaju u slušni kanal, gde je zvučna energija veoma velika. Čak ni ne mora biti veliki intenzitet zvuka, ali s obzirnom na kratkoću slušnog kanala, mali put od izvora zvuka do bubne opne, prenosi se velika količina zvučne energije preko bubne opne, lanca slušnih koščica na unutrašnje uvo, koje dovodi do oštećenja spoljašnjih trepljastih ćelija i može dovesti do trajnog oštećenja sluha - objašnjava prim. dr Sente.

Građani uglavnom prijave zbog buke češće podnose od proleća do jeseni. Prošle godine su podneli 62, a ove 11, zbog čega iz Inspekcije za zaštitu životne sredine u narednom periodu očekuju porast prijava.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

6
ENVODJOKOBETMEN Odgovori
I motorista koji nisu imali detinjstvo.
Nemanja Odgovori
Godisnje 12 kontrola buke? Kako vas nije sramota?
AlwaysUltra Odgovori
Sva sreca - otkad je zavrsen Y krak ta buka je sve neznatnija.
I sva sreca da se u nasoj pravnoj drzavi striktno primenjuju sankcije s tim visokim kaznama.
Amen ...
Kom Odgovori
Nekada se iz stanova čula muzika iz djačkih i studentskih domova iz bašta hotela i kafana, sada-muk!
jozo bubnjar Odgovori
Dodjite na Prozivku, kada se nesto orfanizuje za malisane, nesto sto je zabavnog i edukativnog karaktera i onda dodje neki tzv voditelj programa i tzv DJ i razdernja se u onaj mikrofon onako nalozen da ga cuju na Palicu i Kelebiji... Strasno... A to neko iz "grada" odobrava... Nezna se ko je ludji.
Ljilja Odgovori
Kod nas u Žel. naselju najveću buku mesecima stvara komšija koji danonoćno baca petarde, onako rafalno po pet. Da li se i to računa pod buku?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.