Komentara: 11
Pregleda: 4030

Rodnopravni budžet za mlade

07.10.2013. u 17:34h
Izvor: RTV City
Projekat Instituta za razvoj mladih Kult, ima za cilj da kroz inicijativu Rodnopravni budžet za mlade osnaži i motiviše devojke i predstavnice vlasti za mlade da zagovaraju koncept rodno odgovornog budžetiranja. Inicijativa se sprovodi u 9 lokalnih zajednica Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i edukovaće najmanje 360 devojaka.
Rodnopravni budžet za mlade

Odbornica Skupštine grada, Josipa Ivanković rekla je da smo mi od svih gradova odlučili da ovaj projekat ispratimo na dva jezika, srpskom i mađarskom, kako bi obuhvatili što više mladih. „Na ovaj način doći ćemo do više mladih kojima ćemo objasniti koliko je važno rodnopravno budžetiranje za mlade i rodna ravnopravnost uopšte.“ - objašnjava Ivanković.

Pod pojmom Rodna ravnopravnost pretpostavlja se da u jednom društvu, zajednici ili organizaciji postoje jednake mogućnosti za žene, muškarce i osobe drugačijih rodnih indentiteta da doprinesu kulturnom , političkom, ekonomskom i socijalnom napretku, kao i da imaju jednake mogućnosti da uživaju sve koristi i dobrobiti od napretka jedne zajednice. Rodno odgovorno budžetiranje označava primenu rodne analize na javne budžete, odnosno sagledavanje učinaka preraspodele budžetskih sredstava koji odgovaraju potrebama žena i muškaraca u jednoj zajednici.

Rodnopravni budžet za mlade

„Ovo je rodnopravni budžet. Fokus nije na mladim ženama, iako analize i statistike pokazuju da su one u nekom nepovoljnijem i nepravednijem položaju, i da im na neki način implementacija ovog projekta pomaže. Fokus projekta jeste budžetiranje.“ – rekao je koordinator kancelarije Instituta za razvoj mladih KULT u Subotici i dodao da je budžet vrlo konkretan i politički jasan mehanizam za osnaživanje mladih ljudi.

„ Neka od konkretnih stvari na koje se može obratiti pažnja kada je budžetiranje u pitanju jeste politika stipendiranja, gde se uvek vodi računa o tome da mladi muškarci i devojke dobijaju podjednake šanse.“- precizira Marko.

U sprovođenju projekta, Kult za lokalnog partnera ima Grad Suboticu i Kancelariju za mlade koja će raditi na realizaciji lokalne inicijative. Ona je nastala kao rezultat obuke u Sarajevu, na kom su učestvovale predstavnice lokalne vlasti i udruženja građana, pod nazivom Rodna ravnopravnost: lekcije i izazovi. Sastoji se iz 5 faza koje obuhvataju edukaciju iz oblasti rodne ravnopravnosti, fokus grupe, izradu upitnika i javno zagovaračku kampanju za usvajanje izrađenih preporuka rodno odgovornog budžetiranja u lokalnim dokumentima prema mladima, poput Lokalnog akcionog plana za mlade. Pored Instituta za razvoj mladih inicijativu je podržao i UN Women.

Predstavnica Kancelarije za mlade Grada Subotice Dejana Bibić kaže da je zamisao projekta da se realizuju 4 fokus grupe.

„Smatramo da je važno da kroz fokus grupe stvorimo direktan dijalog sa mladima gde bi smo ispitali njihove stavove vezane za rodnu ravnopravnost.“ – kaže Bibić i ističe želju da pojam rodne ravnopravnosti kroz projekat približe mladima kako bi oni mogli da budu aktivniji u tom domenu.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 4030
Povezane teme

josipa ivanković

dejana bibić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.