Komentara: 21
Pregleda: 4488
Foto

Put od otpadne vode do česme krajnjeg potrošača

06.06.2018. u 16:07h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, JKP "Vodovod i kanalizacija" organizovalo je Dan otvorenih vrata za sugrađane, koji su bili u prilici da se uz stručno i profesionalno vođenje upoznaju sa radom Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u našem gradu.
Put od otpadne vode do česme krajnjeg potrošača

U skromnom društvu nekoliko sugrađana, od kojih je Tamaš Rabakezi pre više od sedam godina učestvovao u izgradnji novog Postrojenja, rukovodilac sektora prečišćavanja otpadnih voda JKP "Vodovod i kanalizacija" Biljana Isić započela je obilazak ovog veoma složenog kompleksa.

Prva stanica je kanal, koji se nalazi na samom ulazu u Postrojenje. Dugačak 1,7 kilomerata, ovaj kanal predstavlja najnižu tačku u gradu, u kojoj se otpadne vode iz domaćinstava, institucija, škola i industrije sastaju, te zajednički ulaze u prvu fazu prečišćavanja.

Put od otpadne vode do česme krajnjeg potrošača

- S obzirom na to da kanal prolazi kroz Deponiju, prvo na šta otpadna voda nailazi jeste gruba rešetka sa otvorima do 5 centimetara, kako bi se najpre krupan otpad iz nje izdvojio. Ono što se zadrži na rešetki, naši radnici ručno očiste i odlažu sa strane u kontejner - započinje priču Biljana.

S najniže tačke, voda se uz pomoć pužnih pumpi uspinje na najvišu tačku u Postrojenju, koja se nalazi u takozvanoj Ulaznoj građevini. Ovde prolazi kroz fine rešetke sa otvorima do 6 milimetara, kako bi se odvojio sitan otpad, a potom ulazi u peskolov, kako bi se izdvojio pesak.

Put od otpadne vode do česme krajnjeg potrošača

- Velike muke nam je zadala kiša, jer kada pada uvek ima jako mnogo peska u otpadnim vodama. Bio je izazov napraviti peskolov, koji će uhvatiti sav pesak iz vode kada su jake i obilne kiše, ali isto tako i kada su kratki i zanemarljivi pljuskovi - priseća se Tamaš jednog od problema sa kojima se suočavao u vreme izgradnje Postrojenja.

Dosadašnje izdvajanje krupnog i sitnog otpada, te peska iz otpadnih voda, samo su pripremne radnje za prečišćavanje koje tek sledi, jer voda sada treba da uđe u Taložnike, velike kružne objekte u kojima se usporava kretanje kako bi organske materije pale na konusno dno.

Put od otpadne vode do česme krajnjeg potrošača

- Most sa češljevima se okreće veoma polako da se voda ne bi uzburkala, a da bi napravio pun krug potrebno mu je oko sat vremena. Sve što padne na dno, most gura u sredinu, odakle se pumpom transportuje na dalji tretman, a nama ostaje voda sa rastvorenim materijama, koja potom odlazi u biološke bazene - objašnjava Biljana.

Prema njenim rečima, biološki bazeni predstavljaju srce procesa prečišćavanja otpadnih voda. U njima se podešavaju posebni uslovi podobni za razmnožavanje mikroorganizama, koji imaju zadatak da "pojedu" azot, fosfor i druge materije, te tako prečiste vodu. Takođe, bazeni se sastoje iz tri dela, a u svakom voda treba da se zadrži tačno određeno vreme, kako bi se mulj i materije pravilno izdvojile. 

Put od otpadne vode do česme krajnjeg potrošača

Na ovom mestu, Tamaš primećuje tanke žice, koje su postavljene duž oboda bazena, te se priseća još jednog problema prilikom puštanja u rad Postrojenja.

- Ovde su galebovi znali da se sjate i bilo ih je na sve strane, zbog čega smo šipke premazivali, pa kada bi se uhvatili i primetili da im je nezgodno onda bi pobegli. Međutim, ništa to nije pomoglo, a sada ne vidim galeba, ali vidim zice, tako da ste uspeli da ih oterate - nasmejao se Tamaš.

Iz bioloških bazena, voda prolazi kroz poslednji Taložnik, te se kao potpuno bistra izlaznim kanalom uliva u prvi sektor jezera Palić. Mulj koji se tokom procesa pečišćavanja izdvoji iz vode, razdvaja se na dva dela, od kojih se jedan koristi da potrebe namnožavanja mikroorganizama u biološkim bazenima, dok se drugi prosleđuje u takozvani "veliki želudac", odnosno Digestore u kojima se razgrađuje i truli. Tokom ovog procesa iz njega se izdvaja bio gas, koji se koristi za potrebe dobijanja električne i toplotne energije, utrošene na rad Postrojenja i zagrevanje Digestora.

Put od otpadne vode do česme krajnjeg potrošača

Novo Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda pušteno je u rad krajem 2009. godine, dok je linija mulja, puštena godinu dana kasnije. Nešto manje od 24 časa potrebno je vodi da prođe od ulaza do izlaza, a za godinu dana kroz Postrojenje prođe više vode nego što je ima u Palićkom jezeru.

Izvor: Subotica.com
Obilazak postrojenja sistema za prečišćavanje vode u Subotici Obilazak postrojenja sistema za prečišćavanje vode u Subotici Obilazak postrojenja sistema za prečišćavanje vode u Subotici Obilazak postrojenja sistema za prečišćavanje vode u Subotici Obilazak postrojenja sistema za prečišćavanje vode u Subotici Obilazak postrojenja sistema za prečišćavanje vode u Subotici Obilazak postrojenja sistema za prečišćavanje vode u Subotici Obilazak postrojenja sistema za prečišćavanje vode u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 4488
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

prečistač

prečistač otpadnih voda

dan otvorenih vrata

otvorena vrata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.