Komentara: 4
Pregleda: 9829

Promocija monografije "Sliv jezera Palić"

27.06.2016. u 21:51h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće u sredu će, sa početkom od 18 časova, biti predstavljena monografija „Sliv jezera Palić“, autora dr Lajoša Hovanja, u izdanju Istorijskog arhiva Subotica i Pokreta „Stub“.
Promocija monografije "Sliv jezera Palić"

Sa podatkom da se u području Palićkoj jezera nalaze ostaci potoka, autor dr Lajoš Hovanj susreo se osamdesetih godina kada je kao hidroinženjer u Subotici započeo svoju radnu karijeru. Od tada do danas, istraživao je brojna dokumenta iz arhiva Subotice i Budimpešte koja se bave ovom temom, što je i predstavio u doktorskoj disertaciji na temu „Pregled promena u slivu Palićkoj jezera od XVII do danas i istraživanje tih promena“, koju je i odbranio na Građevinskom fakultetu 2008. godine. Na osnovu tog rada, nastala je monografija na 600 strana i čak 2.475 strana priloga, u kojoj autor iznosi korisne zaključke o mogućem uticaju stanja sliva na uspešnost određenih projekata.

- Na osnovu građe do koje sam došao uspeo sam da podvučem granicu odakle je površinskim ili podzemnim slivanjem voda mogla da teče u jezero. Cilj knjige je da pruži podatake na osnovu kojih se možemo bolje upoznati Palićko jezero, kako bi u slučaju novih zahvata mogli da predvidvidimo moguće posledice. Ta saznanja su izuzetno važna kada donosimo odluke o pokretanju nekih projekata-kaže dr Hovanj i dodaje - Knjiga nije namenjena samo stručnoj javnosti, nego svima koji žele da saznaju važne činjenice o Palićkom jezeru.

Promocija monografije "Sliv jezera Palić"

Građa koju Istorijski arhiv čuva nije samo sećanje na prošlost, kaže dr Hovanj, već se u tim dokumentima nalaze važna saznanja koja danas možemo upotrebiti.

- Odlučili smo se da knjiga „Sliv jezera Palić“ bude jedna od naših ovogodišnjih izdanja, jer je dr Hovanj za svoj rad koristio najviše našu građu i izvore, što se vidi i iz njegove doktorske disertacije. Iako je u osnovi teme ovog dela prirodna nauka, monografija sadrži jedan širi, društveni kontekst. Ne radi se samo o vodi, nego o odnosu vode i ljudi, odnosno Subotičana i svih voda koje se slivaju u Palićko jezero - kaže Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiva Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 9829

Povezano dešavanje

Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.