Komentara: 1
Pregleda: 3284

Predavanje: Stari bioskopi i subotičke filmske zvezde

05.10.2012. u 15:54h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U okviru ciklusa SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O PROŠLOSTI SUBOTICE - A NISTE SMELI DA PITATE sinoć je u Omladinskom klubu “Skladište” održano predavanje “Stari bioskopi i subotičke filmske zvezde” i premijerno prikazan dokumentarni film "Darko Čović - subotički Čarls Bronson".
Predavanje: Stari bioskopi i subotičke filmske zvezde

Predavanje je održao Dejan Mrkić Lansky, tvorac popkulturne istorije Subotice dvadesetog veka, kolekcionar starih fotografija i pojedinačnih istorija zgrada, ljudskih sudbina, fenomena i urbanih mitova, koji je do sada objavio preko 200 priča (na gradsubotica.co.rs u rubrici Stari grad) i dva dokumentarna filma.

Predavanje “Stari bioskopi i subotičke filmske zvezde” predstavilo nam je šezdesete, sedamdesete, osamdesete u Subotici kada je bioskop za mlade Subotičane značio mnogo više od puke zabave, a film bio jedinstveni prozor u svet, koji je donosio sa sobom tektonske promene u modi ili čak muzičkim trendovima koji su se tokom dvadesetog veka menjali mnogo brže nego danas.

„Bionja“ je bio jedno od glavnih mesta za izlazak ali je imao i obrazovni karakter, bilo da su u pitanju partizanski filmovi ili oni koji za temu imaju čulni rad na bazi elementarnih poriva – seks. To je vreme kada televizija ima samo jedan kanal, kada je starija generacija u svom iskustvu imala mnogo ozbiljnija vremena te je stoga na mladima bilo da kako znaju i umeju iznesu teret modernizacije stila života koji je nametao užurbani 20. vek.

Mnogo toga važnog se dešavalo u tami bioskopskih sala „Jadran“, „Zvezda“, „Radnički“, „Lifka“...

Film „Darko Čović – subotički Charles Bronson“ govori o Sashi D Arc-u, alias Darko Čoviću, koji je junak ovog dokumentarnog filma. Rodom iz Subotice a nastanjen u Rimu, proveo je vikend u starom kraju i družio se sa filmskom ekipom portala GradSubotica.co.rs.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3284
Povezane teme
Fondacija Danilo Kiš omladinski klub "skladište"
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.