Komentara: 0
Pregleda: 2865

Predavanje Mihalja Novaka: "Stare foto tehnike"

05.04.2013. u 16:44h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U četvrtak, 4. aprila 2013. godine u Omladinskom klubu “Skladište” sa početkom u 19.30 časova održano je interaktivno predavanje Mihalja Novaka pod nazivom „Stare foto-tehnike“.
Predavanje Mihalja Novaka: "Stare foto tehnike"

Tokom predavanja Milhalj Novak je publici predstavio tehnike cijanotipije i Van Dajk, kao i hemikalije koje su potrebne tokom primene ovih tehnika. Prisutni su, takođe, imali priliku da se upoznaju sa nekoliko alternativnih foto-tehnika, kao što su antotipija i lumen print. Predstavljeni su stari analogni fotoaparati, a publika je imala mogućnost i da izradi po jedan print tehnikom cijanotipije.

Cijanotipija je fotografski proces koji daje sliku cijan plave boje. Postupak je otkrio Sir Džon Heršel 1842. godine. Ova tehnika nikad nije bila među vladajućim tehnikama, ali su je u kontinuitetu primenjivali čak i početkom XX veka. Kopija napravljena tehnikom cijanotipije je dugotrajna i plavo-bele je boje. Pronalazač tehnike Van Dajk je po stručnoj literaturi na engleskom jeziku H. Šoukros, koji je otkrio postupak 1889. godine, dok je na osnovu stručne literature na nemačkom jeziku tehnika otkrivena 1894. godine, a njeni pronalazači su Arndt & Trost iz grada Frankfurt na Majni. Van Dajk postupak je dobio ime po flamanskom slikaru, koji je bio poznat po slikama karakteristične baron boje. Van Dajk tehnika se upotrebljavala za kopiranje dokumenata i bila je konkurencija postupku cijanotipije.

Predavanje Mihalja Novaka: "Stare foto tehnike"

Mihalj Novak, kamerman, fotograf, lomograf, rođen 1958. godine u Staroj Moravici. Kao pomoćnik kamermana na Novosadskoj televiziji počinje da radi 1978. godine, od 1984. do 2000. godine radio je kao kamerman u informativnim programima i povremeno obavljao zadatke kamermana u Mađarskoj na Televiziji Dunav i na nacionalnoj televiziji M1. Do 2009. godine radio je za Subotičke novine kao fotoreporter, od tad radi kao nezavisni fotograf i lomograf. Kao kamerman učestvovao je u realizaciji mnogih nagrađenih filmova. U saradnji sa Lajošom Šoltišem, Jožefom Ačom i Karoljom Kesegom snimio je 1980. godine 16mm crno-beli eksperimentalni film pod nazivom “Industrija i estetika”, koji je iste godine osvojio nagradu na IX filmskom festivalu u Topoli, 1993. godine film su prikazali i na Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu “Mediawave” u Đeru u Mađarskoj. Godine 2000. osvojio je sa Zoltanom Šiflišem nagradu “Grand Prix” za dokumentarni film “Gde nema budućnosti, nema ni doma”, za najbolje prekogranično ostvarenje.

Predavanje Mihalja Novaka: "Stare foto tehnike"

Osnivač umetničke kolonije “9+1” u Staroj Moravici (9 slikara + 1 fotograf) i izumitelj postupka nulta filmska kocka, gde je zamolio svoje prijatelje slikare da svojom tehnikom završe ponuđenu sliku. Godine 2008. je počeo da se bavi lomografijom, tehnikom kojom se film izlaže raznim hemijskim dejstvima i tako se dolazi do veoma zanimljivih fotografija. Reč je o fotografijama koje su slikane na film bez fotošopa i bilo kakvih pravila fotografisanja. Od deset zapovesti lomografije poslednja je najvažnija, a to je da nema pravila.

Autor je mnogobrojnih izložbi koje su održane na teritoriji Vojvodine, Mađarske i Slovačke. Redovno učestvuje u radu i stvaralaštvu umetničkih kolonija kao što su Bucka Ganjo, Senćanska, Priboj u Bosni i Talja u Mađarskoj, kao i omladinskog kampa u Temerinu i Mužlji.

Predavanje Mihalja Novaka: "Stare foto tehnike"

Predavanje Mihalja Novaka: "Stare foto tehnike"

Predavanje Mihalja Novaka: "Stare foto tehnike"

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Postavljeno pre 11 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2865
Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.