Komentara: 8
Pregleda: 6096

Prečistač i dalje na „probnom radu“?

25.08.2012. u 16:50h
Izvor: SuMedija
Novi uređaj za prečišćavanje otpadnih voda u funkciji je sa linijom vode od 2009. a od prošle godine radi i linija mulja. Na postrojenju se proizvodi struja za sopstvene potrebe. Pošto je kapacitet višestruko povećan, a stepen prečišćenosti komunalnih voda koje izlaze sa uređaja čak i bolji od parametara koje propisuje EU, onda podatak da je još uvek na „probnom radu" zvuči u najmanju ruku neobično.
Prečistač i dalje na „probnom radu“?

U avgustu ističe taj privremeni rok od šest meseci prema Rešenju o upotrebnoj dozvoli koju smo dobili u februaru i dobar deo nedostataka koji je navela Komisija za tehnički pregled je otklonjen, ali ostao je onaj najznačajniji, koji se odnosi na kvalitet betonskih konstrukcija na prečistaču. Izvođač radova, holandska firma DHV, naime, nije bila u stanju da prikaže odgovarajuće ateste o tome, pa je sklopila ugovor sa Građevinskim fakultetom u Novom Sadu čiji će stručnjaci obaviti uvid u dokumentaciju, kao i vizuelni pregled objekata, a ukoliko ne budu sigurni u njihov kvalitet, odrediće i dodatna ispitivanja - kaže Snežana Pejčić, direktorica Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija".

Sve ovo, međutim, značiće da će prečistač najverovatnije i dalje biti na „probnom radu", dok se pitanje atesta, koje je DHV sa svojim podizvođačima propustio da obavi, odnosno izvrši testiranje betonskih konstrukcija u toku gradnje, ne razreši.

- Obratili smo se nadležnoj ustanovi, a to je Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo, kao i Komisiji koja je radila tehnički pregled da razmotri sve ono što je do sada urađeno na otklanjanju nedostataka, ukaže na još eventualno postojeće propuste i ako je potrebno produži rok, kako bismo dobili mogućnost da u potpunosti dokažemo kvalitet postrojenja. Mi smatramo da on ni najmanje nije pod znakom pitanja, jer prečistač funkcioniše veoma dobro, čitava investicija je započeta s ciljem da se u jezero Palić upusti čista voda, koja neće ugrožavati njegov opstanak. To je onaj deo odgovornosti koju preuzima naše Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija" i mi smo svoje obaveze u potpunosti ispunili. Preko uređaja je u toku 2011. godine prešlo i prerađeno 11,5 miliona kubnih metara otpadne vode, a u toku ove godine do sada oko 5 miliona kubnih metara. Analize govore da je petodnevna biološka potrošnja kiseonika daleko ispod maksimalno dozvoljenih granica, oko 6 miligrama po litru a dozvoljeno je 25, prosečna izmerena vrednost hemijske potrošnje kiseonika je 36 miligrama u odnosu na mogućih 125, koncentracija suspendovanih materija ne prelazi 10 miligrama po litru a granična vrednost je 30, dok koncentracija ukupnog fosfora kod najvećeg broja merenja iznosi 0,5 miligrama u odnosu na dozvoljenih 1 miligram po litru. Uz sve to, koncentracija ukupnog azota je zadovoljavajuća, ali ovde azot nema tako presudnu ulogu na kvalitet jezerske vode već pre svega fosfor - ističe Snežana Pejčić.

U procesu prerade mulja koji nastaje na uređaju, stvara se biomasa koja se uspešno koristi za proizvodnju električne energije, što Javnom komunalnom preduzeću donosi znatne uštede.

- Od pokretanja linije mulja, razgrađeno je blizu 3000 tona organske materije i prve kilovate na uređaju dobili smo pre godinu dana. U 2011. godini oni su pokrili 32 odsto potreba postrojenja za strujom, dok smo u aprilu ove godine već stigli do 50 odsto. Proizvedeno je oko 140.000 kilovat-časova, a prevedeno u troškove, umesto 1,9 miliona dinara, sa sopstvenom proizvodnjom ona nas je stajala oko 950.000 dinara. Pokrenuli smo i proceduru da se registrujemo kao povlašćeni proizvođač električne energije - kaže direktorica „Vodovoda i kanalizacije".

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 6096
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

prečistač

prečistač otpadnih voda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.