Komentara: 0
Pregleda: 2974

Pozorište u pohode publici

14.04.2012. u 22:01h
Izvor: Magyar Szó
Četiri vojvođanska mađarska pozorišna ansambla dobiće ove godine 1,5 miliona dinara u okviru projekta Nacionalnog saveta Mađara, sa ciljem da profesionalna pozorišta sa svojim predstavama stignu do publike u što većem broju vojvođanskih naselja. O tome je juče u Novom Sadu predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec potpisao ugovor sa pozorišnim čelnicima.
Pozorište u pohode publici

Salaškarsko pozorište, imajući u vidu njegov karakter gostujućeg pozorišta ćemo posebno podržati, a Novosadsko pozorište – Újvidéki színház, mađarski ansambl Narodnog pozorišta iz Subotice, subotičko Pozorište“Deže Kostolanji“ i senćansko mađarsko Kamerno pozorište dobiće približno jednaku sumu od po blizu 400 hiljada dinara, čime nacionalni savet izražava da su ona za njega jednako važna. Ovaj napor je značajan i zbog toga što će na ovaj način pozorište stići i do onih gledalaca koji samo retko imaju priliku za ovakav kulturni događaj – rekao je Korhec prilikom potpisivanja ugovora.

Zahvaljujući ovoj podršci Nacionalnog saveta Mađara, mađarski profesionalni teatarski ansambli stići će sa svojim predstavama u najmanje dvadeset naselja u kojima žive vojvođanski Mađari. Prema rečima direktora Novosadskog pozorišta – Újvidéki színház-a Šandora Lasla, važna su ova gostovanja, jednako i za ansambl, kao i za publiku. Direktor teatra „Kostolanji” Andraš Urban smatra da „stvar dobro funkcioniše i na selu”, odnosno da nezavisno od profila pozorišta, svaka predstava nađe svoju publiku. Čelnik senćanskog Kamernog pozorišta Ivan Vukosavljev, sa druge strane, ističe da je u poslednjih dvadeset godina gostovanje izostalo iz života vojvođanske publike i teatara, jer nije bilo institucije koja bi iza te stvari stala. Direktor mađarskog ansambla Narodnog pozorišta u Subotici Zoltan Mezei ukazao je da program gostovanja daje mogućnost za negovanje publike i osnažuje pozorišta u nameri da osim svojih centara stignu i do publike u brojnim naseljima u kojima žive Mađari.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 12 godina i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 2974
Povezane teme

mađarski nacionalni savet

tamaš korhec

andraš urban

pozorište

pozorište kostolanji deže

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.