• Pregleda: 4806

Poskupljenje mesa jedna od tema na 14. Sednici Odbora za poljoprivredu RPK Subotica

Zbog manje ponude žive stoke na tržištu, u proteklih desetak dana došlo je do poskupljenja svinjskog mesa kako u našoj zemlji, tako i u regionu. Na 14. sednici Odbora za poljoprivredu Regionalne privredne komore rečeno je da se očekuje stabilizacija tržišta, jer će kupovna moć biti presudna.
Poskupljenje mesa jedna od tema na 14. Sednici Odbora za poljoprivredu RPK Subotica

Poskupljenje mesa posledica je kako sezonskih oscilacija, tako i nerešavanja višedecenijskih problema u svinjarstvu. Prema nekim procenama čak trećina farmi ugašena je u prethodnom periodu zbog konkurencije i nekontrolisanog uvoza mesa lošeg kvaliteta, što je kao rezultat imalo obaranje cene domaćeg mesa i njihovu propast.

- Uspostavljanje stabilnog nivoa proizvodnje svinja u Srbiji je tema kojom se bave stručnjaci već više desetina godina i do danas nema rešenja. Baš zbog toga su se dešavale hiperprodukcije svinja koje nije imao ko da kupi i velika razočaranja proizvođača, što je kroz pola godine ili duže stvaralo nestašicu, kao sada jer su samo retki bili spremni da rizikuju. Srbija, pa i naš region ima izuzetne predizpozicije za veliku stabilnu proizvodnju svinja, a za to je potrebno stvoriti uslove da se meso i prerađevine izvoze. Da bi se to uspostavilo, mora se prekinuti vakcinacija svinja protiv svinjske kuge i mora se pooštriti sistem vancarinske zaštite-kaže sekretar Regionalne privredne komore, Ivan Vojnić Tunić i dodaje da će uskoro doći do stabilizacije tržišta- Kupovna moć će kazati poslednju reč. Zato je potrebno pratiti situaciju i ako smo preduzeli evropske kriterijume, sačekati da tržište podesi odnose ponude i potražnje. Potreba za planom gde bi cene bile na nivou oko 160 dinara po kg žive mere tovnih svinja tokom dužeg perioda pomogle bi svima i proizvođačima i kupcima mesa, koji bi u odnosu na ovo iznenadno poskupljenje, imali jedno trajnije poskupljenje od oko 10 odsto.

Na sastanku su date i preporuke vezane za izvozna ograničenja, nastala kao posledica pojave bolesti nodularnog dermatitisa. Članovi Odbora za poljoprivredu osvrnuli su se i na ovogodišnju žetvu strnih useva, koja je završena na oko 46 000 hektara u regionu. Iako je prinos od 6,32 tona po hektaru najbolji od kada se prati na teritoriji regiona, ekonomska isplativnost je pod znakom pitanja.

- Postavlja se pitanje kako je poljoprivreda sa ovako velikim prinosom u gubitku. Nažalost, ako se knjigovodstveno gleda onda je to tačno. Ali ako se gleda život, gde se ne obračunavaju mašinske usluge, rad, nego samo direktni utrošak i onda zaista možete dobiti cenu koštanja od 10 dinara. Nama je mehanizacija stara oko 25 do 30 godina i to pravi ozbiljne probleme, jer se jede „supstanca“. Ako hoćemo da se svake pete godine menja poljoprivredna mehanizacija, onda je potreban ovako veliki prinos da, bez zarade, pokrije troškove - kaže Vojnić Tunić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
Lana Odgovori
Novinari i doticni bez mesara pricaju o ceni mesa neverovatno ali istinito...
Arsen Lupen Odgovori
550din/kg sv.buta bez kostiju. Nije uopšte skupo ako se uzme u obzir da je paklica jevtinijih cigareta 200din.
Pametnjaković Odgovori
Onaj koji hoće jesti mesa, sad je idealno vreme da pređe na pileće meso.
Svinjsko meso svakako nije zdravo.
Čak i migranti tako kažu.
pista Odgovori
RPK je vrlo bitna institucija u nasem sistemu, skup dzabalebarosa...
Milan024 Odgovori
"trla baba lan, da joj prodje dan"
Vesko Odgovori
Omiljena institucija, za dobrobit građana, od koje svi imamo v e l i k e koristi. Inace, sve je
to tako, kako ste vi nama izneli, samo da ste upozoravili ranije, kad su otkupne cene svinja
bile preniske, isto i za psneicu, jos kad bi mogli nesto korisno da utice, pomognete iu izvozu
zita, sto bi bilo dobro za paore kao i za drzavau. Nadamo se da ce jednom svuda doci mlađi,
strucniji i kreativniji kadrove, a ne da glavnu rec vode oni koji su zreli za penziju.
Oko sokolovo Odgovori
Komunistički kadar govori o tržišnoj ekonomiji? Svašta!
ffilozoff Odgovori
Ova vlast je izuzetno organizovana!! Podmece nam teme migranata,raznih ustasa,ubistava po Srbiji,krah Zvezde,krah Partizana...a GORUCI PROBLEM je poskupljenje mesa,eura,nezaposlenost,beda,rupe na putevima,kriminal,kako nabaviti ogrev,...NEPRIMETNO,bez velike pompe poskupili meso za 30%,jer ce Nemac,Kostic...hranit svinje po Vojvodini!!!!
pato Odgovori
u mesarama u madjarskoj 450 din, danas bas pogledao....
Boba Odgovori
Veću količinu gluposti davno nisam čitao.Krenimo redom.Prvo problem je konkurencija.Pa gospodo Srbija hoće u Evropu gde je slobodna tržisna konkurencija.Šta ćemo onda?
Zatim uvoz mesa loőeg kvaliteta.Nije istina jer je mesna jedinica evropskih svinja daleko bolja od istih u Srbiji.
Vrhunac gluposti je da će se rastom kupovne moći stabilizovati tržište.Drastičnim poskupljenem svinjskom mesa, jer nema dovoljno svinja u Srbiji, opašće kupovna moć gradjana, a ne suprotno.
Sve u svemu netačna, diletantska, nestručna procena situacije.
BiberPapar Odgovori
Do kada će ove mumije iz doba pre Avrama da nam vode Privrednu komoru Subotice, pogledajte u kojim preduzećima su Ti isti bili na glavnim rukovodećim funkcijama i kakakv je rezultat....ni jedno preduzeće ne postoji. Svi radnici iz njihovih društvenih firmi su završili na ulici a oni i dalje u belim košuljama bez kravate uživaje sve blagodeti komunističkog režima i daju savete. Gde ide ova Subotica...Marija Terezija probudi se i daj nam Slobodu gradu.
Bunjevac i Hrvat Odgovori
pa sta ste ZATVORILI 29NOVEMBAR ???
Karadzic i njegovi sledbenici unistili Suboticku mesaru i nikom nista a citav region ziveo od 29 Novembra i za 29Novembar
Poljoprivreda je cvetala da nahrani stoku.. stocari.. mesare na sve strane sa povoljnim cenama..mnogo radnika u 29tom izvozili smo cak i u Juznu Ameriku
Tipovi koji su unistili 29Novembar u suradnji sa sindikatom jednom crnogorkom na celu sindikata kao i direktor CG a zvala se Ljubica su krivi za bedu mnogih Suboticana koji su indirektno svi ili poumirali od gladi ili bedno ziveli ili nisu imali ni para da se lece
To su najveci kriminalci 90tih i svi ostali *
NEKAZNJENI
Bunjevac i Hrvat Odgovori
1kg krmenadle vani moze da se kupi i za 450dinara a ti kazes da nije skupo kod nas a vani plate 1300eura prosek
ARSEN GLUPAN
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.