Komentara: 13
Pregleda: 5350

Poskupljenje mesa jedna od tema na 14. Sednici Odbora za poljoprivredu RPK Subotica

03.08.2016. u 18:55h > 19:10
Izvor: Subotica.com
Zbog manje ponude žive stoke na tržištu, u proteklih desetak dana došlo je do poskupljenja svinjskog mesa kako u našoj zemlji, tako i u regionu. Na 14. sednici Odbora za poljoprivredu Regionalne privredne komore rečeno je da se očekuje stabilizacija tržišta, jer će kupovna moć biti presudna.
Poskupljenje mesa jedna od tema na 14. Sednici Odbora za poljoprivredu RPK Subotica

Poskupljenje mesa posledica je kako sezonskih oscilacija, tako i nerešavanja višedecenijskih problema u svinjarstvu. Prema nekim procenama čak trećina farmi ugašena je u prethodnom periodu zbog konkurencije i nekontrolisanog uvoza mesa lošeg kvaliteta, što je kao rezultat imalo obaranje cene domaćeg mesa i njihovu propast.

- Uspostavljanje stabilnog nivoa proizvodnje svinja u Srbiji je tema kojom se bave stručnjaci već više desetina godina i do danas nema rešenja. Baš zbog toga su se dešavale hiperprodukcije svinja koje nije imao ko da kupi i velika razočaranja proizvođača, što je kroz pola godine ili duže stvaralo nestašicu, kao sada jer su samo retki bili spremni da rizikuju. Srbija, pa i naš region ima izuzetne predizpozicije za veliku stabilnu proizvodnju svinja, a za to je potrebno stvoriti uslove da se meso i prerađevine izvoze. Da bi se to uspostavilo, mora se prekinuti vakcinacija svinja protiv svinjske kuge i mora se pooštriti sistem vancarinske zaštite-kaže sekretar Regionalne privredne komore, Ivan Vojnić Tunić i dodaje da će uskoro doći do stabilizacije tržišta- Kupovna moć će kazati poslednju reč. Zato je potrebno pratiti situaciju i ako smo preduzeli evropske kriterijume, sačekati da tržište podesi odnose ponude i potražnje. Potreba za planom gde bi cene bile na nivou oko 160 dinara po kg žive mere tovnih svinja tokom dužeg perioda pomogle bi svima i proizvođačima i kupcima mesa, koji bi u odnosu na ovo iznenadno poskupljenje, imali jedno trajnije poskupljenje od oko 10 odsto.

Poskupljenje mesa jedna od tema na 14. Sednici Odbora za poljoprivredu RPK Subotica

Na sastanku su date i preporuke vezane za izvozna ograničenja, nastala kao posledica pojave bolesti nodularnog dermatitisa. Članovi Odbora za poljoprivredu osvrnuli su se i na ovogodišnju žetvu strnih useva, koja je završena na oko 46 000 hektara u regionu. Iako je prinos od 6,32 tona po hektaru najbolji od kada se prati na teritoriji regiona, ekonomska isplativnost je pod znakom pitanja.

- Postavlja se pitanje kako je poljoprivreda sa ovako velikim prinosom u gubitku. Nažalost, ako se knjigovodstveno gleda onda je to tačno. Ali ako se gleda život, gde se ne obračunavaju mašinske usluge, rad, nego samo direktni utrošak i onda zaista možete dobiti cenu koštanja od 10 dinara. Nama je mehanizacija stara oko 25 do 30 godina i to pravi ozbiljne probleme, jer se jede „supstanca“. Ako hoćemo da se svake pete godine menja poljoprivredna mehanizacija, onda je potreban ovako veliki prinos da, bez zarade, pokrije troškove - kaže Vojnić Tunić.

Izvor: Subotica.com
XIV sednica Odbora udruženja za poljoprivredu RPK Subotica XIV sednica Odbora udruženja za poljoprivredu RPK Subotica XIV sednica Odbora udruženja za poljoprivredu RPK Subotica XIV sednica Odbora udruženja za poljoprivredu RPK Subotica XIV sednica Odbora udruženja za poljoprivredu RPK Subotica XIV sednica Odbora udruženja za poljoprivredu RPK Subotica XIV sednica Odbora udruženja za poljoprivredu RPK Subotica XIV sednica Odbora udruženja za poljoprivredu RPK Subotica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 5350
Povezane teme

poljoprivrednici

regionalna privredna komora

ivan vojnić tunić

poskupljenje mesa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.