Komentara: 34
Pregleda: 4259
Foto

Položeni venci junacima iz Prvog svetskog rata

13.11.2020. u 14:42h
Izvor: Subotica.com
Povodom 13. novembra 1918. godine, kada je srpska vojska ušla u Suboticu i donela vesti o pobedi u Velikom ratu i dugoočekivanoj slobodi, danas su položeni venci na spomen ploču na Železničkoj stanici i spomenik „Junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje“ na Puškinovom trgu.
Položeni venci junacima iz Prvog svetskog rata

Tačno u 10 časova i 15 minuta srpska vojska predvođena potpukovnikom Antom Živulovićem i majorom Mihajlom Bodijem vozom je stigla u Suboticu.

- Srpska oslobodilačka vojska je dočekana od strane srpskog, bunjevačkog i svih slovenskih naroda. Kažu da je to bio nezapamćen doček. Ovaj datum je veoma važan u našoj istoriji i svake godine je sve značajnije da ga obeležavamo – naglašava Milan Vukelić, predsednik Udruženja boraca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

Položeni venci junacima iz Prvog svetskog rata

Položeni venci junacima iz Prvog svetskog rata

Jedan od potomaka slavnih srpskih dobrovoljaca je i Dragutin Lukić, čiji je deda Obrad Lukić učestvovao u oslobođenju Srbije.

- Dedu je Prvi svetski rat zatekao u rodnom mestu kod Bosanskog Petrovca, gde ga je austrijska vojska ga je mobilisala i poslala na ruski front gde se on zajedno sa većinom Srba preda Rusima, jer nije hteo daq se bori protiv njih. Kada su se stvorile mogućnosti, prijavio se u Srpsku dobrovoljačku diviziju a to je učinio sa svoja dva rođena brata. Bili su pripadnici Druge srpske dobrovoljačke brigade koja je preko Sibira, Vladivostoka, Crvenog mora i Indijskog okeana stigla u Solun – ponosi se Lukić. – Bili su u Drugoj srpskoj armiji, pod komandom Stepe Stepanovića, koja je i probila front u Solunu. Išli su potom ka Crnoj Gori, Bosni, zapadnim krajevima Srbije i dok nisu oslobodili sve krajeve naše zemlje nisu stali.  Svi ti ljudi su nepravedno zaboravljeni.

Kod Spomenika junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. za pale borce parastos su služili arhijerejski namesnik subotički, protoprezviter Dušan Đukić, i otac Gordan Uvalić, paroh aleksandrovački. Istorijski čas održao je član Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca, podružnice iz Bajmoka, Dragutin Lukić.

Položeni venci junacima iz Prvog svetskog rataVence na spomenik na Puškinovom trgu položili su i predstavnici: Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ i Bunjevačkog kulturnog centra; Kola srpskih sestara; Udruženja Srba grada Subotice „Arsenije Čarnojević“; Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca „Kralj Petar Prvi“ – podružnica Subotica, Sokolac i „Rata“ Bajmok; Saveza srpskih udruženja Severnobačkog upravnog okruga i Zavičajnog udruženja „Banija“.Položeni venci junacima iz Prvog svetskog rata

Sinoć je u Dečjem pozorištu održana svečana akademija „Braća uvek i uvik zajedno“. Zbog aktuelne epidemijske situacije svečanost  koja tradicionalno podseća na zajedničke težnje Srba i Bunjevaca za ujedinjenjem održana je znatno manje posetilaca nego što je uobičajeno. Više o ovom dešavanju u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com

Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice

Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice
Pogledaj ostale fotografije

Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice

Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 34
Pregleda: 4259

Povezana vest

Povezane teme

polaganje venaca

spomenik palim junacima

dan primirja u prvom svetskom ratu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.