Komentara: 34
Pregleda: 2999
Foto

Položeni venci junacima iz Prvog svetskog rata

13.11.2020. u 13:42h
Izvor: Subotica.com
Povodom 13. novembra 1918. godine, kada je srpska vojska ušla u Suboticu i donela vesti o pobedi u Velikom ratu i dugoočekivanoj slobodi, danas su položeni venci na spomen ploču na Železničkoj stanici i spomenik „Junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje“ na Puškinovom trgu.
Položeni venci junacima iz Prvog svetskog rata

Tačno u 10 časova i 15 minuta srpska vojska predvođena potpukovnikom Antom Živulovićem i majorom Mihajlom Bodijem vozom je stigla u Suboticu.

- Srpska oslobodilačka vojska je dočekana od strane srpskog, bunjevačkog i svih slovenskih naroda. Kažu da je to bio nezapamćen doček. Ovaj datum je veoma važan u našoj istoriji i svake godine je sve značajnije da ga obeležavamo – naglašava Milan Vukelić, predsednik Udruženja boraca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

Jedan od potomaka slavnih srpskih dobrovoljaca je i Dragutin Lukić, čiji je deda Obrad Lukić učestvovao u oslobođenju Srbije.

- Dedu je Prvi svetski rat zatekao u rodnom mestu kod Bosanskog Petrovca, gde ga je austrijska vojska ga je mobilisala i poslala na ruski front gde se on zajedno sa većinom Srba preda Rusima, jer nije hteo daq se bori protiv njih. Kada su se stvorile mogućnosti, prijavio se u Srpsku dobrovoljačku diviziju a to je učinio sa svoja dva rođena brata. Bili su pripadnici Druge srpske dobrovoljačke brigade koja je preko Sibira, Vladivostoka, Crvenog mora i Indijskog okeana stigla u Solun – ponosi se Lukić. – Bili su u Drugoj srpskoj armiji, pod komandom Stepe Stepanovića, koja je i probila front u Solunu. Išli su potom ka Crnoj Gori, Bosni, zapadnim krajevima Srbije i dok nisu oslobodili sve krajeve naše zemlje nisu stali.  Svi ti ljudi su nepravedno zaboravljeni.

Kod Spomenika junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. za pale borce parastos su služili arhijerejski namesnik subotički, protoprezviter Dušan Đukić, i otac Gordan Uvalić, paroh aleksandrovački. Istorijski čas održao je član Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca, podružnice iz Bajmoka, Dragutin Lukić.

Vence na spomenik na Puškinovom trgu položili su i predstavnici: Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ i Bunjevačkog kulturnog centra; Kola srpskih sestara; Udruženja Srba grada Subotice „Arsenije Čarnojević“; Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca „Kralj Petar Prvi“ – podružnica Subotica, Sokolac i „Rata“ Bajmok; Saveza srpskih udruženja Severnobačkog upravnog okruga i Zavičajnog udruženja „Banija“.

Sinoć je u Dečjem pozorištu održana svečana akademija „Braća uvek i uvik zajedno“. Zbog aktuelne epidemijske situacije svečanost  koja tradicionalno podseća na zajedničke težnje Srba i Bunjevaca za ujedinjenjem održana je znatno manje posetilaca nego što je uobičajeno. Više o ovom dešavanju u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 4 dana
Komentara: 34
Pregleda: 2999
Povezana vest
Povezani albumi
Povezane teme
polaganje venaca spomenik palim junacima dan primirja u prvom svetskom ratu
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.