Komentara: 0
Pregleda: 2233

Poljski lutkari stižu u Suboticu

09.05.2012. u 18:31h
Izvor: Portal "B92"
Težište ovogodišnjeg, devetnaestog po redu Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji se održava od 20. do 26. maja 2012. u Subotici, biti na poljskom lutkarstvu.
Poljski lutkari stižu u Suboticu

Poljskom lutkarstvu će biti posvećena posebna pažnja kroz više segmenata programa - kroz izložbu lutaka i plakata poljskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, naučni skup na datu temu i kroz učešće pozorišta iz Poljske u takmičarskom programu manifestacije.

U okviru takmičarskog programa festivala gostovaće Pozorište lutke i glumca "Valbžih" sa predstavom "Palčica" Konrada Dvorakovskog (Konrad Dworakowski).

Pozorište lutke i glumca "Valbžih" je jedno od najstarijih lutkarskih pozorišta u Poljskoj. Tokom 66 godina postojanja, u ovom pozorištu je postavljeno blizu 300 predstava namenjenih deci i mladima, ali i odraslima.

Na izložbi "Poljske pozorišne lutke" biće predstavljeni radovi poljskih dizajnera koji su oblikovali sliku pozorišta lutaka u Poljskoj tokom poslednjih 50 godina.

Postavka prikazuje lutke koje su inspirisane poljskim i evropskim folklorom - dela umetnika Vjeslava Jurkovskog, Adama Kilijana, Vaclava Kondeka, Mikolaja Maleša, Leokadije Serafinovič, Zigmunta Smandzika.

Neke lutke, poput onih koje su kreirali Ursula Kubič - Fik, Leh Kunka, Kazimjež Mikulski, Ana Adamašek, Joana Braun ili Ali Bunš, inspirisane su umetnošću za decu, bajkama, fantastičnim i egzotičnim pričama.

Izložba će biti otvorena u Otvorenom univerzitetu Subotica od 20. do 26. maja. Od 28. maja do 9. juna imaće priliku da je vide Novosađani u Pozorištu mladih, dok će Beograđani ove radove moći da pogledaju u Ustanovi kulture Palilula od 11. do 24. juna.

Najavljen je i naučni skup, na kome će o poljskom lutkarstvu govoriti poljski akademik i počasni predsednik Saveta festivala prof. dr Henrik Jurkovski, koji se od 1952. aktivno bavi lutkarstvom.

U okviru takmičarskog programa 19. Međunarodnog festivala pozorišta za decu biće izvedene 23 predstave iz 15 zemalja: Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Čile, Egipat, Francuska, Hrvatska, Mađarska, Italija, Makedonija, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Španija i Velika Britanija.

Predstave će se na maternjem jeziku igrati na tri različite lokacije - Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište - scena "Jadran" i Pozorište "Deže Kostolanji".

O najboljim predstavama odlučivaće petočlani međunarodni žiri u sastavu: ruski reditelj Jevgenij Ibragimov, reditelj, lutkar, pedagog i violončelista prof. Edvard Majaron (Slovenija), reditelj Oleg Žugžda (Belorusija), književnik i prevodilac dr Luko Paljetak (Hrvatska) i srpski dramski pisac Igor Bojović.

Izvor: Portal "B92"
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2233
Povezane teme

međunarodni festival dečjih pozorišta

19. međunarodni festival pozorišta za decu

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.