• Pregleda: 4311

Polaganje vozačkih ispita uskoro i na mađarskom jeziku

Zbog nedostatka ispitnih pitanja na mađarskom jeziku, vozački ispiti koji se organizuju u skladu sa odredbama novog zakona o bezbednosti saobraćaja trenutno se sprovode samo na srpskom jeziku, a u toku je štampanje ispita i na ovom manjinskom jeziku, saopštio je Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine u Srbiji.
Polaganje vozačkih ispita uskoro i na mađarskom jeziku

Na osnovu obraćanja auto-škola koje organizuju obuke budućih vozača, ovaj savet se obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova - Uprava saobraćajne policije u januaru ove godine radi dobijanja informacije o sprovođenju teoretskog dela vozačkog ispita na mađarskom jeziku.

"Prema njihovom obaveštenju, zbog nedostatka ispitnih pitanja na mađarskom jeziku vozački ispiti koji se organizuju u skladu sa odredbama novog zakona o bezbednosti saobraćaja sprovode se, odnosno mogu da se sprovode samo na srpskom jeziku. U blagovremenom odgovoru obavešteni smo da su ispitna pitanja za sticanje vozačke dozvole već pripremljena na mađarskom jeziku i trenutno su u štampi", navodi se u saopštenju.

Prema tom odgovoru, zainteresovana lica mogu slobodno, dodaje se, da prijave nameru za polaganje vozačkog ispita na mađarskom jeziku prilikom prijave ispita kod pravnog lica ovlašćenog za organizovanje polaganja vozačkog ispita.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

11
svasta... Odgovori
posto sam madjarski drzavljanin a polozim na madjarskom onda mi treba madjarska dozvola!!!
Bivši subotičanin Odgovori
Ne znam kako je danas, ali kada sam ja polagao, između ostalog imali smo i zdravstveni pregled. U sklopu toga i psihofizički test. Ko se pravio suviše pametan, pao je. Ti bi bio jedan od njih.
malena Odgovori
@svasta...
znas vec gde je mozes dobiti...
Katastrofa Odgovori
Mislim da je totalni apsurd i diskriminacija ostalih nacionalnih manjina!Sta je onda sa romima,kojih ima 30% vise neg madjara na nasim prostorima.Umesto da se iskorenjuje madjarski jezik u skolama i na ulici,vi mu dajete crveno svetlo da on nadvlada u nasim sredinama.
A za politicare i ostale poruka: kad u cantavir odem i u prodavnicama mi umesto ''junapot'' kazu dobar dan kad udjem,e onda moze Svrbija u evropu!
Sramota za nasu sredinu,da se odricemo sopstvenog jezika a uzimamo tudj!
STGT Odgovori
U Subotici sam Primetio da ima dosta Kineza ,na kojem jeziku ce oni da polazu teoriju za Vozacki ispit ?
Bivši subotičanin Odgovori
@STGT - Moju dozvolu iz Jugoslavije priznali su u Australiji. Morao sam položiti teoriju, pismenu. Ja sam to uradio na mađarskom jeziku. A mogao sam i na srpskom ili hrvatskom.
A za @Katastrofu - Katastrofa je da niste još naučili ni najosnovnije. Ne kaže se junapot nego jó napot. Niko vas ne tera da se odričete svog jezika, ali nemojte zahtevati da se mađari odriču svog. Ja se nisam odrekao mađarskog i nije me sramota što znam da govorim, i da čitam, pišem na oba pisma na srpskom.
Saban Odgovori
@Katastofa
"Umesto da se iskorenjuje madjarski jezik u skolama i na ulici,vi mu dajete crveno svetlo da on nadvlada u nasim sredinama."
Ako si ovako hteo da kazes kako si napisao onda je valjda zeleno a ne crveno svetlo. Mislim pazi to u saobracaju moze da bude opasno ako se pomesa bez obzira na kom jeziku polazes.
StvarnoSteDebili Odgovori
#svasta
- ako već tako krećeš onda pravac mađarska

#katastrofa
- Prvo pogledaj statistike pa posle pričaj a ne lupetaj. Pogledaj linkove koje sam navodio dole za etnički sastav za Suboticu, Vojvodinu i za Srbiju ako nađeš negde podatak da 30% ima više roma nego mađara ja te častim. Jer kako ja vidim za Suboticu ( mađari 32,66% - 2,45% romi ), Vojvodina ( mađari 13,00% - 2,19% romi ). Po ovim podacima ili ti je loša matematika ili si kreten koji samo lupeta. - I da se doda nikad neće se polagati na Romski jer romski jezik ne postoji tj nije književni jezik ;) ali mislim da bi ukinuli srpski na kosovo ti bi bio prvi ko bi skakao iako su Srbi manjina tamo...
- Drugo - Niko nije pisao da mora svako da polaže na mađarski već samo ko želi, tako da ne treba da se sekiraš da ako ti još nemaš dozvolu da ćeš trebati da polažeš na mađarski ili ako pokupiš dovoljno poena pa ćeš ponovo polagati da ćeš morati da poležeš na mađarski. Ja kao mađar sam polagao na srpski jer mi je bilo lakše.
- Treće - ako ti tako smeta junapot ( piše se jó napot a izgovara se jo napot ) ti nemoj da ideš u čantavir.
- Četvrto - u evropu nećemo još dugo a ne zbog Čantavirskog junapota već zbog ovakvih debila i šovinista kao što si i ti.
Katastrofa Odgovori
@stvarnosidebil
poceo bih od trece stavke: nije lepo tako da pricas o nekom koga ne poznajes,tvoje kucno vaspitanje pokazuje odmah da ni ne treba da se raspravljam sa nekim ko je odrastao na metli...
kao drugo,a vezano za cetvrto:u evropu necemo zbog tvog lidera ''joske kase'' (nacionalne manjine) i njemu slicni-> sasa dragin,miskovic (istinske patriote koje rade za "nase dobro" a to dobro je sve njegovo)!
sa tackom jedan ajde de,nisam gledao google statistiku,ove podatke sto ja znam je iz mog ugla,kad izidjem na ulicu,pa sa jedne strane kad pogledas i jeste 30% roma,jer pri samoj pomisli na imenicu rom nekako odmah mi pada na pamet sirotinja,a to i jeste tako...
kad odem preko,niko mi nece zapocet razgovor na srpskom kao ovde sto se razgovor junapot iliti tvoje jó napot.
a pod mojoj nekoj tacki tri:[*...*]
...i... pricaj srpski,da te ceo svet razume!!!!
i,popij ladne vode
StvarnoSteDebili Odgovori
#Katastrofa
1. Meni Kasa nije niko i ništa, ja gledam svoje a politika je daleko od mene.
2. Za moje vaspitanje se ti ne sekiraj, bolje pogledaj se u ogledalo i oko tvoje porodice jer nešto nije u redu.
3. Izgleda ne ideš često preko. Ali ako pređeš npr u Segedin, odeš na korzo da popiješ kafu hladno možeš da naručiš na srpskom i odgovoriće ti na srpskom - provereno. O Arkadu i o Plazi ni da ne pričamo, tamo više čuješ srpskog jezika nego mađarskog, gde isto možeš da se obratiš prodavcima (barem jednom u svakoj prodavnici) na srpskom.
4. A sa tvojom stavkom 3 opet pokazuješ da si debil i šovinista. Takve ne trebaju ne evropi nego nigde. Ja pričam srpski ali veruj mi da ne razume ceo svet. To je samo u glavi takvih idiota kao što si i ti. I koji se pametuju iza svog računara, a da pogledaju nešto ili da provere nešto to je već teško.

5. Želim ti puno sreće u životu sa ovakvim shvatanjima...
madman Odgovori
katastrofa
pa ti ni na svom jeziku ne znaš da pišeš a ti bi da deliš pamet?? gde ti je ć,š,č,ž,đ i ostala slova. Prvo namesti svoju tastaturu pa se posle javi. A i ne moraš, bolje pređi na crveno pa možda nas usrećiš.....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.