Komentara: 4
Pregleda: 1633
Foto

Počela sadnja drveća i žbunja u Velikom parku

24.03.2023. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
U narednim danima u Velikom parku na Paliću biće posađeno ukupno 300 sadnica drvenastih i žbunastih vrsta.
Počela sadnja drveća i žbunja u Velikom parku

Veliki park biće bogatiji za 100 stabala listopanog drveća i 200 žbunastih biljaka. Iz JP "Palić-Ludaš" navode da će na ovaj način biti poboljšan biodiverzitet i dodaju da će u parku biti posađene i neke nove vrste.

- Uz hrast lužnjak, kao dominantnu vrstu u ovoj zajednici, tu su i javor klen, beli glog i lipa. Lipu ćemo saditi na najvišoj koti terena, jer ona ne podnosi visok nivo podzemne vode. Takođe, uvodimo i javor mleč, jer je to vrsta koja je u prethodnom periodu u veikoj meri propala - objašnjava Tanja Jotanović iz JP "Palić Ludaš".

Počela sadnja drveća i žbunja u Velikom parkuPodsećamo, radnici nadležnog preduzeća jesenas su ukonili oronula stabla iz Velikog parka i tada je najavljeno da će sa prvim danima proleća uslediti sadnja drvenastih i žbunastih vrsta.

Stiglo je proleće i stekli su se uslovi da ispunimo obećanje koje smo građanima dali jesenas. Ove sadnice koja sada sadimo su iz našeg rasadnika, to su autohtone vrste - navodi Marta Dobo, direktorka JP "Palić-Ludaš" - Moram da istaknem da se svaka sadnica koju smo posadili na Trgu Mađar Lasla i u Jezerskoj ulici lepo primila.

Počela sadnja drveća i žbunja u Velikom parkuPočela sadnja drveća i žbunja u Velikom parku

Članica Gradskog veća, Čila Goli ističe da je potrebna velika baza znanja kako bi ovakav park opstao uprkos izazovnim vremenskim uslovima i osetljivom okruženju.

- Zahvaljujući projektu "Eko lakus" ta baza znanja je povećana. Stručaci iz JP "Palić Ludaš" su usavršili svoja znanja, obučeni su, a obnovljena je i oprema koja je neophodna za održavanje ovakve zelene površine - zaključuje Goli.

Počela sadnja drveća i žbunja u Velikom parku

Izvor: Subotica.com
Sadnja drveća i žbunova u zaštićenom parku na Paliću Sadnja drveća i žbunova u zaštićenom parku na Paliću Sadnja drveća i žbunova u zaštićenom parku na Paliću Sadnja drveća i žbunova u zaštićenom parku na Paliću Sadnja drveća i žbunova u zaštićenom parku na Paliću Sadnja drveća i žbunova u zaštićenom parku na Paliću Sadnja drveća i žbunova u zaštićenom parku na Paliću Sadnja drveća i žbunova u zaštićenom parku na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 3 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 1633
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.