Komentara: 0
Pregleda: 2714

„Ožalošćena porodica“ premijerno na mađarskom jeziku

27.10.2020. u 09:30h > 28.10.2020. u 10:39h
Izvor: TV Subotica
Jedan od najpoznatijih i najizvođenijih tekstova na srpskom jeziku, čuvena drama Branislava Nušića, „Ožalošćena porodica“, dobila je svoju verziju na mađarskom jeziku, a izvešće je premijerno glumci ansambla Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta, u četvrtak, 29. oktobra.
„Ožalošćena porodica“ premijerno na mađarskom jeziku

Reditelj, Andrej Boka, kaže da je bilo interesantno da se uhvati u koštac sa pričom koja je vanvremenska i samim tim dopušta savremena učitavanja. Za njega je, kako ističe, najveći izazov bio da pronađe pravu meru između nušićevskog sveta i ličnog senzibiliteta, i veruje da su svi zajedno u tome uspeli.

- Dosta smo radili na samom tekstu. Improvizovali smo sa glumcima i zajedno dorađivali, naravno iu saradnji sa dramaturgom, i dobili smo jedan tekst koji je u duhu Nušića. Takođe, trudili smo se da zadržimo njegovu ideju, ali je cela priča ispričana kroz nešto drugačiji kontekst - kazao je Boka.

U predstavi igraju Ervin Palfi, Hermina G. Erdelji, Čaba Ralbovski, Monika Pešic, Akoš Njari, Čila Pamer i Atila Barat, a ovo je druga premijera nakon šestomesečne pauze. Značaj predstave je i u tome što će se premijera održati na Dan vojvođanskom mađarskog glumišta, koje će, zbog situacije sa kovidom, biti nešto skorminije obeleženo, navodi direktorka Drame na mađarskom jeziku, Petronela Kermeci.

- Ove godine nećemo dodeliti Patakijev prsten, zato što nijedno pozorište nije moglo da ostvari normu, odnosno predstave koje su planirane. To smo preneli na sledeći sezonu, ali ćemo ipak ćemo dodeliti jednu nagradu, ono što smo do pojave virusa svake godine dodeljivali za završetak sezone, a  to je najkonstruktivniji radnik pozorišta. Imamo dva penzonera od se ove godine opraštama, dok smo sa Akademije primili tri nova glumca - rekla je Kermeci.

Predstava je, kao i sve ostale predstave Drame na mađarskom, titlovana na srpski jezik.

Do kraja godine, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, Drama na mađarskom jeziku planira još dve premijere, od čega je jedna predstava „Testosteron“ bila planirana još za mart, kada je zbog vanrednog stanja odložena.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2714
Povezane teme

Narodno pozorište

predstava u pozorištu

pozorišna sezona

drama na mađarskom jeziku

pozorište

pozorišna predstava

premijera predstave

subotičko pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.