Komentara: 0
Pregleda: 2172

Otvorena izložba plakata Klausa Šteka: "Nismo još ništa uradili"

08.04.2013. u 12:44h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U petak, 5. aprila 2013. godine u Omladinskom klubu “Skladište” otvorena je izložba nemačkog umetnika Klausa Šteka koja nosi naziv "Nismo još ništa uradili". Izložba je realizovana u saradnji sa Goethe-Institutom Beograd. Izložba će biti postavljena od 5. do 21. aprila 2013. godine. Ulaz je slobodan.
Otvorena izložba plakata Klausa Šteka: "Nismo još ništa uradili"

Nemački umetnik Klaus Štek umetnošću se bavi već preko četrdeset godina, doživljavajući i upotrebljavajući je kao umetničko-politički referentni sistem. Ovaj se umetnik trudi da plakatima i serijama poštanskih karata, kao i još uvek nedovoljno poznatim fotografijama i kolažima, publici omogući da lakše razumeju šifre našeg vremena. Njegov revolucionarni duh-danas se rasplamsa kada se suoči s neodgovornošću pohlepnih.

Svi njegovi posteri i sve njegove poštanske karte tumače kapitalistički sistem na najjednostavniji mogući način. Ta dela kao da pokazuju prstom na aktuelnu situaciju, u želji da posmatrača podsete na to da ona nije rezultat nužnosti. Štekova se argumentacija zasniva na moralu, na duhu zajedništva, a krase je i duhovitost i vera u bolju budućnost, pritom ni u jednom trenutku ne tvrdi da je baš on u posedu vrhovne istine. Svestan je da se istina ne poseduje, nego da se za njom traga.

Klaus Štek je rođen 28. februara 1938. godine u Pulsnicu (lužičkosrpsko ime Polčnica) kraj Drezdena. Štek je odrastao u Istočnoj Nemačkoj, u industrijskom gradu Biterfeldu, ali je emigrirao na Zapad još pre nego što je podignut Berlinski zid. U periodu od 1957. do 1962. godine studirao je pravo u Hajdelbergu, Hamburgu i Berlinu.

Godine 1960. su objavljene njegove prve poštanske karte, plakati i leci. Nekoliko godina kasnije, 1965. osnovao je izdavačku kuću pod imenom „Edicion Tangente“, danas „Edicion Štek“. Autor je više od 3000 samostalnih izložbi u Nemačkoj i u inostranstvu. Član je „Udruženja nemačkih književnika“ u Kaselu, od 1986. godine gostujući profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Dizeldorfu, zatim 1990. godine postaje član Akademije umetnosti pokrajine Berlin-Brandenburg, a od 2006. godine je predsednik Akademije umetnosti u Berlinu.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, kao što su nagrada „Hajnrih Cile“ za društveno-kritičku grafiku, zlatna medalja na IV. Međunarodnom bijenalu fotomontaže u Poljskoj, prva nagrada na Međunarodnom bijenalu postera u Lahtiju, Finska, počasna medalja na XI. Međunarodnom bijenalu grafike u Krakovu, Poljska, nagrada „Kulturgrošen“ Nemačkog saveta za kulturu, veliki krst za zasluge Savezne Republike Nemačke, nagrada „Zvezda satire – Bulevar slavnih kabaretista“ u Majncu.

Otvorena izložba plakata Klausa Šteka: "Nismo još ništa uradili"

Otvorena izložba plakata Klausa Šteka: "Nismo još ništa uradili"

Otvorena izložba plakata Klausa Šteka: "Nismo još ništa uradili"

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2172
Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.