Komentara: 27
Pregleda: 3861
Foto

Otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u oktobru

04.09.2020. u 15:02h
Izvor: Subotica.com
Spomenik biskupu Ivanu Antunoviću (1815 –1888), izliven u bronzi u prirodnoj veličini, biće postavljen na mestu između katedrale sv. Terezije Avilske i zgrade Subotičke biskupije, a njegovo svečano otkrivanje predviđeno je 15. oktobra, upravo na spomen dan sv. Terezije Avilske koja je zaštitnica Grada Subotice.
Otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u oktobru

Podizanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću danas je ozvaničeno potpisivanjem Sporazuma o saradnji Katoličkog društva "Ivan Antunović", Hrvatskog nacionalnog veća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, institucija koje su i inicijatori ideje pokrenute još 2015. godine, kada je obeležena 200. godišnjica biskupovog rođenja, a lokalnoj samoupravi poslata molba za podizanje spomenika.

Kako je objasnio vlč. Ivica Ivanković Radak, predsednik Katoličkog društva, reč je o projektu velike kulturne važnosti, zbog čega je formiran Odbor za podizanje spomenika koji su činili stručnjaci.

Otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u oktobru

- Kada smo počeli da razmišljamo o podizanju spomenika, našli smo se pred nedoumicom, jer se niko od nas time ne bavi u svakodnevnom radu, zbog čega smo najpre počeli da prikupljamo informacije o tome šta je potrebno učiniti i kako najbolje doći do idejnog rešenja - objašnjava vlč. Ivanković Radak. - U tom postupku vodili smo se stručnim i kulturnim kriterijumima, nikako ličnim idejama, te smo angažovali istoričare umetnosti i stručnjake koji su završili umetničke akademske studije. Uputili smo molbu četvorici kipara, Vidu Vučaku i Bernardu Pešordi iz Zagreba, Ivanu Durakoviću i Vjekoslavu Filipoviću iz Osijeka, da nam dostave idejna rešenja i oni su nam poslali ukupno pet različitih ideja, a za odabir najboljeg zamolili smo stručnu komisiju. Dvojica stručnjaka su na prvo mesto postavila ideju Bernarda Pešorde, dok je treći tu ideju stavio na drugo mesto i mi smo uvažili njihove predloge i mišljenje.

Po rečima Tomislava Žigmanova, direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, biskup Ivan Antunović je spomenik zaslužio svojim delima, podsetivši da je svojevremeno pokrenuo preporodno glasilo "Bunjevačke šokačke novine", da je bio autor prvog proznog dela među hrvatskim književnicima u Ugarskoj i da je među prvima pokušao da predstavi istoriju doseljavanja Bunjevaca i Šokaca na ove prostore, kao i da je osnovao Fondaciju koja je finansirala više od 200 siromašnih, a talentovanih đaka iz hrvatske zajednice.

Otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u oktobru

- Na samom početku smo bili svesni da to neće biti lako ni jednostavno, i dovoljno je samo da kažem da su sve finansijske troškove podizanja spomenika obezbedile institucije hrvatske zajednice, što ukazuje na određenu nejednakost kada su u pitanju druge inicijative. Takođe, važna je i poruka da se oko ove inicijative okupilo mnogo institucija i pojedinca koji su svojim materijanim i nematerijalnim sredstvima pokazali da im je stalo da ključna osoba za preporod Hrvata u Ugarskoj dobije svoje primereno spomen obeležje - kazao je Žigmanov. - Ovaj spomenik treba da bude ne samo tačka odavanja počasti zaslužnima za kulturni razvoj hrvatskog naroda u Subotici, već i tačka poveznica sa drugim narodima s kojima živimo, jer mi nismo ove da bismo nešto remetili, nego da bismo ukazali na poruke onih osoba koje su gradile mostove prema drugima, koje su negovale saradnju i koje su bile posvećene nastojanju da se sopstveni nacionalni, kulturni i verski prostor unapređuje i razvija.

Spomenik biskupu Ivanu Antunoviću u prirodnoj veličini, čija izrada se odvijala u tri faze, izliven je u bronzi, a na postamentu će, pored njegovog imena i godina rođenja i smrti, biti urezano i njegovo životno geslo "Sve za vjeru, narodnost i riječ svoju".

Otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u oktobru

- Današnji dan ima dve velike važnosti. Prva je ta što u poslednjih 30 godina institucije hrvatske zajednice po prvi put podižu spomenik jednoj važnoj istorijskoj ličnosti za Hrvate u Srbiji, a druga važnost se ogleda u tome što to rade tri institucije zajedno, što svakako ima veću težinu - istakla je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća.

Hrvatska zajednica u Subotici pokrenula je i inicijativu za podizanje biste svešteniku i pesniku Aleksi Kokiću, koja bi trebalo da bude postavljena preko puta katedrale sv. Terezije Avilske, a kako je rekao vlč. Ivanković Radak, ovaj projekat se privodi kraju, bista je napravljena, a finansijska sredstva obezbeđena, ali se od avgusta 2017. godine čeka odluka lokalne samouprave o njenom postavljanju.

Otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u oktobru

- Nažalost, ta inicijativa je poprimila određene političke ili društvene etikete koje su potpuno istorijski i naučno neutemeljene i neprihvatljive, ali u nekoj dobroj volji nastavljamo i verujemo da ćemo doći do trenutka kada će se i ta bista podići - poručio je vlč. Ivanković Radak.

Izvor: Subotica.com
Potpisivanje Sporazuma za postavljanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću Potpisivanje Sporazuma za postavljanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću Potpisivanje Sporazuma za postavljanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću Potpisivanje Sporazuma za postavljanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću Potpisivanje Sporazuma za postavljanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću Potpisivanje Sporazuma za postavljanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću Potpisivanje Sporazuma za postavljanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću Potpisivanje Sporazuma za postavljanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 3861

Povezana vest

Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

spomenici

zavod za kulturu vojvođanskih hrvata

jasna vojnić

katoličko društvo ivan antunović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.