Komentara: 1
Pregleda: 8408

Oni dolaze: Minja Babić, OŠ „Sonja Marinković“

19.07.2017. u 12:19h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Minji Babić, učenici OŠ "Sonja Marinković".
Oni dolaze: Minja Babić, OŠ „Sonja Marinković“

Gde god da ode, Minja Babić, odlična učenica OŠ „Sonja Marinković“, svoj grad i školu predstavlja u najboljem svetlu. Tako je nedavno bilo i u Italiji, u gradu Mercatello, gde je boravila kao deo  projekta „Interkultura“, odnosno razmene đaka subotičke i italijanske škole.

Pre toga, ona je u svom domu ugostila Frančeska, a sada je ona bila gost porodice Bartoluči. Boravak u Italiji bio je prilika da ušavrši jezik i upozna se sa životom njenih vršnjaka, ali i sa kulturom, običajima i tradicijom ove zemlje.

Oni dolaze: Minja Babić, OŠ „Sonja Marinković“

- Bili smo u tri mestašca u centralnim Apeninima, predeli gde smo šetali su predivni. Žao mi je što nismo tamo otišli tokom zime, jer kažu da je tada sve pod snegom i da su prizori veličanstveni – priča Minja još uvek puna utisaka. - Bilo je to zaista prelepo iskustvo. Učili smo italijanski jezik, shvatila koliko ga dobro razumem i znam, a sad sam ga dodatno usavršila.  Školsko gradivo je mnogo lakše od našeg, ali oni idu u školu i subotom i časovi traju po sat vremena. Njima se sviđa Subotica i Srbija i voleli bi da opet dođu, a i ja bih volela ponovo da odem tamo. U stalnom smo kontaktu i nadam se da ćemo to i realizovati.

Pored italijanskog, Minja perfektno govori i engleski jezik, a svakog leta učestvuje na kursevima u Američkom kutku, koji inače redovno posećuje. Nedavno je počela da uči i francuski. Iako svesna da je znanje stranih jezika neprocenjivo bogastvo, Minja ne zanemaruje ni maternji jezik i redovan je učesnik svih takmičenja, a od prošle školske godine i Književne olimpijade.

Oni dolaze: Minja Babić, OŠ „Sonja Marinković“

- Na „Olimpijadi“ je bilo baš teško, ali smo to i očekivali. Dugačije je nego na običnim takmičenjima, tamo se traži znanje iz gramatike, a ovde iz književnosti srpskog jezika. Podjednako volim i gramatiku i književnost i uživam radeći ih. Najviše uživam u delima Ive Andrića, Jovana Sterije Popovića i adaptaciji njegovih dela, pesmama Mike Antića... - ističe Minja, koja redovno učestvuje u aktinostima Gradske biblioteke. - Međutim, volim matematiku i više me privlače prirodne nauke, a opet je tu i srpski, koji mi takođe dobro ide, tako da će ove godine biti prilično teško da se odlučim kom smeru ću se prikloniti.

Uz brojne školske obaveze, Minja pohađa i Osnovnu baletsku školu „Raičević“ i obožava balet, te svaki slobodan trenutak provodi plešući sa svojom drugaricom Anjom. Učestvuje u radionicama Centra za podršku porodici „Baltazar“, prošla je obuku za mlade „Sačuvajmo zdravlje pravilnom ishranom“, takmičila se u pružanju prve pomoći u Crvenom krstu.

- Radila sam kao volonter u Crvenom krstu, a nastaviću i u osmom razredu, jer želim da pomažem ljudima i jako je lep osećaj kada znaš da si učinio nešto dobro za nekoga – dodaje Minja. - Imam puno obaveza, ali nije teško uklopiti sve za obično školsko gradivo, mnogo je teže pripremati se za takmičenja. Pred takmičenja sam do sada imala tremu, ali kako sve više učestvujem, tako je i ona polako nestajala, te na poslednja dva nisam imala tremu uopšte. Uz pomoć ekipe sa kojom radimo dečje vesti „1,2,3...akcija“, naučila sam razne tehnike koje oslobađaju tremu. Tako da nemam tremu ni na sceni, a balet mi je nešto posebno. To je jedna teška i zahtevna umetnost, ali opet toliko lepa da jedva čekam da idem na časove. Verujte, uz dobru organizaciju i slušanje na časovima sve se stigne.

Oni dolaze: Minja Babić, OŠ „Sonja Marinković“

Uspesi

5.RAZRED – pohvala na Međunarodnom takmičenju „Kengur bez granica“, 3.mesto na opštinskom takmičenju iz matematike, 2.mesto na opštinskom i 2. mesto na okružnom takmičenju iz srpskog jezika;

6.RAZRED – 3.mesto na opštinskom takmičenju iz istorije, 2.mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika, pohvala na Festivalu baletskih škola Srbije;

7.RAZRED – pohvala na opštinskom i okružnom takmičenju iz matematike, 2.mesto na Književnoj olimpijadi, 2.mesto na opštinskom, 2. mesto na okružnom i plasman na republičko takmičenje iz srpskog jezika

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 8408
Povezane teme

oš sonja marinković

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.