Komentara: 1
Pregleda: 2153

Oni dolaze: Milan Savić, učenik Srednje medicinske škole

19.06.2019. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Kao zaljubljenik u svoju struku, Milan Savić, učenik treće godine Srednje medicinske škole, na smeru medicinska sestra-tehničar, ne samo da postiže uspehe u školi i na takmičenjima, već se rado odaziva i učestvuje u akcijama koje mu mogu doneti širok spektar znanja i dragocenog iskustva iz medicinskih nauka.
Oni dolaze: Milan Savić, učenik Srednje medicinske škole

Milan Savić je jedan od retkih učenika koji priznaje da se za medicinsku struku nije opredelio samo da bi pomagao drugima, već i da bi svoju radoznalost i znatiželju, koje u njemu tinjaju još od malena, zadovoljio, te da bi sve izazove koje mu donosi ovaj plemeniti poziv uspešno savladao. 

- Izazov je to što u Medicinskoj školi stupamo u direktan kontakt sa pacijentima, moramo da razgovaramo sa njima, da ih pregledamo, po potrebi damo infuziju, dok bi u Gimnaziji ili bilo kojoj drugoj školi, najpre učili, a potom i upisali fakultet bez ijednog dana prakse - kaže Milan, kome je praktična nastava najvažniji deo školovanja. - Svaki teren mi je ostao u posebnom sećanju, a ono što mi je bilo najupečatljivije, jeste kada smo išli na kućnu negu iz hirurgije, gde sam imao priliku da pacijentima dam intramuskularnu injekciju, to je injekcija u mišić, dve subkutane injekcije u potkožno tkivo, a takođe sam plasirao i braunilu, što je trajna igla koja se plasira u venu i preko koje se dobija infuzija.

Osim što uživa u sticanju novih znanja, Milan voli naučeno da proveri i na takmičenjima, te je još u petom razredu osnovne škole krenuo na takmičenja iz biologije, koja mu je do danas ostala omiljeni predmet. Iako je gotovo svakog puta uspeo da dođe do republičkog nivoa, želja da se vrati kući sa jednim od prva tri mesta mu se nije ostvarila, ali se nije ni ugasila, već odlučno kaže da će se i naredne godine vredno pripremati.

U prvoj godini srednje škole sam osvojio drugo mesto na okružnom takmičenju iz biologije i posle mnogo godina bio prvi učenik iz Srednje medicinske škole u Subotici, koji se plasirao na republički nivo takmičenja. Stvar je u tome što su se ranije učenici iz medicinskih škola takmičili interno sa gradivom koje uče u školi, dok su se pre nekoliko godina škole spojile i sada se takmičimo sa gradivom koje đaci uče na prirodnom smeru gimnazija. Zbog toga, dugo nije bilo učenika iz naše škole na republičkom takmičenju, jer moramo da pripremamo gradivo koje inače ne učimo u školi - objašnjava Milan.

Pored biologije, ovaj talentovani učenik se oprobao i postigao uspehe na takmičenjima iz anatomije i fiziologije, iz koje je takođe došao do republičkog nivoa, a na tradicionalnom takmičenju "Šta znaš o zdravlju, šta znaš o Crvenom krstu?" je zajedno sa svojom ekipom osvojio dva druga mesta. Milan je učestvovao i u brojnim akcijama koje su imale za cilj da podignu svest o važnosti brige i očuvanja zdravlja, poput "Noći istraživača" u kojoj je sugrađanima merio krvni pritisak ili manifestacije za Međunarodni dan starih, u organizaciji "Karitasa".

- Za mene je to bilo lepo iskustvo, jer smo kao učenici bili podeljeni u manje grupe, od kojih je svaka imala svoju lokaciju. Naš zadatak je bio da delimo flajere i upućujemo starije osobe u centar grada, gde se su mogli besplatno da izmere šećer u krvi, holesterol i krvni pritisak. Bili smo obučeni u mantile i već tada smo mogli da steknemo sliku o tome kako na nas gledaju sugrađani, da li imaju poverenja ili je potrebno mnogo više da radimo kako bismo sutra imali pacijente koji će nam poveriti brigu o sopstevnom zdravlju - ističe naš sagovornik.

Nakon završetka srednje škole, Milan želi da upiše Medicinski fakultet u Novom Sadu, a u budućnosti bi voleo da se specijalizuje za oblast interne medicine ili da završi užu specijalizaciju iz kardiologije.

- Odlučio sam se za medicinsku školu, jer sam video budućnost posle nje. Nažalost, trenutno doktori i medicinske sestre odlaze u velikom broju u inostranstvo, kao i većina studenata koji završe fakultet, a ja bih želeo da ostanem ovde, jer mislim da ću zbog manjka stručnog kadra brzo pronaći zaposlenje i da se i ovde može uspeti ukoliko se potrudimo - poručuje Milan.

USPESI

5. razred

 • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz biologije.

7. razred

 • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz biologije;
 • Drugo mesto na okružnom takmičenju iz biologije.

8. razred

 • Drugo mesto na okružnom takmičenju iz biologije;
 • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika.

1. razred

 • Drugo mesto na okružnom takmičenju iz biologije;
 • Drugo mesto na okružnom takmičenju iz anatomije i fiziologije.

2. razred

 • Drugo mesto na okružnom takmičenju iz biologije;
 • Drugo mesto na takmičenju "Šta znaš o zdravlju, šta znaš o Crvenom krstu?".

3. razred

 • Drugo mesto na takmičenju "Šta znaš o zdravlju, šta znaš o Crvenom krstu?".
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2153
Povezane teme
srednja medicinska škola oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.