• Pregleda: 2271

Oni dolaze: Jovana Đurić, maturantkinja Medicinske škole i član Plivačkog kluba "Spartak"

U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Jovani Đurić, maturantkinji Medicinske škole i plivačici Spartaka
Oni dolaze: Jovana Đurić, maturantkinja Medicinske škole i član Plivačkog kluba "Spartak"

Za Jovanu Đurić, članicu Plivačkog kluba „Spartak“ i maturantkinju Medicinske škole, nema granica. Ona ih ruši i postavlja.

Nedavno je oborila državni rekord na otvorenom prvenstvu Srbije na bazenu od 25 metara, održanom u Novom Sadu u disciplini 1.500m kraul sa vremenom 16:56:63. Pre toga postavila je rekord i na velikom, 50-metarskom bazenu, i istoj disciplini i vremenom 16:55:48.

- Biti rekorder je sjajan osećaj. Iskreno, očekivala sam takav rezultat, jer sam trenirala za to, znala sam da mogu – odlučno će Jovana. - Međutim, svakoj pobedi se jadnako radujem i svaka mi je draga, bilo da je u pitanju manji miting ili neko veliko svetsko ili evropsko takmičenje. Pre nekoliko godina prstala sam da ih brojim, ali posebno su mi drage medalje za reprezentaciju, od one prve, bronzane, 2013. na Mediteranskim igrama, pa sa Centralnog  i Evropskog prvenstva, do Balkanijade, u juiniorskoj konkurenciji, gde sam osvojila sedam medalja.

Jovana je sada član seniorske reprezentacije i stekla je normu za Svetsko prvenstvo u malim bazenima u decembru u Kini. Na predstojećem državnom takmičenju trudiće se da otpliva normu za Evropsko prvenstvo u avgustu na velikom bazenu u Škotskoj.

- Biti reprezentativac je velika čast, svi smo tu jedni za druge, navijamo da te jeza prođe. Imala sam priliku na Balkanijadi kada sam osvojila zlato da stojim i slušam intoniranje naše himne i to je neopisiv, prelep osećaj. Genralno, samo plivanje ima posebnu draž, taj osećaj u vodi ne mogu rečima da opišem, sami smo sa svojim mislima, niko nam ne može ništa – dodaje Jovana, koja već 12 godina trenira plivanje, a takmičarske discipline su joj  400, 800 i 1.500 metara. - Dešava se naravno i da izgubim, da mi za dlaku izmakne medalja i to je deo sporta. Budem tužna, razumljivo, ali to mi daje podsticaj za dalje, da budem još bolja i da više treniram.

Da bi sve to postigla, Jovana trenira svaki dan sem nedelje, a u zavisnosti od školskih obaveza to je uglavnom dva puta dnevno.

- Ogromna je razlika između plivanja kao pojedinačnog sporta i drugih individualnih i ekipnih sportova, jer voda nije naša prirodna sredina i ako ne treniramo nekoliko dana odmah ispadnemo iz kondicije i nemamo osećaj kad uđemo u bazen – objašnjava Jovana. - Mi u Subotici imamo sreću da imamo dobre uslove i dobre termine za treniranje. Ali na primer, u Mađarskoj je potpuno druga situacija, mnogo više ulažu u plivanje, više dece jer je plivanje obavezan predmet u školi.I pored toga, Jovana je odličan đak, uspešno privodi kraju četvrti razred i želja joj je da se bavi fizijatrijom.

- Profesori imaju razumevanja za mene kao sportistu, a ja se trudim da ispoštujem sve što treba. Nekada bude teško, ali šta da se radi – dodaje Jovana. - Idem na smer za fizioterapeuta i najprivlačniji su mi stručni predmeti, volim da idem na praksu. Školovanje ću nastaviti na Univerzitetu Toledo u američkoj državi Ohajo, dobila sam stipendiju, trener plivanja je jako dobar i nadam se da ću sa uspehom nastaviti i sport i obrazovanje. Jedno bez drugog ne idu.

USPESI

Kako je sama rekla, Jovana je medalje odavno prestala da broji jer ih ima jako puno, zato izdvajamo samo one najvažnije:

2013. - Mediteranske igre mladih: 3.mesto 800m kraul, Svetsko juniorko prvenstvo: 15. mesto na 1.500m kraul, Centralno evropsko prvenstvo: 2.mesto na 400m kraul, 3.mesto na 800m kraul i 3.mestu u stafeti 4x200m kraul;

2014. - Prventsvo Balkana: 1.mesto na 800m kraul, 2.mesto na 400m kraul, 3.mesto u štafeti 4x200m kraul, Evropsko juniorsko prvenstvo: 9.mesto na 1.500m kraul, 10.mesto na 800m kraul, Olimpijske igre mladih: 19.mesto na 800m kraul;

2015. - Prvenstvo Balkana: 3.mesto na 800m kraul i 3. mesto u u štafeti 4x200m, učešće na Svetskom juniorskom prvenstvu;

2016. - Prvenstvo Balkana: 3.mesto na 800m kraul i 3. mesto u u štafeti 4x200m, Evropsko juniorsko prvenstvo;

2017. - Državna takmičenja: 1.mesto na 1.500m kraul, 2.mesto na 400m kraul, 3.mesto na 800m kraul, 1.mesto na 1500 m kraul rekord, 1.mesto na 800m kraul, 1.mesto na 400m kraul, 1.mesto na 1.500m kraul rekord, 1. mesto na 800m kraul, 2. mesto na 400m kraul

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.