Komentara: 3
Pregleda: 9076

Oni dolaze: Jovan Kaloserović, OŠ "Sonja Marinković"

31.05.2017. u 10:38h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Jovanu Kaloseroviću, učeniku OŠ "Sonja Marinković".
Oni dolaze: Jovan Kaloserović, OŠ "Sonja Marinković"

Kada na izađe na scenu i počne da recituje stihove Jovan Kaloserović, maturant OŠ „Sonja Marinković“, svu publiku „natera do stoji mirno“ i sa svom pažnjom sluša dela velikih pesnika.

Jasno, krepko, kad je potrebno odsečno, a kad treba umilno, Jovan, inače dobitnik Vukove diplome, kazuje stihove i rime. Od malena je, kako kaže, voleo da čita i tako se vremenom probudila ljubav prema književnosti, koja se pretočila u recitovanje. Nedavno se sa Pokrajinskog takmičenja u Sečnju vratio sa zlatnom plaketom, koja mu je sa jedna strane kruna osnovnoškolskih dana, a sa druge vetar u leđa da tim putem i nastavi u srednjoj školi, najverovatnije Gimnaziji.

- Bilo je veoma napeto, bilo nas je 56 i bila je veoma jaka konkurencija – priča Jovan još uvek pun utisaka. - Recitovao sam „Savin monolog“ Desanke Maksimović, imao sam tremu, ali je ipak na kraju bilo dobro. Zadovoljan sam što sam među 18 najboljih iz cele Vojvodine.

Oni dolaze: Jovan Kaloserović, OŠ "Sonja Marinković"

Jovan priznaje da je tremaroš, ali da trema nestane čim izađe pred publiku. Desilo mu se jednom prilikom na priredbi i da zaboravi tekst, ali je aplauz brzo „vratio reči“.

- Zagledam se u jednu tačku i samo počnem. Posle nekako samo ide i odrecitujem do kraja. Najviše volim pesme Mike Antića, ljubavne, tužne, jer se u njima emocije mogu najbolje da iskažu – objašnjava Jovan. - Čim jednom pročitam pesmu, odmah znam kako da odrecitujem i jedno nedelju dana mi je potrebno da je savršeno uvežbam. Uglavnom mi nije teško, a i nastavnici mi malo progledaju kroz prste dok se spremam za takmičenje.

Pored poezije, Jovanova velika ljubav je plivanje, gde je do skoro osvajao medalje na pokrajinskim i republičkim takmičenjima.

- Trenirao sam šest godina, ali sam morao da prekinem zbog brojnih obaveza. Žao mi je zbog toga jer je to jedan predivan sport, i tu se takmičiš ali je potpuno drugačije od recitovanja. Kad uđeš u ledenu vodu, hteo ne hteo, moraš da daš maksimum – dalje će pametni mladić. - Dugo sam trenirao i karate, došao do braon pojasa. Išao sam na brojna takmičenja, dosta sam putovao i sa tih putovanja nosim pregršt prelepih uspomena. Sa druge strane, recitovanje mi je pomoglo u učenju, da mnogo brže i lakše pamim. Još uvek ne znam čime bih voleo da se bavim, ali bih svakako voleo da u slobodno vreme pišem pesme i recitujem. To ispunjava dušu.

Oni dolaze: Jovan Kaloserović, OŠ "Sonja Marinković"

USPESI

- Učesnik vojvođanskih i državnih takmičenja u plivanju (svake godine od 4. do 7. razreda)
- Pokrajinsko takmičenje u recitovanju – zlatna plaketa (5. razred)
- Pokrajinsko takmičenje u recitovanju – zlatna plaketa (8. razred)
- Državni prvak u karateu 2008. godine; zlatne medalje na mnogim regionalnim i vojvođanskim takmičenjima

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 9076
Povezane teme

oš sonja marinković

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.