Komentara: 1
Pregleda: 5004
Video
Foto

Oni dolaze: Jelena Popović, učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić" i Osnovne Muzičke škole

07.12.2017. u 14:12h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Jeleni Popović, učenici OŠ "Ivan Goran Kovačić" i Osnovne Muzičke škole Subotica
Oni dolaze: Jelena Popović, učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić" i Osnovne Muzičke škole

Kad Jelena Popović, učenica trećeg razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i drugog razreda Osnovne Muzičke škole, sedne za klavir i malenim ručicama počne da svira omiljene varijacije, svi koji je slušaju u trenutku zaneme.

Njen raskošni talenat u kombinaciji sa ljubavlju prema muzici i vrednim radom u klasi profesorke klavira Kristine Mate već daju rezultate. I to one najbolje.

Jelena se nedavno vratila iz Italije, gde je osvojila prvo mesto na prestižnom međunarodnom takmičenju „Đulijano Pecor“ u Goriciji. Žiri je oduševila svirajući baroknu kompoziciju „Rigodon“ od Hendla, „Valcer“ japanskog kompozitora Jokojama Šinišio i varijacije na temu „Divan dan“ Biljane Krstić i tako iza sebe ostavila najbolje mlade pijaniste iz cele Evrope, Rusije, Japana...

- To je bilo jedno veliko iskustvo. Očekivala sam diplomu, ali kada sam ugledala pehar to je za mene bilo nešto posebno. Tome se nisam nadala i bila sam jako srećna – priča Jelena. - Kada gledate druge da sviraju čini se da su oni bolji, ali onda vidite da ste isti ili čak bolji.

Oni dolaze: Jelena Popović, učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić" i Osnovne Muzičke škole

Kao i sve velike ljubavi, i Jelenina ljubav prema klaviru rodila se slučajno. Iako je volela da sluša klavirsku muziku, na jednom letovanju imala je priliku da čuje više o ovom instrumentu i poželela da nauči da svira. Posle samo pola godine učenja, osvojila je prvu nagradu na „Pianisimu“, a onda u martu i prvu nagradu na Republičkom takmičenju.

- Na početku mi je bilo malo teško da sve naučim, ali sada nije. Imam tremu dok ne izađem na scenu, posle više nemam i samo se prepustim muzici. Veća je trema kada nas gleda jedna osoba koja zna šta mi radimo i treba da nas oceni, nego više njih koji nemaju pojma – objašnjava Jelena. - Kada sednem za klavir razmislim o onome što ću da sviram, ne samo o notama, nego i o emociji koju ta kompozicija nosi i dam sve od sebe da to i dočaram, da je i drugi osete. Zato volim varijacije, jer u sebi nose različite emocije. Kada sviram klavir ne doživljavam ga kao predmet, već kao živo biće koje govori muzikom.

Oni dolaze: Jelena Popović, učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić" i Osnovne Muzičke škole

Za veliko takmičenje Jelena se pripremala od kraja septembra, što joj nije predstavljalo problem da uči i ređa sve petice. Od školskih predmeta voli matematiku i već se oprobala na takmičenju „Misliša“.

- Idem i na recitatorska takmičenja a volim i da pišem pesme. Inspiriše me sve ono što me okužuje, od putovanja, situacija, predmeta. Tako sam napisala pesmu „Jelka“, gledajući je s prozora, dok je padao sneg nastala je pesma o snegu, a dok smo putovali u Italiju prolazili smo pored planina koje su me takođe navele da napišem pesmu - dodaje Jelena i sa neodoljivim šarmom recituje svoje rime. - Nema razlike između sviranja i recitovanja, oba su podjednako lepa i zanimljiva.

USPESI

2017. - prvo mesto „Pianissimo“, prva nagrada Republičko takmičenje, prva nagrada „Đulijano Pecar“ Italija

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 5004

Povezana vest

Povezane teme

muzička škola

Oš Ivan Goran Kovačić

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.