Komentara: 1
Pregleda: 2838
Video
Foto

Oni dolaze: Jelena Popović, učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić" i Osnovne Muzičke škole

07.12.2017. u 13:12h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Jeleni Popović, učenici OŠ "Ivan Goran Kovačić" i Osnovne Muzičke škole Subotica
Oni dolaze: Jelena Popović, učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić" i Osnovne Muzičke škole

Kad Jelena Popović, učenica trećeg razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i drugog razreda Osnovne Muzičke škole, sedne za klavir i malenim ručicama počne da svira omiljene varijacije, svi koji je slušaju u trenutku zaneme.

Njen raskošni talenat u kombinaciji sa ljubavlju prema muzici i vrednim radom u klasi profesorke klavira Kristine Mate već daju rezultate. I to one najbolje.

Jelena se nedavno vratila iz Italije, gde je osvojila prvo mesto na prestižnom međunarodnom takmičenju „Đulijano Pecor“ u Goriciji. Žiri je oduševila svirajući baroknu kompoziciju „Rigodon“ od Hendla, „Valcer“ japanskog kompozitora Jokojama Šinišio i varijacije na temu „Divan dan“ Biljane Krstić i tako iza sebe ostavila najbolje mlade pijaniste iz cele Evrope, Rusije, Japana...

- To je bilo jedno veliko iskustvo. Očekivala sam diplomu, ali kada sam ugledala pehar to je za mene bilo nešto posebno. Tome se nisam nadala i bila sam jako srećna – priča Jelena. - Kada gledate druge da sviraju čini se da su oni bolji, ali onda vidite da ste isti ili čak bolji.

Kao i sve velike ljubavi, i Jelenina ljubav prema klaviru rodila se slučajno. Iako je volela da sluša klavirsku muziku, na jednom letovanju imala je priliku da čuje više o ovom instrumentu i poželela da nauči da svira. Posle samo pola godine učenja, osvojila je prvu nagradu na „Pianisimu“, a onda u martu i prvu nagradu na Republičkom takmičenju.

- Na početku mi je bilo malo teško da sve naučim, ali sada nije. Imam tremu dok ne izađem na scenu, posle više nemam i samo se prepustim muzici. Veća je trema kada nas gleda jedna osoba koja zna šta mi radimo i treba da nas oceni, nego više njih koji nemaju pojma – objašnjava Jelena. - Kada sednem za klavir razmislim o onome što ću da sviram, ne samo o notama, nego i o emociji koju ta kompozicija nosi i dam sve od sebe da to i dočaram, da je i drugi osete. Zato volim varijacije, jer u sebi nose različite emocije. Kada sviram klavir ne doživljavam ga kao predmet, već kao živo biće koje govori muzikom.

Za veliko takmičenje Jelena se pripremala od kraja septembra, što joj nije predstavljalo problem da uči i ređa sve petice. Od školskih predmeta voli matematiku i već se oprobala na takmičenju „Misliša“.

- Idem i na recitatorska takmičenja a volim i da pišem pesme. Inspiriše me sve ono što me okužuje, od putovanja, situacija, predmeta. Tako sam napisala pesmu „Jelka“, gledajući je s prozora, dok je padao sneg nastala je pesma o snegu, a dok smo putovali u Italiju prolazili smo pored planina koje su me takođe navele da napišem pesmu - dodaje Jelena i sa neodoljivim šarmom recituje svoje rime. - Nema razlike između sviranja i recitovanja, oba su podjednako lepa i zanimljiva.

USPESI

2017. - prvo mesto „Pianissimo“, prva nagrada Republičko takmičenje, prva nagrada „Đulijano Pecar“ Italija

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2838
Povezane teme
muzička škola Oš Ivan Goran Kovačić oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.