Komentara: 0
Pregleda: 3206

Oni dolaze: Cipora Kiš Terkelj, učenica OŠ "Sečenji Ištvan"

17.07.2018. u 12:25h
Izvor: Subotica.com
Zbog svoje otvorenosti i spremnosti da se okuša u poljima koja su joj nepoznata, Cipora Kiš Terekelj, učenica OŠ "Sečenji Ištvan", s jednakom lakoćom uči i rešava zadatke iz matematike, hemije i mađarskog jezika, a ukoliko joj se neko nađe s druge strane šahovske table, ubrzo će biti matiran.
Oni dolaze: Cipora Kiš Terkelj, učenica OŠ "Sečenji Ištvan"

Velika vrata prirodnih nauka, Cipori Kiš Terkelj, učenici OŠ "Sečenji Ištvan", otvorio je otac, koji je sa njom od malena rešavao prvo jednostavne, a potom i one zahtevnije zadatke. U nižim razredima, njena pažnja bila je usmerena na matematiku, da bi u sedmom razredu, kada se upoznala sa hemijom, njen svet u potpunosti ispunili atomi, molekuli, hemijski elementi i veze među njima.

- Uvek su me interesovale prirodne nauke, a u zanimljiv svet matematike uveo me je tata. Mnogo puta smo zajedno rešavali teške zadatke i nekada smo se i takmičili ko će od nas prvi da reši - započinje priču Cipora. - Potom sam u sedmom razredu dobila hemiju, koja me je oduševila. Još uvek se upoznajem sa ovom naukom i istražujem šta mi se najviše dopada, ali me za sada sve oblasti podjenako zanimaju. Hemija je nešto čime bi želela da nastavim da se bavim tokom školovanja, ali i nauka kojom želim da se bavim kada odrastem.

Oni dolaze: Cipora Kiš Terkelj, učenica OŠ "Sečenji Ištvan"

ONI DOLAZE, SEZONA II - U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom dosadašnjeg obrazovanja, nastavljamo serijala tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu.

Sa sedam godina, ova talentovana učenica počela je da igra šah, takođe u društvu oca, s kojim je odigrala mnogo partija. Zbog njegove prerane smrti, nikada nije uspela da ga nadigra, ali se s osmehom na licu priseća svojih početničkih dana.

- Za mene je šah veoma dobra logička veština i igra, čije čari mi je pokazao tata, koji je inače bio majstor u šahu i učestovao na brojnim takmičenjima. Sa njim sam uvek igrala neku igru, a ukoliko bih ga pobedila, onda bih dobila neku nagradu ili bi se desilo nešto posebno. Međutim, nikada nisam uspela da ga pobedim u šahu, te je verovatno zbog toga ostala ta neizmerna ljubav prema ovom sportu. Moj talenat je u školi prepoznao nastavnik tehničkog Tibor Jesenski, koji je fide majstor u šahu. Od petog razreda redovno pohađam šahovsku sekciju i učestvujem na takmičenjima, a najviše sam ponosna na to što sam ove godine po prvi put uspela da odem na republičko takmičenje iz šaha - kaže Cipora, koja je u konkurenciji od čak 700 takmičara, osvojila izvrsno 26. mesto.

Oni dolaze: Cipora Kiš Terkelj, učenica OŠ "Sečenji Ištvan"

Cipora je uz svog oca zavolela i priče, naročito o indijancima, zbog čega danas uživa u čitanju avanturističkih romana. Tako se vremenom probudilo interesovanje za književnost i maternji jezik, te se oprobala i u takmičenju iz mađarskog jezika i pravopisa.

- Sve je zapravo pokrenula moja nastavnica, koje me je pitala da li želim da dođem na dodatnu nastavu iz mađarskog jezika i pokušam da se spremim za takmičenja. Pristala sam jer volim da se oprobam u nečemu novom i drugačijem. Moram da priznam da mi se više dopada književnost nego pravopis, ali se podjednako trudim da naučim oba. Jednostavno volim nove stvrati, tako da postoji mogućnost da ću u budućnosti da odem na takmičenja iz bilo kog predmeta - poručuje naša sagovornica.

USPESI

3. razred

  • Prvo mesto na međunarodnom takmičenju iz matematike "Kengur bez granica", na školskom nivou;
  • Treće mesto na umetničkom takmičenju učenika osnovnih škola, u kategoriji gluma.

4. razred

  • Treće mesto na školskom takmičenju iz matematike;
  • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz matematike;
  • Treće mesto na okružnom takmičenju iz matematike.

5. razred

  • Drugo mesto na školskom takmičenju iz matematike;
  • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz matematike;
  • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz mađarskog jezika i pravopisa;
  • Pohvalnica na međunarodnom takmičenju iz matematike "Fekete Mihalj".

6. razred

  • Treće mesto na školskom takmičenju iz matematike;
  • Pohvalnica na opštinskom takmičenju iz matematike;
  • Treće mesto na školskom takmičenje iz šaha;
  • Četvrto mesto na takmičenju za matematičke talente "Zrinji Ilona".

7. razred

  • Prvo mesto na školskom takmičenju iz hemije;
  • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz hemije;
  • Drugo mesto na okružnom takmičenju iz hemije;
  • Drugo mesto na školskom takmičenju iz šaha;
  • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz šaha;
  • Drugo mesto na okružnom takmičenju iz šaha;
  • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz mađarskog jezika i jezičke kulture;
  • Drugo mesto na okružnom takmičenju iz mađarskog jezika i jezičke kulture;
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3206
Povezane teme

OŠ Sečenji Ištvan

osnovna škola sečenji ištvan

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.