Komentara: 2
Pregleda: 4047

Oni dolaze: Anđela Lebović, učenica Hemijsko-tehnološke škole

17.07.2019. u 11:40h
Izvor: Subotica.com
Nasmejana, znatiželjna i maštovita, Anđela Lebović, učenica prvog razreda na smeru modelar odeće Hemijsko-tehnološke škole, ne samo da svoju buduću struku izučava do tančina, već se ne ustručava ni da zađe u one nauke i oblasti koje joj nisu naročito bliske, poput informatike, računarstva i kriptovaluta.
Oni dolaze: Anđela Lebović, učenica Hemijsko-tehnološke škole

Kao nosiocu Vukove diplome u osnovnoj školi, Anđeli Lebović savetovali su mnogi da upiše Gimnaziju ili bar Srednju medicinsku školu, ali je ona odlučila da sledi svoje srce i odabere ono o čemu je sanjala od dvanaeste godine.

- Upisala sam Hemijsku školu zato što je modelarstvo nešto što je deo mene - kaže odlučno Anđela. - Jednostavno, pronalazim se u svemu tome, potpuno me ispunjava i volim da maštam, a uz to, modelarstvo je i zanat. Mnogi završe velike škole, a nigde se ne zaposle ili se zaposle van struke, a ovo je posao koji možete sami da započnete i da ga završite na veoma visokom nivou, u zavisnosti od toga da li vi to želite ili ne.

Oni dolaze: Anđela Lebović, učenica Hemijsko-tehnološke škole

Shodno tome, ova talentovana učenica već uveliko šije kako na industrijskoj mašini, na kojoj u školi ispunjava nastavom predviđene zadatke, tako i na mašini za domaćinstvo, na kojoj kod kuće kroji "za svoju dušu", a kako objašnjava, obe mašine se razlikuju i svaka zahteva posebnu veštinu rada.

- Do sada sam sašila četiri majice, jednu suknju koja se zove "okrugla" zato što je lepršava i zvonasta, kao i dvoje helanki koje još moram malo da vežbam - iskrena je Anđela. - Kada šijem, osećam se veoma zadovoljno i srećno, jer radim ono što volim i niko me u tome ne sputavaMnogo je zabavno šiti, pogotovo kada ste okruženi lepom i pozitivnom atmosferom, kada imate dobro društvo oko sebe, profesore koji su fantastični i uopšte okolnosti u kojima se nalazite.

Iako je tek završila prvu godinu, Anđela jedva čeka da u septembru dobije nove predmete koji će joj doneti nova stručna znanja, a najviše je raduju tekstilni materijali i konstrukcije modelovanja odeće.

- Zanima me način kako da dođem do šablona. Praktičan rad jeste bitan, ali on nije uvek naročito zabavan, jer često dobijamo gotove delove koje treba da sastavimo, a meni je mnogo zanimljivije kako da dođem do tih delova i kako da napravim krojeve za neku osobu - ističe naša sagovornica.

Oni dolaze: Anđela Lebović, učenica Hemijsko-tehnološke škole

Ipak, Anđela ne briljira samo u svojoj budućoj struci. Ona se okušala i postigla izuzetan uspeh na ovogodišnjem informatičkom takmičenju "RAF CHALLENGE" koje organizuje Računarski fakultet u Beogradu, osvojivši drugo mesto svojom prezentacijom na temu kriptovaluta.

Moj zadatak je bio da napravim prezentaciju uopšteno o kriptovalutama, odnosno kako funkcionišu, koje su njihove osobine, kako se može doći do njih i koje su najpoznatije, poput Bitkoina, Litkoina, Eteruma i Ripla koja je veoma specifična valuta, jer se koristi za razmenu u firmama i bankama - objašnjava Anđela, dodajući da njena saznanja o ovoj temi nisu bila velika, već da je samo znala da je u pitanju oblik digitalnog novca. - Iako moja prezentacija možda i nije bila na grafičkom i dizajnerskom nivou kao kog učenika iz drugih stručnih škola, trudila sam se da od svega izdvojim ono što je najbitnije, da bude što jednostavnije, bez muzike i preteranih animacija koje bi skrenule pažnju slušaoca sa teme prezentacije i ispostavilo se da je upravo to bila dobitna kombinacija.

Oni dolaze: Anđela Lebović, učenica Hemijsko-tehnološke škole

Anđelin uspeh na ovom takmičenju utoliko je veći ako se zna da se kao učenica prvog razreda Hemijsko-tehnološke škole, takmičila u istoj kategoriji sa učenicima četvrtih razreda IT struke iz tehničkih škola i gimnazija, ali je to nije sprečilo, niti će je sprečiti da se naredne godine ponovo prijavi na takmičenje.

USPESI

8. razred osnovne škole

  • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja;
  • Treće mesto na okružnom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja;
  • Vukova diploma za skroz odličan uspeh.

1. razred srednje škole

  • Drugo mesto na takmičenju iz informatike i računarstva "RAFF CHALLENGE 2019".
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4047

Povezane vesti

Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.