Komentara: 3
Pregleda: 5260

Oni dolaze: Aleksandar Grahovac, Gimnazija "Svetozar Marković"

03.05.2018. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Za Aleksandra Grahovca, maturanta Gimnazije „Svetozar Marković“, ne postoje nesavladive prepreke kada je nauka u pitanju. Sa lakoćom i strašću planinara, prelazi svaku od njih i osvaja najviše naučne kote.
Oni dolaze: Aleksandar Grahovac, Gimnazija "Svetozar Marković"

Tek što se, kao jedini predstavnik našeg grada vratio sa Srpske matematičke olimpijade, gde je osvojio 26. mesto, ali najbolje među gimnazijalcima, Aleksandar se minulog vikenda plasirao na republičko takmičenje iz hemije.

- Zadovoljan sam, naročito rezultatom na Matematičkoj olimpijadi, jer su tamo bili najbolji učenici iz specijalizovanih matematičkih gimnazija, koji su se od prvog razreda takmičili u kategoriji četvrtog i donosili medalje sa svetskih takmičenja. Oni si naravno pozauzimali prva mesta, a momak iz moje kategorije imao je pet puta manje bodova od mene – ističe Aleksandar. - Iskreno, nisam očekivao ovakav uspeh. U drugom razredu nisam prošao ni na okružno takmičenje iz matematike, ali sam potom promenio stav prema takmičenjima i počeo da se temeljnije pripremam i već iduće godine sam bio šesti u državi. To sam očekivao i ove godine od republičkog, međutim kada sam video zadatke ideja je dolazila za idejom i samo jedan zadatak dugo nisam uspeo da rešim. Ali pred sam kraj, 15 minuta do završetka, ja sam počeo da ga radim i završio ga u samom foto finišu.

ONI DOLAZE, SEZONA II - U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijala tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Ovim tekstom otvaramo drugu sezonu, sa nekim novim talentovanim klincima, momcima i devojka, koji su ponos ovog grada.

Pored matematike i hemije, Aleksandar je četrti u državi iz fizike, iz čega ga takođe krajem aprila čeka olimpijada, a uskoro ide i na republičko takmičenje iz informatike.

- Pošto se već godinama, od trećeg osnovne takmičim, iskreno tremu nemam, a zbog gustog rasporeda za svako takmičenje se pripremam oko nedelju dana. Nekad i manje – dodaje Aleksandar. - Nekih posebnih rituala pred samo takmičenje nemam, ali smo nedavno drugar i ja iz šale počeli da se polivamo vodom, urodilo je plodom tako da to sad stalno praktikujemo. Uvek ima nekih anegdota na takmičenjima, u Nišu sam se izgubio po brdima, ali sam se uspešno i vratio.

Pored prirodnih nauka, Aleksandar voli i društvene, naročito istoriju, koju uvek sa zadovoljstvom izučava.

- Najviše volim antiku jer sa pojavom hrišćanizacije počinje mračni srednji vek i to mi više nije zanimljivo, a niko mi do sada nije objasnio zašto je Stefan Nemanja morao da na takav surov način protera bogumile – nastavlja svestrani mladić. - Istorija matematike mi je takođe jako zanimljiva jer se iz nje može dosta naučiti. Generalno, kada nešto novo učim uvek pokušavam da ne učim iz sadašnjeg ugla, nego kako je čovečanstvo to otkrivalo, kako je  prorodnim koracima ono grabilo, tako i ja treba da to spoznajem. Ne samo da naučimo napamet servirane stvari, za koje su bili potrebni vekovi da bi se dokazale ili izvele. Nekada se mora, naravno, ali uvek pokušavam da izvedem iz početka.

Aleksandar ne krije da je veliki protivnik privatnih časova i da je do svih uspeha došao samo svojim radom i to najčešće učeći iz doktorskih i magistarskih radova koje pronalazi na internetu.

- Na kraju se svede na to ko ima više novca da će taj biti bolji, a to nije korektno. Ponosan sam što do sada nisam išao ni na jedan privatan čas. Naš sistem je inače takav da kao da je napravljen da ga đaci ne razumeju i bacaju vreme bezveze – poručuje Aleksandar, čiji je san da sa devojkom ode u Norvešku. - Mislim da ću upisati elektrotehniku i čekati priliku da školovanje nastavim u Norveškoj.

USPESI

OSNOVNA ŠKOLA

- đak generacije u OŠ ,,10. oktobar”

- državna takmičenja:

7. razred – učešće na takmičenju iz geografije i fizike (pohvala);

8. razred – učešće na takmičenju iz tehničkog i hemije (3. nagrada);

- uspešno učestvovao na takmičenju Kengur bez granica svake godine (osvajao 1, 2. i 3. nagrade).

GIMNAZIJA:

- državna takmičenja:

1. razred – pohvala na takmičenju iz fizike;

2. razred – učešće na takmičenju iz hemije;

3. razred – 2. nagrada na takmičenju iz matematike, 3. nagrada na takmičenju iz fizike, učešće na takmičenju iz računarstva i informatike;

4. razred – 1. mesto na takmičenju iz matematike i plasman na Srpsku matematičku olimpijadu, 2. nagrada na takmičenju iz fizike i plasman na Srpsku fizičku olimpijadu; plasman na takmičenje iz računarstva i informatike; plasman na republičko takmičenje iz hemije

- veći broj opštinskih i okružnih takmičenja;

- uspešno učestvovao na takmičenju Kengur bez granica svake godine (3. nagrada sve tri godine)

- jedan od urednika školskog lista Gymnasium, koji je ove godine osvojio 3.  mesto na republičkom takmičenju najboljih srednjoškolskih listova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 5260
Povezane teme
gimnazija svetozar marković oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.