Komentara: 5
Pregleda: 2738

Oko 70 odsto majki doji bebu

03.08.2018. u 16:31h
Izvor: Subotica.com
Oko 70 odsto majki doji svoju bebu, rečeno je povodom Svetske nedelje dojenja, čiji slogan ove godine glasi „Podržimo dojenje!“. Na ovaj značajan događaj u kalendaru zdravlja, lekari podsećaju da je majčino mleko najzdravija i najprirodnija hrana za novorođenčad.
Oko 70 odsto majki doji bebu

Isključivo dojenje u prvih četiri do šest meseci, prema rečima stručnjaka, zlatni je standard, jer prirodno mleko sadrži hranljive sastojke koji podstiču detetov imunitet. Nakon uvođenja nemlečne dohrane u ishranu, lekari savetuju da je potrebno nastaviti sa dojenjem do prve ili čak druge godine života deteta. Dojenje predstavlja prvu imunizaciju odojčeta, koja ga štiti od mnogih bolesti, a i kasnije tokom života.

- Majčino mleko je hrana, koju je priroda maksimalno prilagodila potrebama humanog odojčeta, sadrži izbalansiran sastav hranljivih materija vitamina, vode, oligoelemenata i u svakom trenutku je prilagođeno potrebama deteta, menja svoj sastav kako dete raste i razvija se - kaže dr Tatjana Kozomora, pedijatar u Dispanzeru za žene i decu i dodaje da osim prvih pozitivnih efekata, dojenje ima i dugoročne prednosti po zdravlje dece - Deca koja su dojena ređe oboljevaju od upale gornjih disajnih puteva, astme, alergije, ekcema,  dijabetesa i malignih bolesti. Kod beba koje su dojene ređi je sindrom iznenadne smrti  i povoljan je uticaj na razvoj vilice u odnosu na bebe, koje nisu dojene, a zbog visokog procenta esencijalnih masnih kiselina veoma je bitno i za razvoj bebinog mozga.

Brojne su blagodeti koje potvrđuju da dojenje čuva i majčino zdravlje. Pored činjenice da se dojenjem uspostavlja dublja emocionalna veza sa detetom, postoji i nekoliko dokazanih pozitivnih efekata na zdravlje žena koje doje.

- Prilikom dojenja luči se oksitocin, hormon sreće, koji sprečava da majka uđe u stanje postporođajne depresije i psihoze. Ostvaruje se izuzetno bogata emocionalna veza sa novorođenom bebom, koju majka pamti celog života. Materica se brže vraća u prvobitni položaj, majke brže vraćaju kilažu koju su imali pre trudnoće. Smatra se da kasnije značajno smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke, materice i osteoporoze - ističe dr Kozomora.

Pored brojnih prednosti za bebu i majku, dojenje ima još jedan momenat koji nije zanemarljiv, a to je ekonomski. Majčino mleko je hrana koja je besplatna, u svakom momentu dostupna, sterilna, bakteriološki ispravna i optimalne temperature što omogućava da se beba nahrani na bilo kom mestu i u bilo koje vreme, poručuje dr Kozomora.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2738
Povezane teme

dojenje

svetski dan dojenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.