• Pregleda: 2106

Oko 70 odsto majki doji bebu

Oko 70 odsto majki doji svoju bebu, rečeno je povodom Svetske nedelje dojenja, čiji slogan ove godine glasi „Podržimo dojenje!“. Na ovaj značajan događaj u kalendaru zdravlja, lekari podsećaju da je majčino mleko najzdravija i najprirodnija hrana za novorođenčad.
Oko 70 odsto majki doji bebu

Isključivo dojenje u prvih četiri do šest meseci, prema rečima stručnjaka, zlatni je standard, jer prirodno mleko sadrži hranljive sastojke koji podstiču detetov imunitet. Nakon uvođenja nemlečne dohrane u ishranu, lekari savetuju da je potrebno nastaviti sa dojenjem do prve ili čak druge godine života deteta. Dojenje predstavlja prvu imunizaciju odojčeta, koja ga štiti od mnogih bolesti, a i kasnije tokom života.

- Majčino mleko je hrana, koju je priroda maksimalno prilagodila potrebama humanog odojčeta, sadrži izbalansiran sastav hranljivih materija vitamina, vode, oligoelemenata i u svakom trenutku je prilagođeno potrebama deteta, menja svoj sastav kako dete raste i razvija se - kaže dr Tatjana Kozomora, pedijatar u Dispanzeru za žene i decu i dodaje da osim prvih pozitivnih efekata, dojenje ima i dugoročne prednosti po zdravlje dece - Deca koja su dojena ređe oboljevaju od upale gornjih disajnih puteva, astme, alergije, ekcema,  dijabetesa i malignih bolesti. Kod beba koje su dojene ređi je sindrom iznenadne smrti  i povoljan je uticaj na razvoj vilice u odnosu na bebe, koje nisu dojene, a zbog visokog procenta esencijalnih masnih kiselina veoma je bitno i za razvoj bebinog mozga.

Brojne su blagodeti koje potvrđuju da dojenje čuva i majčino zdravlje. Pored činjenice da se dojenjem uspostavlja dublja emocionalna veza sa detetom, postoji i nekoliko dokazanih pozitivnih efekata na zdravlje žena koje doje.

- Prilikom dojenja luči se oksitocin, hormon sreće, koji sprečava da majka uđe u stanje postporođajne depresije i psihoze. Ostvaruje se izuzetno bogata emocionalna veza sa novorođenom bebom, koju majka pamti celog života. Materica se brže vraća u prvobitni položaj, majke brže vraćaju kilažu koju su imali pre trudnoće. Smatra se da kasnije značajno smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke, materice i osteoporoze - ističe dr Kozomora.

Pored brojnih prednosti za bebu i majku, dojenje ima još jedan momenat koji nije zanemarljiv, a to je ekonomski. Majčino mleko je hrana koja je besplatna, u svakom momentu dostupna, sterilna, bakteriološki ispravna i optimalne temperature što omogućava da se beba nahrani na bilo kom mestu i u bilo koje vreme, poručuje dr Kozomora.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Aloha Odgovori
Bravo mame, samo napred! Do 100%!
Heroes Odgovori
A sta je sa zenama koje,ne svojom voljom,nisu u mogucnosti da doje? Manjak mleka,potpuni gubitak mleka,nekvalitetno mleko i td...sve su ovo razlozi zbog kojih neko ne doji i o njima nema ni rec,kao da su lose osobe jer ne doje,a sustina je da su presle na dohranu ne svojom voljom...
Keva
Nije rec o tome ... Nisu zene krive ako ne mogu dojiti . Rec je o zenama koje ne zele dojiti .
Dojilja
Ne postoji nekvalitetno majčino mleko (osim ako je majka na nekim lekovima nekompatibilnim s dojenjem ili sl.), a te priče da majka nema dovoljno mleka...to je zaista prisutno kod samo 1% majki, a ostalo su bapske priče (taman i da dolaze od “stručnih” lica), kojima majke podlegnu pa dodaju adaptirano mleko “da beba ne bude gladna” i time dugoročno štete proizvodnji mleka u dojkama. A edukacija o skokovima u razvoju i sličnim temama - majke nemaju pojma! Edukacija i doktora i patronažnih i majki i šireg društva je ključ... jer ukoliko majka nije dobro edukovana, lako će podleći tuđim savetima u ionako vrlo stresnom periodu.
C Odgovori
(Isključujući one sa medicinskim razlogom) Što je šteta, ne postoji ništa bolje od majčinog mleka.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.