• Pregleda: 1158

Održano predavanje Dušana Maljkovića: "Da li treba spaliti Markiza de Sada?"

U četvrtak, 28. marta 2013. godine, u Omladinskom klubu „Skladište“ održano je predavanje Dušana Maljkovića pod nazivom „Da li treba spaliti Markiza de Sada?“, uz inserte iz filma Quills (2000).
Održano predavanje Dušana Maljkovića: "Da li treba spaliti Markiza de Sada?"

Izlaganje je imalo za cilj da pokaže zašto se Markiz de Sad može smatrati jednim od ključnih mislilaca za kvir teoriju i seksualnost uopšte. Takođe, razmatralo se na koji način on vezuje "homoseksualnost" sa prirodom, za razliku od desnog i homofobnog diskursa, koji tvrdi "neprirodnost" ili čak i "protivprirodnost" istopolne seksualne želje.

Konačno, videlo se kako markizova anti-identitetska misao danas može da se poveže sa kritikama politike savremenog gej pokreta, te je pokušano da se De Sadu tako da zaslužena hvala i mali prilog ispravki vekovne nepravde u vidu marginalizacije ovog provokativnog, spornog, ali van svake sumnje značajnog i inspirativnoga filozofskog/književnog autora.

Dušan Maljković, filozof, publicista i prevodilac. Završio Ženske i Istopolne studije. Objavio i mnogobrojne teorijske i književne radove u zemlji i inostranstvu. Uređivao prvu književnu homoerotsku ediciju Kontrabunt u izdavačkoj kući RENDE, međunarodno nagrađivanu emisiju na Radiju Beograd 202 Gayming i prvi domaći ne-strejt web-site Gay-Serbia.com. Autor i saradnik mnogobrojnih umetničkih projekata i projekata u domenu ljudskih prava. Povremeni saradnik sajta b92.net, Trećeg programa Radio Beograda i časopisa NIN. Urednik-saradnik u izdavačkoj kući Karpos i član sveta časopisa Novi plamen. Trenutno koordinira seminar kvir studija na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogadu i uređuje časopis za kvir teoriju i kulturu QT. Član Udruženja književnih prevodilaca Srbije sa statusom samostalnog radnika u kulturi.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.