Komentara: 1
Pregleda: 3867

Održana tribina posvećenu položaju defektologa

15.12.2018. u 12:15h
Izvor: Subotica.com
Iako inkluzivno obrazovanje potrazumeva konstantno prisustvo defektologa, njih u praksi nema, što onemogućeva da se inkluzija izvede na pravi način, poruka je tribine koja je prekjuče, u organizaciji Društva defektologa Vojvodine, održana u Školskom centru “Dositej Obradović”.
Održana tribina posvećenu položaju defektologa

Tribinu posvećenu položaju defektologa vodila je profesorka sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu, prof. dr Slavica Golubović, koja je ukazala na činjenicu  da  se inkluzija danas sprovodi bez adekvatnog i dovoljnog prisustva defektologa, iako inkluzivno obrazovanje podrazumeva konstantno prisustvo stručnjaka koji su spremni da odgovore na potrebe dece sa smetnjama u razvoju.

- Inkluzija zato neće moći da se sprovede na način na koji mi to želimo, jer su defektolozi jedini kompetentni da sa decom sa smetnjama rade na takav način da im  pomognu, jer oni jedino znaju zavisno od vrste smetnje, za koju su inače školovani,  šta je to što je toj deci potrebno, i kada su obrazovne potrebe u pitanju a i lične, koje oni imaju u svakodnevnom životu. Bez odgovarajućeg prisustva defektologa u školama, ne parcijalnog, već konstantnog, inkluzija se ne može realizovati - smatra  prof. dr Slavica Golubović.

Održana tribina posvećenu položaju defektologa

Učesnici tribine su se složili da je Subotica je u blagoj prednosti u odnosu na ostale gradove u zemlji, jer u našem gradu postoje dve škole koje se bave obrazovanjem učenika sa smetnjama u razvoju. Govoreći o problemima iz prakse, defektolog u Školskom centru “Dositej Obradović”, Snežana Maravić, kaže da se i pored podrške koju pruža stručni kadar dve specijalne škole primeti nedostatak defektologa u masovnim školama.

Zaista je upitno kako se sprovodi inkluzija u pojedinim obrazovnim ustanovama. Mi se trudimo da budemo otvoreni, obe specijalne  škole u Subotici su na raspolaganju kao podrška i pomoć, ali i dalje to nije sistemski rešeno, pa ta pomoć i podrška nisu pruženi na način na koji bi trebalo. Nisu pokrivene sve oblasti, pa deca ne dobijaju podršku kakva im je potrebna - tvdi  Maravić.

Cilj tribina, koje se održavaju širom Vojvodine, je da se na osnovu stanja u praksi izrade predlozi, te proslede nadležnim insitucijama, kako bi se uticalo na poboljšanje procesa inkluzije u praksi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3867
Povezane teme

inkluzija u obrazovanju

inkluzija mladih sa hendikepom

defektologija

defektolog

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.