Komentara: 0
Pregleda: 2607

Održan seminar na temu razvoja malih poljoprivrednih gazdinstava

04.06.2013. u 11:44h
Izvor: RTV City
U hotelu Galleria, juče je održan seminar o razvoju malih poljoprivrednih gazdinstava. Seminar je organizovalo Udruženje građana „Ivanjdan“ u okviru projekta „Ekonomsko oživljavanje seoskih sredina“.
Održan seminar na temu razvoja malih poljoprivrednih gazdinstava

Projekat ima ideju spajajanja seoskih sredina sa centrom grada. Njime je predviđeno da po tri porodična gazdinstva iz Starog i Novog Žednika, Čantavira, Višnjevca i Dušanova prehrambenim proizvodima snabdevaju centralni objekat koji bi se nalazio u Subotici. Objekat je zamišnjen kao namenski u okviru koga bi radio restoran, mesara i pekara sa izložbeno prodajnim prostorom gde bi posetioci mogli da vide i poruče proizvode sa sela. Planirano  je i poslovanje ćerke firme za ketering koja bi po pristupačnim cenama dostavljala proizvode na kućnu adresu, a nakon izvesnog vremena planira se da se delatnost proširi i na pružanje usluga kućnog majstora.

„ Tema seminara je povezivanje gradova i sela. Kako bi se u selima aktivirale porodice koje proizvode meso, mleko, jaja i slično u gradu bi se otvorilo prodajno mesto . Povezivanjem, proizvodi sa sela bi se mogli plasirati u gradu, a između ostalog otvorila bi se i nova radna mesta.“ – rekla je Nataša Rašović iz Udruženja građana „Ivanjdan“.

Na osnovu projekta odobrenog od strane Opštinskog sekretarijata za poljoprivredu, čelnici Ivanjdana za sada su održali  17 seminara kako bi upoznali javnost sa idejom ekonomskog oživljavanja seoskih sredina.

„ Naš prevashodni cilj je da pokrenemo što više mladih. Na predavanjima koja smo održali u seoskim sredinama rodila se ovakva ideja, da umrežimo selo i grad i da na taj način pokrenemo privredu. Cela priča je zamišljena ili kao Zemljoradnička zadruga ili kao Društvo sa ograničenom odgovornošću gde bi bili registrovani za sve moguće delatnosti.  Jer ako bi mi sutra isporučivali tu hranu po kućama, u staračkim domaćinstvima trebaće i električar, vodoinstalater, bravar ili stolar za neku popravku. Zamislili smo da imamo sve što neko traži za bilo kakvu pomoć u domaćinstvu na jednom mestu.“- kaže predsednik Udruženja građana „Ivanjdan“, Miodrag Paunović.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2607
Povezane teme

hotel galerija

hotel galleria

seminar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.