Komentara: 21
Pregleda: 5849

Održan jedinstveni štrajk upozorenja

23.01.2014. u 14:31h
Izvor: RTV City
Svi sindikati u Srbiji održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja povodom najavljenih promena u radnom zakonodavstvu koje se obavljaju bez uzimanja u obzir stavova radnika. Ovo je prvi put da se jedinstveno štrajkuje a zaposleni u zdravstvu još uvek se sećaju 1997. godine kada su zbog svojih prava i uslova za rad bili u štrajku više od 40 dana.
Održan jedinstveni štrajk upozorenja

Budući da građani dobijaju različite informacije o usvajanju novih odredbi Zakona o radu ne zna se koliko će ovaj štrajk potrajati i da li će biti radikalniji ako se predlagači izmena ogluše o zahteve radnika.

Primedbe radnika su brojne i pogađaju sve oblasti a najčešće se odnose na pitanje minulog rada, nadoknada tokom bolovanja i godišnjeg odmora kao i specifične stavke koje pogađaju pojedine profesije.

„U slučaju da se ovo ne uvaži, da Zakon ne bude povučen i stavljen na doradu, onda će se ići na radikalniji odnosno generalni štrajk.“ - izjavila je dr Dubravka Flego, predsednik OO sindikata zaposlenih u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti

Za zaposlene u zdravstvu minuli rad je ključno pitanje budući da je u poslednjih 5 do 6 godina došlo do pretvaranja svih ustanova u domove zdravlja i bolnice. U novom predlogu Zakona nigde decidno ne stoji koja ustanova je pravni naslednik pa se radnicima koji su radili po 30 godina može desiti uračunavanje samo nekoliko poslednjih godina staža iako nisu promenili ustanovu.

„Svugde u svetu se radno iskustvo ceni i plaća, a radno iskustvo se stiče godinama rada.“ - dodaje dr Flego

Takođe, zabrinuti su i zbog rada po pozivu koji se ne plaća a može se dogoditi u bilo koje doba dana i noći,  čak i za vreme praznika koji se ne plaća ali i zbog smanjenja nadoknada za vreme bolovanja i godišnjih odmora.

„Znamo da u zemljama EU za vreme godišnjih odmora radnici ne dobijaju manja primanja a po novom Zakonu, kod nas je to predviđeno.“ - izjavila je dr Dubravka Flego

U Subotici, zaposleni zdravstveni radnici u štrajku imaju i podršku poslodavaca a neke najavljene  promene u zdravstvu uvešće razlike u zaradi na istom radnom mestu.

„Zdravstvo traži još neke promene koje se odnose na uvedenu kapitaciju. Predviđeno je i da se granski kolektivni ugovori ukidaju, što nije logično jer će to značiti da će se drugačije raditi, da će ista struktura u istoj vrsti ustanova imati drugačija primanja.“ - zaključila je dr Dubravka Flego

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 5849
Povezane teme

štrajk

dom zdravlja subotica

dispanzer

štrajk zdravstvenih radnika

obustava rada

štrajk upozorenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.