Komentara: 12
Pregleda: 23017

Od sutra na šaltere Gradske uprave samo sa ličnom kartom

07.06.2016. u 17:19h
Izvor: TV Subotica
Od sutra na šaltere Gradske uprave samo sa ličnom kartom

Počev od sutra, 8. juna, počinje primena pojedinih članova Zakona o opštem upravnom postupku koji se odnose na razmenu podataka iz službenih evidencija po službenoj dužnosti. To znači da građani više neće morati da prilažu dokumenta poput izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih, uverenje o državljanstvu i slično. Ovakva preporuka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave doneta je radi bržeg i ekonomičnijeg ostvarivanja prava građana.

 „Fali vam jedan papir.“ Koliko puta ste na nekom od šaltera čuli ovu rečenicu? I koliko ste vremena i novca  izgubili idući od šaltera do šaltera u potrazi za još tim jednim dokumentom? Od sutra bi taj jedan papir trebao da postane stvar šalterske prošlosti, kada počinje primena pojedinih članova Zakona o opštem upravnom postupku po kom će službenici Gradskih uprava umesto vas pribavljati podatke koji se vode u službenoj evidenciji.

„Konkretno to za stranke znači da ne moraju da dostavljaju organu prilikom pokretanja upravnog postupka razna uverenja, izvode, odnosno podatke o kojima se vodi službena evidencija, nego to organ treba da pribavi po službenoj dužnosti. Svi zaposleni u Gradskoj upravi su dobili instrukcije da postupe po predmetu istog ili najkasnije sledećeg dana. Mi bez odugovlačenja, po hitnosti, ukoliko ima potrebe, tražimo od drugih državnih organa ili unutar Gradske uprave podatke koji su merodavni za rešenje upravne stvari“ napominje Gabriela Fileki, načelnica Gradske uprave.

Za građane je najznačajnije što je ova razmena podataka potpuno besplatna, a na šalter Gradske uprave treba da donesu samo ličnu kartu.

„Stranka će se na šalteru Uslužnog centra susresti sa izjavom u kojoj se upoznaje sa svojim pravima u vezi s primenom nova tri člana Zakona o upravnom postupku. Stranka može da odluči da u celosti prepusti organu pribavljanje svih tih podataka o kojima se vodi službena evidencija. Međutim, može da odluči i da ih pribavi sama, jer odluku može da zasnuje na tome da eventualno može u nekom kraćem roku sama da pribavi, a da ne prepušta organu to pribavljanje“  objašnjava Fileki.

Razmena podataka iz službenih evidencija neće se obavljati samo unutar Gradske uprave, već i sa drugim organima, a kada, na primer Gradska uprava uputi zahtev prema nekom drugom organu, taj organ ima rok od 15 dana da tražene podatke dostavi.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 23017
Povezane teme

uslužni centar Subotica

gradski uslužni centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.