Komentara: 4
Pregleda: 3113
Foto

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

10.05.2021. u 13:33h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomen-kompleksu palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi obeležen je 9.maj, Dan pobede nad fašizmom.
Obeležen Dan pobede nad fašizmom

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice  počast svim stradalima u Drugom svetskom ratu odala je delegacija koju je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić.

- Prikladno je da se znamenitog dana, od pre sedamdeset i šest godina, sećamo što češće, jer je on označio dolazak pobede i slobode. Slobodoljubivi ljudi širom sveta, a pre svega narodi Sovjetskog saveza, izborili su se uz ogromne žrtve da ideologija mržnje i smrti bude poražena zauvek. Tu najveću od svih pobeda slavimo, a ove godine obeležavamo i osamdesetu godišnjicu početka Drugog svetskog rata na srpskom i ruskom prostoru – poručio je gradonačelnik Bakić. - Oni koji su u aprilu 1941. godine ubijali nevine Subotičane, masovno su kasnije stradali od junačke Crvene armije, bezuspešno pokušavajući da pokore neosvojivu Rusiju. Zločin nikada ne može proći bez kazne. Tako je ista ruka feldmaršala Kajtela, koja je 1941. potpisala naredbu o streljanju stotinu srpskih civila za svakog poginulog nacističkog vojnika, 9. maja 1945. potpisala i konačnu kapitulaciju Hitlerove vojske. Pobednici su se pobrinuli da svi koji su, poput ovog generala, zavili naše prostore u crno, budu osuđeni pred sudom i kažnjeni. Srbija i Subotica pamte junake svoje antifašističke borbe i njihove ruske saborce! Ovo će za nas biti poseban dan, dok nas bude.

Obeležen Dan pobede nad fašizmomNa žrtve koje su podneli Subotičani, kao i ceo srpski narod, okuljene je podsetio Maksim Bakrač, predsednik Gradske organizacije SUBNOR-a.

- Ovo je veliki praznik, dan kada se završila petogodišnji terror fašističkih snaga na čelu sa Nemačkom nad celom Evropom. Najviše žrtvava u toj borbi dala je bratska Rusija, čuvena Crvena armija, ona je izgubila više od 22 miliona ljudi, kako boraca, tako i stanovništva. Kada se uzme broj stanovništva, ni mi nismo bolje prošli, naročito je stradao srpski narod, više od 600 hiljada srpskih duša stradalo je u tom nesrećnom ratu – podsetio je Bakrač. – Najmanje je stradao od Nemaca, iako su činili strašna nedela i nikad nećemo zaboraviti Kragujevac, Kraljevo, Dunav ili druge velike reke. Sve smo to znali ali 50 godina nismo smeli da pričamo, neko je prekrajao granice na štetu srpskog naroda, oduzeo je Baranju, a gde su Vukovar, Lika, Hercegovina… Danas smo se izborili da nas ima, ali to nije odgovaralo demokratskoj Evropi kojoj žurimo.  Nikada mi u tu i takvu Evropu nećemo ući! Sav slovenski svet nikada neće biti miljenici zapada.

U  ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Bojan Šoralov, načelnik Okruga, a u ime ambasade Rusije u Beogradu delegacija koju je predvodio Stanislav Lupin, drugi sekretar ambasade Rusije.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Izvor: Subotica.com

Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom

Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom
Pogledaj ostale fotografije

Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom

Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3113
Povezane teme

dan pobede nad fašizmom

dan pobede 9. maj

polaganje venaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.