Komentara: 17
Pregleda: 2829

Novim poreskim prijavama budžet uvećan za 250 miliona dinara

19.03.2015. u 02:17h
Izvor: Subotičke novine
Novine na osnovu Zakona o porezima doneće građanima i određene poreske olakšice, ali dinamika naplate poreza doprinela je i smanjenju ukupnog poreskog duga pravnih i fizičkih lica. U 2014. godini, utvrđeno je za fizička lica oko 454 miliona dinara, a uplaćeno je do kraja godine 427 miliona dinara, odnosno 94,05 odsto u odnosu na utvrđene obaveze. Ali, u odnosu na sva dugovanja, naplata je oko 60 odsto. Iz Poreskog stižu i novi računi za ekologiju. Zakonske novine i način plaćanja zaostalih poreskih obaveza povod su razgovoru sa Ankom Trifunović, šefom službe lokalne poreske administracije.
Novim poreskim prijavama budžet uvećan za 250 miliona dinara

Poreska uprava Grada je posle godišnjih obračuna evidentirala 36.000 novih poreskih prijava, pa sada umesto 75.000 poreskih obveznika, po završetku razreza ima ukupno 112.000 prijava za poreze. 

Da li je javno objavljivanje imena dužnika za poreske obaveze, što se smtralo nezakonitim postupkom, doprinelo da se naplata vrši intenzivnije, da li je ta dinamika donela neke efekte, i koliko su pooštrene mere i disciplina naplate poreza?

- Objavljivanje spiska dužnika jeste donelo određene efekte, neki su obveznici odmah platili dug, ali sada je promenjen Zakon o poreskom postupku, pa se više ne objavljuju imena fizičkih dužnika za poreze već samo za pravna lica i preduzetnike, koji uglavnom imaju mnogo veće iznose dugovanja. Ali i nemamo ni među njima dužnike iznad 50 miliona dinara.

Koliko je ukupno poreskih obveznika u evidenciji, ima li novih poreskih prijava i da li ima sankcija za one koji nisu podneli prijave za porez?

- Ove godine smo izdali oko 65.000 rešenja za fizička lica i imamo blizu 7.000 pravnih lica, dakle ukupno preko 70 hiljada obveznika koji plaćaju porez. Pošto je Skupština Grada u 2013. godini donela odluku o obaveznom podnošenju poreskih prijava za obveznike koji ne vode poslovne knjige, dakle za građane, fizička lica, bez obzira jesu li podneli prijave do sada ili ne. Novina je, da je u oporezivanje ušlo i poljoprivredno i građevinsko zemljište. Znači, do sada je poljoprivredno zemljište bio taj petostruki katastarski prihod, koji je bio toliko mali od 2008. do 2014. godine. Stoga, Skupština Subotice je odlučila, da bi imali što tačnije podatke, da sam poreski obveznik dođe i da prijavi gde ima njivu i koje veličine, da bi ga oporezovali. Bilo je velikih gužvi i dosta posla. Išli smo po mesnim kancelarijama, u kancelariji u Gradskoj kući su primane prijave. Preko 70.000 poreskih prijava smo primili i obradili, a sukcesivno smo izdavali i rešenja.  Znači, čitave 2014. godine smo izdavali rešenja za porez za imovinu, za fizička lica, a na kraju godine smo, nakon završetka obračuna poslali ta rešenja. Znači, posle obračuna, imali smo ukupno 112.000 prijava poreskih obveznika, a prošle godine smo završetkom razreza, odnosno obračuna poreza imali 75.000 obveznika. Znači, 36000 poreskih prijava je sada više, nego u ranijem periodu.

Ima li nekakve analize, šta je tome doprinelo?

- Izostalo je građevinsko i poljoprivredno zemljište, radili smo stanove, kuće i poslovne prostore.  Podnošenjem novih prijava, dobili smo 600.000 kvadrata više za oporezivanje u odnosu na prošlu godinu.  Ne možemo to posmatrati samo po osnovu poreskih prijava. Jer, negde je stan bio samo na jednom poreskom obvezniku, a prošle godine se desilo da se prostor prijavi na pola, jer je tako izmenjeno i vlasništvo. Dakle, kvadratura se menjala, dobili smo više kvadrata. Što se tiče poljoprivrednog zemljišta, uneli smo 346 miliona kvadrata, a na teritoriji Subotice ima više. To nam govori, da nisu svi podneli prijave. Uporedili smo prijave sa podacima iz katastra, ali odgovorno smatram da ćemo uspeti do kraja godine, da svima koji nisu prijavili tu imovinu, prosledimo rešenja za ovu i prethodnu godinu.  Možemo pet narednih godina da utvrđujemo 2014. godinu, do 2019.  godine. Međutim, bolje bi bilo da se sami građani prijave, da dođu da zajedno utvrdimo te obaveze, jer ima različitih neusaglašenih podataka u katastru. A Zakon o porezima takođe kaže, da se porez utvrđuje na osnovu podnete poreske prijave.

Stimulativno je što neće imati sankcije niti kamate po tom osnovu, nego samo obavezu plaćanja zaostalog dugovanja?

- Tačno, ali moraće da plate kada dobiju rešenje za porez, u roku od 15 dana, dok ostali mogu na četiri godišnje rate i dalje da plaćaju celokupan iznos poreza. Uplatnice za 2015.  godinu su dostavljene do sredine februara, na osnovu poslednjeg kvartala prošle godine. Ko nije uplatio prvu ratu do 18. februara, imaće uvećan račun na osnovu kamate. Očekujem, da ćemo već u martu, imati potpuna rešenja poreskih obaveza za ovu godinu. Uz rešenja će biti poslate još i tri uplatnice, za preostala tri kvartala.

Da li će se slati opomene i hoće li biti prinudne naplate i za poreska dugovanja?

- Posle avgustovske uplate, slaćemo opomene i pokretati prinudnu naplatu. Pet dana je rok usaglašavanja, a nakon toga nema žalbe oko iznosa i pokreće se kao i do sada prinudna naplata. Zaplena potraživanja na penziju ili platu, ili se upisuje hipoteka na nekretnine, kao obezbeđenje mere plaćanja. Te pare od poreza na imovinu ostaju Gradu, ne idu u republičku kasu, te je bitno da obveznici redovno plaćaju poreze, da bi mogli unaprediti iz tih sredstava i škole i obdaništa i puteve od tog novca.

Koliko se sredstava ulilo prošle godine u gradski budžet od naplate poreza?

- U 2014. godini, utvrdili smo za fizička lica oko 454 miliona dinara, a uplaćeno je do kraja godine 427 miliona dinara, odnosno 94, 05 posto u odnosu na utvrđene obaveze. Ali, u odnosu na sva dugovanja, imamo naplatu oko 60 posto. Znači, da ima dosta dugovanja iz ranijih godina.  Neka stanja smo preuzeli od Poreske uprave, a koliko uspevamo - radimo i prinudnu naplatu. Neki, kojima smo utvrdili sadašnji porez, nisu platili ni dinara, ali smo naplatili neke iznose iz ranijih godina, prinudnom naplatom. Kod pravnih lica, od ove godine je samooporezivanje, i u svojim poreskim prijavama oni su iskazali 285 miliona dinara, a naplaćeno je 271 milion.  Sličnan je procenat, oko 95, 16 posto, a takođe i samo 60 posto je naplata u odnosu na sva ostala dugovanja iz ranijih godina.

Kolika su dugovanja iz ranijih godina?

- Za 2013 godinu za fizička lica je utvrđeno 301 milion dinara. Uplaćeno je 280 miliona, to je 93,06 posto. Kod pravnih lica za tu godinu utvrđeno je 194 miliona dinara, a naplaćeno je 184 miliona dinara, odnosno 94,8 posto.  Za 2014. godinu za fizička lica je zaduženje 456 miliona dinara, a uplaćeno 427 miliona dinara, odnosno 93,65 posto.  Pravna lica zadužena su sa 285 miliona, a naplaćeno je 276 miliona dinara, odnosno 96,8 posto. Dakle od 2013.  godine, na 2014. godinu, kod fizičkih lica više je uplaćeno 147 miliona dinara, a utvrđeno je 155 miliona dinara više. Kod pravnih lica više je obračunat 91 milion dinara , a uplaćena su 92 miliona više u odnosu na 2013. godinu.  Cilj izmene Zakona je bio, da se nadoknadi naknada za korišćenje građevinskog zemljišta, koja je ukinuta a od koje smo 239 miliona dinara imali 2013. godine, a 240 miliona prošle godine.  Među retkim smo opštinama ili gradovima, koja je uspela tu naknadu da nadoknadi, sa porezom na imovinu.  A pošto smo naplatili još 41 milion dinara, naplatili smo zapravo više.

Kako će se obračunavati zaostali porezi?

- Veoma malo obveznika je ostalo u mirovanju. Mnogi smatraju da jesu u mirovanju, ali čim su zaostali u plaćanju, nisu ostali u programu mirovanja.  Imamo oko 5000 takvih obveznika, njima je otpisana sva kamata po Zakonu o mirovanju iz 2012. godiune, ali ako su redovno plaćali tekuće obaveze.  Na kraju 2014. godine,i na osnovu rasta cena na malo, dug glavnice podeljen na 24 mesečne rate, mora se redovno plaćati, u suprnom dug u celosti dospeva na naplatu. Što se ostalih dugovanja tiče, kamata se obračunava svakog meseca.  Imamo 380 miliona nenaplaćenog duga po tom osnovu. Zaostali dug se plaća tako što se sada prvo naplaćuje raniji dug, čak i ako se duguje samo kamata, pa se u tim slučajevima glavnica ne smanjuje, o čemu obveznici moraju posebno da vode računa.

Računi za ekologiju - iz Poreske uprave

Novina je da će građani ubuduće ekološki račun plaćati Poreskoj upravi.Do sada su naknadu za unapređenje ekologije, građani plaćali objedinjenom naplatom, preko Vodovoda i čistoće. Od ove godine na tim uplatnicama nema više te naknade za ekologiju, nego će Poreska uprava da utvrđuje naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine.  Dakle u posebnoj koverti iz Poreske uprave stiže i račun za ekologiju.

- Rešenje za ekologiju građani će dobiti posebno, tri uplatnice, koje bi trebalo u roku od 15 dana da plate. Plaća se dakle, kvartalno, dinar po kvadratnom metru. Znači za stan od 50 kvadrata, plaća 50 dinara mesečno, ali pošto su uplate kvartalne, na računu će biti iznosi od 150 dinara. kako dospeva naplata poreza, tako dospeva i naplata za ekologiju. Ako nisu veći iznosi, može i jednom uplatnicom da se plati, a uplatnice će za oko 130.000 poreznika stići građanima običnom poštom, u dva koverta i za ekologiju i poreze. Rok plaćanja je 15 dana, i do tada se ne obračunava kamata na iznose računa.

Primedbe građana

- Najviše problema imamo kod poreza za imovinu za građevinsko zemljište. Ima dosta građevinskog zemljišta, parcele koje predstavljaju njive.  Nama je Zakon naložio da sa stanovišta poreza na imovinu, to smatramo građevinskim zemljištem, bez obzira da li se na njemu obavlja poljoprivredna delatnost. Napravili smo kompromis, ako je to zemljište ipak izvan Grada ili sela, i ta njiva se koristi za poljoprivredu, da se to izuzme iz obračuna za građevinsko zemljište.

Poreski veb sajt

- Novina je i da će poreznici će moći od svoje kuće, na svom komjuteru da provere svoje poresko stanje i obaveze.  To je već moguće da sprovedu, na osnovu prijave u elektronskom obliku. Građani moraju lično da dođu u Poresko odeljenje, da preuzmu svoje korisničko ime i lozinku. Početno stanje smo uradili na osnovu završetka prethodne godine, pa je moguće već formirati veb sajt, a sva obaveštenja se mogu dobiti u poreskom, obavezna je punomoć knjigovođama i lična karta, pa je to pogodnost i za pravna lica.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 17
Pregleda: 2829
Povezane teme

porez na imovinu u subotici

porez na imovinu

plaćanje poreza

poreska uprava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.