• Pregleda: 12537

Novi granični prelaz s Mađarskom od 15. marta?

Od danas je produženo radno vreme malograničnih prelaza Bajmok – Bačalmaš i Đala – Tisasiget, koji će raditi od 7 do 19 časova
Novi granični prelaz s Mađarskom od 15. marta?

Granični prelaz između Srbije i Mađarske, kod Bačkih Vinograda i Ašothaloma, biće otvoren ili 13. februara ili 15. marta, izjavio je gradonačelnik Ašothaloma Ferenc Petro.

Petro je za “Vojvodinu danas” (Vajdasag Ma), rekao da srpska strana otvaranje graničnog prelaza planira za 15. mart, pošto će prema najavama u martu biti potpisan mađarsko-srpski sporazum o bratskoj saradnji, pa bi otvaranje prelaza bilo povezano sa tim događajem.

On je, međutim, izrazio nadu da će se naći neko kompromisno rešenje i da će putnici moći da koriste prelaz i pre zvaničnog otvarajanja, imajući u vidu preopterećenost sadašnjih graničnih prelaza.

Inače, od danas je produženo radno vreme malograničnih prelaza Bajmok – Bačalmaš i Đala – Tisasiget, koji će raditi od 7 do 19 časova, umesto od 7 do 17, a leti od 7 do 18 časova.

Osim promene radnog vremena, na dva granična prelaza koja služe kao alternativa tokom zimskih i letnjih meseci kada su velike gužve na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija, uvedena je još jedna novina - osim građana Srbije i Mađarske, njih će od sada da koriste i državljani ostalih zemalja Evropske unije.

Izvor: Kurir

povezane teme

18
putnik Odgovori
Djala i Bajmok su do sada radili od 8 do 16, leti do 18 sati. Da li su moje informacije netacne ili podaci zvanicnih medija?
zoki Odgovori
Pa dajte,dokle vise odlazete otvaranje backih vinograda.Zadnje i cvsto obecanje je bilo odmah posle nove godine u januaru.
Milan Odgovori
Bajmok i Đala sada su otvoreni prema svim Evropljanima - dobro nam došli Evropljani!
Geri Odgovori
Ako dozvole Turcima,Grcima prelaz na Djali i Backim Vinogradima,onda ista pesma i za nas za vreme praznika stajacemo i mi satima a idemo samo do Segedina i natrag,ili samo da se okupamo u Morahalmu.Jedina nada,da turci i grci ne nadju gde je Äsothalom.
Švercer Odgovori
@Geri
Đala, Bajmok i Bački Vinogradi (ako ga otvore uskoro) su malogranični prelazi, što znači da mogu da ga koriste isključivo državljani Srbije i Mađarske. Sigurno među čitaocima sajta ima i neko službeno stručno lice koje može da potvrdi ovo što sam rekao. Iz ličnog iskustva znam da mog prijatelja, subotičanina, koji ima slovenački pasoš, nisu pustili da pređe u Mađarsku na graničnom prelazu Bajmok upravo zbog slovenačkog pasoša. Da je poneo naš pasoš nikakvih problema ne bi imao.
Subotica 1918 Odgovori
Za Svercera,

"Osim promene radnog vremena, na dva granična prelaza koja služe kao alternativa tokom zimskih i letnjih meseci kada su velike gužve na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija, uvedena je još jedna novina - osim građana Srbije i Mađarske, njih će od sada da koriste i državljani ostalih zemalja Evropske unije."

Koji deo ovog teksta ne razumes?
horatio caine Odgovori
kako bi dobro bilo kad bi imali informacije o trenutnom stanju na granicnim prelazima 0-24 h... mozda neko od nadleznih ovo vidi...pa preduzmu nesto u ovom internet milenijumu ...
Subotica 1918 Odgovori
"
Módosult a Tiszaszigeti Közúti Határátkelőhely rendje (Csongrád megye)
2013.01.03. csütörtök 16:23

Magyarország Kormánya és a Szerb Köztársaság Kormánya között a közúti, a vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló Megállapodás kihirdetéséről szóló 2012. évi IV. törvény értelmében 2013. január 04. napjától az alábbiakban módosul a Tiszaszigeti Közúti Határátkelőhely rendje:

A határátkelőhely 07:00 órától 19:00 óráig tart nyitva továbbra is a személyforgalom számára. A Tiszaszigeti határátkelőt a szerbiai és magyar állampolgárokon túl az Európai Unió állampolgárai, az EGT tagállamok és Svájc állampolgárai használhatják, továbbá azon harmadik országbeli hozzátartozóik, akik a rokoni kapcsolatot igazolni tudják.

A Tiszasziget Közúti Határátkelőhely Rendjének módosításról szóló részletes információk megtekinthetőek a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalos honlapján, a weboldalon.

Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság"

Ovo je danasnja vest sa sajta Policijske uprave madjarske Zupanije Congrad.
nale Odgovori
Djala je zimi uvek radila do 16.00, ne znam odakle sad ovih sat duže. Pa daj, majku mu, proverite šta pišete, kad već mi nismo dovoljno pametni da ne čitamo
Milan Odgovori
@Švercer - Pročitajte vest malo bolje pre nego što je komentarišete! U tekstu lepo piše da su od danas promenjena pravila i da od sada i na graničnim prelazima Bajmok i Đala svi sa pasošem zemlje EU mogu preći granicu na tim prelazima! @Geri - A zašto ne bi svi građani mogli preći kroz te prelaze? Pa nisu granični prelazi tu da odvajaju ljude nego da ih spajaju! Dakle Grci će moći prelaziti ove prelaze a Turci još uvek ne, jer oni nisu u EU. Bilo bi dobro da i oni mogu tuda prolaziti jer bi to bilo značajno za ekonomiju Bajmoka i Đale!
JovanMilos Odgovori
Mislim kada bi zapravo ukljucili i radili na svim mestima , umesto njihovih standardnih 2, odnosno u retkim slucajevima 3, mozda i ne bi bilo toliko guzve, i umesto otvaranja novih granicnih prelaza, mozda bi trebalo iskoristiti pun potencijal prelaza.
szebi Odgovori
postovani MILANE!!! Izgleda, da jos niste nikad stojali na granici 3-4 sata i mastali o tome kako bi bilo dobro da taj malogranicni prelaz radi duze vreme jer ste na primer samo skoknuli do segedina kod poznanika ili u soping... zato se zove malogranicni prelaz de bi ga mogli koristiti samo drzavljani susednih drzava!
Milan Odgovori
@szebi - Da ali građani Bajmoka već dugo ne žele da njihov prelaz bude samo "malogranični" jer smo mi u većini nezaposleni i ne možemo "skoknuti do Segedina" iz razonode, već želimo da se kod nar razvija ekonomija i da se otvaraju radna mesta!
Milan Odgovori
@szebi - I još nešto - Mađarska je članica EU prema tome svi granični prelazi između Mađarske i Srbije pa i oni "malogranični" ustvari su prelazi između EU i Srbije! Dakle trenutno malogranični prelaz Bajmok i Đala sada su otvoreni za sve državljane zemalja EU i Srbije! Naime svaka zemlja ulaskom u EU automatski gubi deo svog suvereniteta kojeg prenosi na Brisel tj. EU i građani EU izjednačeni su po pravima u svim zemljama članicama, a jedno od tih prava je i prelazak granice.
Švercer Odgovori
Za Subotica 1918 i Milana

U tekstu je netačna informacija:
"...Inače, od danas je produženo radno vreme malograničnih prelaza Bajmok – Bačalmaš i Đala – Tisasiget, koji će raditi od 7 do 19 časova, umesto od 7 do 17, a leti od 7 do 18 časova..."
Predpostavio sam da je natačna i informacija da će granični prelaz koristiti i drugi putnici, osim državljana Mađarske i Srbije.
Po onome što je objavio član "Subotica 1918", očigledno da je došlo do vrlo bitnih izmena na malograničnim prelazima i da je upravo to i promenjeno da će od sada i drugi državljani moći da koriste ovaj prelaz.
Jer , kao što sam rekao, 100% je tačna informacija da pre pola godine na Bajmoku niko osim državljana Srbije i Mađarske nije mogao da pređa preko malograničnog prelaza
I užasno me nervira ton omalovažavanja, ismevanja i pametovanja pojedinih komentara tipa: "pročitaj prvo tekst, pa onda komentariši"
E baš neću da pročitam tekst nego ću da lupetam da bi vas nervirao, a vi imali materijala da izigravate pametne, bezgrešne stanovnike planete Zemlja!
kamion Odgovori
Sve je to jako lepo za vozace malih vozila ali sta je sa teretnim saobracajem nasa drzava ima samo 2 prelaza na severu kelebija i horgos nikad ne uspemo da predjemo granicu za 2-3 sata a vecinom cekamo6-7 sati 18-19 decembra 12-14 sati a imamo tachograf mi sa toliko cekanja gubimo radni dan nema korpi za smece, wc ...
fifi Odgovori
Secam se tih svercerskih dana.. ovaj prelaz bas nije bio u upotrebi.. vise kelebija
Milan Odgovori
@Švercer - Osnovni je red da se vest pročita pa onda komentariše i u tome nema nikakvog "omalovažavanja" i nije ništa lično! Umesto da prihvatite dobronamernu kritiku vi se vređate i dižete nos. Pa pobogu nije ništa loše napraviti grešku i to priznati a svi mi grešimo. Dakle u ovom slučaju nije sporno to da prošle godine na "malograničnim" prelazima mogli su prelaziti putnici samo Mađarske i Srbije, bitno je da je to OD SADA PROMENJENO, jer Mađarska je članica EU i kao takva ima ne samo prava nego i obaveze.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.