• Pregleda: 7818

Nove žirafe u Zoološkom vrtu

Zoološki vrt Palić je u oktobru dobio dve, veoma vredne i lepe prinove. Iz zooloških vrtova: Zoom Erlebniswelt iz Gelsenkirhena i Zoo Zlina, u naš mali vrt su došla dva mlada mužijaka žirafe. Kymari iz Nemačke, star 2.5 godine i još mlađi momak iz Češke. Dolazak ovih žirafa je bila dugogodišnja, pažljivo pripremana akcija i samo je prva u nizu dolazaka životinja u sklopu saradnje Zoološkog vrta Palić i EEP programa (European Endangered species Program - evropski program uzgoja i zaštite ugroženih vrsta).
Nove žirafe u Zoološkom vrtu

Od kako je Zoološki vrt Palić postao kandidat za članstvo u Evropskoj Asocijaciji Zooloških vrtova i Akvarijuma (skraćeno EAZA), otvorena su nam brojna vrata za saradnju sa evropskim zoo vrtovima. Na sličan način smo uključeni u programe za tapire, bele medvede i druge životinje.Osnovna zamisao je da svaka vrsta ima svog koordinatora, koji drži rodoslove i vodi pedigre date vrste i odlučuje o tome gde se izmešta potomstvo, ali vodi brigu i o tome da potomstvo odlazi u vrtove koji mogu da ispoštuju standarde držanja. 0x08 graphic

Brojni posetioci pitaju kako uspevamo da štitimo životinje ako ih ne razmnožavamo jer su sada sve žirafe koje su u vrtu mužjaci. Važno je da se razmnožavaju one jedinke čije potomstvo nije zastupljeno kako bi se izbeglo da se jedna porodica žirafa prenamnoži pa da počne ukrštanje u srodstvu. Ovako se mladi mužjaci sklanjaju iz grupe gde ima ženki da se ne bi tukli i povredili, a samim tim ne moraju da se kastriraju te im se ostavlja mogućnost da jednog dana imaju svoje potomstvo. Ovim načinom se postiže da oko 300 zooloških vrtova Evrope mogu udomiti preko 800 žirafa, ali da se zna kojoj je ko deda, stric, ujak i da se održi zdrava grupa bez krvnog ukrštanja.

Mlade žirafe su smeštene u volijeri sa Nikom, domaćinom i zebrom. Za sada se mogu videti u ograđenom, manjem delu ispusta a po isteku karantina će deliti ceo prostor sa starosediocima. Iako plahe, mlade životinje su dobro podnele put i polako se navikavaju na novu sredinu dok izazivaju radoznalost svojih sustanara.

Izvor: Zoološki vrt Palić

povezane teme

9
Sojic Odgovori
Kada ce slon dobiti drustvo?
SALEM 1692 Odgovori
Hocu geparde u Zoo vrtu.
milena Odgovori
hocemo majmune blize...
Jole Odgovori
@milena:nemoj molim te ,meni su majmuni preblizu, doduse neka druga vrsta.
Komentator Odgovori
Ako su nam stigle dve žirafe, da li to znači da imamo i "dve palme"? Znači uskoro treba da očekujemo i dva akvaparka i da svaka mama dobija dvesta evra po detetu mesečno, dva muzeja voštanih figura... Nadopunite me, hvala unapred.
http://bit.ly/1x2i2kf
mimi Odgovori
Mogli biste da vratite pingvine :)
mhmdghm Odgovori
lepo
tapancs Odgovori
Ne mogu da zamilsim nehumanije uslove za zivot nego u zoo vrtovima,da su to jos neki prirodni rezervati pa da zivotinje imaju prostor za istrcavanje kretanje,ovo je prestrasno nakotiti te silne tigrove i drzati ih u kavezu prestrasno,zaista mislim da bi trebao da se menja Pravilnik o smestaju zivotinja po zoo vrtovima.
U cemu je "uspeh" zoo vrta ako strpa zivotinju u kavez i uskrati mu osnovne potrebe?
Bas bih volela da nam direktorica pojasni kako i sta ona misli kako je tim zivotinjama koje su pod konstantnim stresom,sto zbog silne dece koja pravi buku prilikom obilaska kada se sjati 50 autobusa,kako zbog ne kretanja takve snage koja je zarobljena u tom prostoru i lezi po ceo dan na gredama?
Evo ja bih volela da nam ona da odgovor
Milan Odgovori
Aman, ljudi, zatvorite sve zooloske vrtove i vratite zivotinje u prirodna stanista odakle ste ih kidnapovali!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.