Komentara: 9
Pregleda: 8753

Nove žirafe u Zoološkom vrtu

03.11.2014. u 15:26h
Izvor: Zoološki vrt Palić
Zoološki vrt Palić je u oktobru dobio dve, veoma vredne i lepe prinove. Iz zooloških vrtova: Zoom Erlebniswelt iz Gelsenkirhena i Zoo Zlina, u naš mali vrt su došla dva mlada mužijaka žirafe. Kymari iz Nemačke, star 2.5 godine i još mlađi momak iz Češke. Dolazak ovih žirafa je bila dugogodišnja, pažljivo pripremana akcija i samo je prva u nizu dolazaka životinja u sklopu saradnje Zoološkog vrta Palić i EEP programa (European Endangered species Program - evropski program uzgoja i zaštite ugroženih vrsta).
Nove žirafe u Zoološkom vrtu

Od kako je Zoološki vrt Palić postao kandidat za članstvo u Evropskoj Asocijaciji Zooloških vrtova i Akvarijuma (skraćeno EAZA), otvorena su nam brojna vrata za saradnju sa evropskim zoo vrtovima. Na sličan način smo uključeni u programe za tapire, bele medvede i druge životinje.Osnovna zamisao je da svaka vrsta ima svog koordinatora, koji drži rodoslove i vodi pedigre date vrste i odlučuje o tome gde se izmešta potomstvo, ali vodi brigu i o tome da potomstvo odlazi u vrtove koji mogu da ispoštuju standarde držanja. 0x08 graphic

Brojni posetioci pitaju kako uspevamo da štitimo životinje ako ih ne razmnožavamo jer su sada sve žirafe koje su u vrtu mužjaci. Važno je da se razmnožavaju one jedinke čije potomstvo nije zastupljeno kako bi se izbeglo da se jedna porodica žirafa prenamnoži pa da počne ukrštanje u srodstvu. Ovako se mladi mužjaci sklanjaju iz grupe gde ima ženki da se ne bi tukli i povredili, a samim tim ne moraju da se kastriraju te im se ostavlja mogućnost da jednog dana imaju svoje potomstvo. Ovim načinom se postiže da oko 300 zooloških vrtova Evrope mogu udomiti preko 800 žirafa, ali da se zna kojoj je ko deda, stric, ujak i da se održi zdrava grupa bez krvnog ukrštanja.

Nove žirafe u Zoološkom vrtu

Mlade žirafe su smeštene u volijeri sa Nikom, domaćinom i zebrom. Za sada se mogu videti u ograđenom, manjem delu ispusta a po isteku karantina će deliti ceo prostor sa starosediocima. Iako plahe, mlade životinje su dobro podnele put i polako se navikavaju na novu sredinu dok izazivaju radoznalost svojih sustanara.

Izvor: Zoološki vrt Palić
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 8753
Povezane teme

zološki vrt Palić

ZOO vrt Palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.