Komentara: 1
Pregleda: 1445

Nova zbirka pesama Đorđa Kuburića - “Klepsidra”

20.10.2020. u 10:20h
Izvor: Subotica.com
Nedavno je objavljena nova, deveta po redu, zbirka subotičkog književnika Đorđa Kuburića, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Knjiga se može nabaviti u Gradskoj knjižari "Danilo Kiš", a uskoro i u Delfi knjižari na Korzou.
Nova zbirka pesama Đorđa Kuburića - “Klepsidra”

Đorđe Kuburić (1958) je književnik rodom u Bačkog Petrovog sela, koji je subotičkoj javnosti duži poznat između ostalog kao osoba koja čitavu deceniju vodi i uređuje književnu tribinu u Bačkom Dušanovu, u restorana „Krupara“.

- Književne večeri dešavaju se jednom mesečno, a dosad je ugošćeno stotinjak uglednih pisaca, pretežno iz Srbije, ali i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, pa iz Mađarske, Francuske, Ukrajine i Argentine - objašnjava Kuburić. - Pisci ovde rado dolaze, pošto se „Krupara“ pročula po ležernim a serioznim razgovorima, gostoprimljivosti domaćina, te brojnoj i zainteresovanoj publici. Neću pogrešiti ako kažem da ova tribina spada među reprezantativnije u Srbiji.

Kuburić  iza sebe, u svojoj preko tri decenije dugoj književnoj karijeri, ima ukupno devet knjiga, a ranija izdanja su: "Vrhovna tačka" (Matica srpska,1988), "Poema o praznom prostoru" (Osvit, 1990), "Prljave koštice" (Matica srpska, 1992), "Gradovnik" (Prosveta, 1997), "Razglednice noćne ptice" (Povelja, 2002), "Zašto volim viski" (Niški kulturni centar, 2006), "Blue Moon" (Kulturni centar Novog Sada, 2010) za koju je dobio nagradu "Lenkin prsten" i "Pesme iz dvorišta" (Povelja, 2016).

Nova zbirka pesama Đorđa Kuburića - “Klepsidra”Komentar na najnoviju zbirku pesama “Klepsidra” dala je Bojana Stojanović Pantović, pesnikinja i profesorka Odseka za komparativnu književnost sa teorijom književnosti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

- Đorđe je prema mišljenju kritike pesnik koji na osoben način povezuje urbano iskustvo kulture sa svetom prirode kao naličjem iracionalnih stanja i duševnih poniranja. Između tela i jezika tako se uspostavlja nevidljiva, ali bolna spona, pa ono funkcioniše kao svojevrsni „živi pergament‟ koje prolazi kroz proces jezičkog tetoviranja (Sloterdijk). Bez obzira na konkretne citate, bili oni iz sfere rok muzike, psihoanalize ili filma, ili ironijskih pastiša V. Despotova i V. Rešina Tucića, a u ovoj zbirci R. Petrovića, J.Aćina, V. Blejka, Biblije, antičke mitologije, D. Linča, A. Dedića, itd. Kuburićeva pesma nosi znak autentičnog glasa, koji određene kontekste prilagođava vlastitom doživljaju sebe, sveta i pisanja, i stoga se artikuliše kao svedočanstvo lične poetske mitologije. Tu i jeste teškoća prilikom pokušaja svrstavanja Kuburića u određene poetičke tokove srpske poezije počev od osamdesetih godina prošlog veka. Pounutrašnjeni lirski glas svakako je čujan, ali u ovoj poetici postoje i kritički verizam i neoavangardni bunt, kao i palimpsestno prizivanje različitih kulturoloških i poetskih iskustava u tekst pesme, a to je, opet, tipično postmodernistički postupak - ocenjuje profesorka Stojanović Pantović.

Nova zbirka pesama Đorđa Kuburića - “Klepsidra”

Zbirka pesama “Klepsidra” može se nabaviti u Gradskoj knjižari "Danilo Kiš", a uskoro i u Delfi knjižari na Korzou.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1445
Povezane teme

đorđe kuburić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.