Komentara: 2
Pregleda: 2549
Foto

Nagrađeni učenici na literalnom konkursu povodom Danа ljudskih prava

11.12.2017. u 16:33h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće uručene su nagrade najboljim učesnicima na konkursu, koji je povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, organizovala Kancelarija zaštitnika građana.
Nagrađeni učenici na literalnom konkursu povodom Danа ljudskih prava

Na petom po redu literarnom konkursu, u organizaciji Kancelarije zaštitnika građana, čija je tema ove godine bila „Reći ili ćutati“ učestovalo je 40 učenika srednjih škola. Na sva tri jezika, nagrađena su po tri učesnika.

Prvo mesto na konkursu, na srpskom jeziku, osvojila je učenica drugog razreda Gimnazije „Svetozar Marković“; Isidora Petronijević, za rad posvećen Aleksi Jankoviću, dečaku iz Niša, koji je zbog vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo i tako postao simbol borbe protiv ovog vida nasilja.

Isidora je želela da poruči da se o vršnjačkom nasilju ne sme ćutati, te da svako dete ima pravo na zaštitu.

- Želela sam da pokažem koliko je Aleksa patio tokom svog školovanja i kako nadležni nisu ništa preduzeli po tom pitanju. Mislim da sva deca imaju prava na zaštitu i svi mi moramo da učinimo najviše što možemo da im pomognemo - poručila je prvonagrađena Isidora Petronijević.

Nagrađeni učenici na literalnom konkursu povodom Danа ljudskih prava

Pored Isidore, koja je pisala na srpskom jeziku, prvo mesto osvojili su i Alen Gabrić, za rad na hrvatskom jeziku i Kristina Tot Đonka, koja je o ljudskim pravima pisala na mađarskom jeziku.

- Za prvo mesto nagrada je 8 hiljada dinara, druga je 6 hiljada, a treća 4 hiljade dinara. Svi radovi su predivni i žao mi je što ne možemo sve učesnike da nagradimo, ali oni će biti dostupni na zvaničnom sajtu Grada Subotice. Naša deca ne samo što lepo pišu, već mislim da su dobro ocenili trenutak i sviđa mi se njihovo mišljenje u odnosu na stvarnost koja nas okružuje - rekao je ombudsman Zlatko Marosiuk.

Zbog povrede prava, Kancelariji zaštitnika građana tokom ove godine obratilo se oko dve hiljade građana.

- Obraćanja se kod nas dele na predstavke i pritužbe. Od javnih preduzeća najviše pritužbi imali smo na rad JKP „Vodovod i kanalizacija“. Čak 30 odsto obraćanja bilo je zbog socijalno ugroženih prava. Ne bih posebno izdvajao, u tkz. treću generaciju kolektivnih socijalnih prava spada zdravstveno, penziono, radno. To su najugroženija prava - ističe Marosiuk.

Nagrađeni učenici na literalnom konkursu povodom Danа ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava širom sveta obeležava se od 1950. godine, dve godine nakon što je 10. decembra u UN potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima u kojoj je istaknuto da su ljudska prava univerzalna i da su nezavisna od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana ljudskih prava Obeležavanje Dana ljudskih prava Obeležavanje Dana ljudskih prava Obeležavanje Dana ljudskih prava Obeležavanje Dana ljudskih prava Obeležavanje Dana ljudskih prava Obeležavanje Dana ljudskih prava Obeležavanje Dana ljudskih prava
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2549
Povezane teme

Zlatko Marosiuk

dan ljudskih prava

literalni konkurs

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.