Komentara: 2
Pregleda: 3699

Nagrada za Plan generalne regulacije naselja Hajdukovo

23.11.2015. u 14:27h
Izvor: RTV City
Plan generalne regulacije naselja Hajdukovo, koji je izradio Zavod za urbanizam, osvojio je drugu nagradu na prestižnom 24. Međunarodnom salonu urbanizma održanom u Nišu od 6. do 13. novembra. Odgovorni urbanista plana je Ana Bukvić, dok su članovi stručnog tima Kornelija Evetović Cvijanov i Dragana Mijatović.
Nagrada za Plan generalne regulacije naselja Hajdukovo

U konkurenciji za planove generalne regulacije našlo se čak 15 radova, a ono što je izvojilo rad subotičkih urbanista i donelo drugu nagradu planu za naselje Hajdukovo, jeste to što je istakao tradiciju i kulturu samog podneblja.

“Kroz rad smo uspeli tako da priđemo da naslanjanje na prirodno dobro Ludaško jezero ne predstavlja kočnicu razvoja,  već naprotiv, treba da bude okosnica razvoja ovog naselja i to razvojem eko i etno turizma. Ovo je jedno prepoznatljivo mesto, čak i u međudržavnim okvirima, jer se ovde nalaze značajna staništa ptica, brojne migratorne vrste se smeštaju na jezeru, i ono što je uslovilo izradu ovog plana, to je da se naselje jedino moglo širiti na sever prema auto putu. Samim tim stanovnicima naselja se obezveđuje razvoj infrastrukture, odnosno javnih sadržaja javne namene koji će zadovoljiti i potrebe naselja u okruženju koja gravitiraju ka Hajdukovu” objašnjava Kornelija Evetović Cvijanović, arhitekta i član stručnog tima.

Najvažnije za planove regulacije jeste da budu realizovani, ali i da imaju jednu stvarnu sliku, napomenula je direktorica Zavoda za urbanizam Timea Tripolski. Prema planu, već je napravljen jedan kružni tok koji je od velike važnosti za saobraćaj u ovom naselju.

“Ovaj plan generalne regulacije je stvarno rađen sa ljudima koji žive na području Hajdukova i oni su bili uključeni u celokupnu izradu plana, a po nekim projekcijama za jedno desetak do petnaest godina plan treba da bude realizovan u potpunosti” dodaje Tripolski.

Plan generalne regulacije za naselje Hajdukovo usvojen je u Skupštini grada u aprilu ove godine, a prema rečima subotičkih urbanista, doneće brojne benefite stanovnicima ovog dela grada kada u potpunosti bude realizovan.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3699
Povezane teme

Zavod za urbanizam

kornelija evetović cvijanov

timea tripolski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.