Komentara: 4
Pregleda: 1556

Multisektorska saradnja ključna u borbi protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

27.06.2019. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle godine, u subotičkoj Opštoj bolnici je lečeno 258 osoba zbog korišćenja psihoaktivnih supstanci, od kojih je najveći broj hospitalizovan zbog korišćenja alkohola, a potom zbog opijata, kanabisa i sedativa. U prošloj godini su 24 osobe umrle zbog posledica upotrebe alkohola, a svaka druga osoba je izgubila život pre 60 godine, neslavna je statistika s kojom smo dočekali Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge.
Multisektorska saradnja ključna u borbi protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

Da je postalo sve teže odrediti granicu između "starih" i "novih" droga kao tržišnih kategorija, objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, navodeći da se nove psihoaktivne supstance prodaju kao biljni začini, osveživači prostora, soli za kupanje, biljna đubriva, dijetetski suplementi i lekovi, pri čemu se trenutno nadziru 23 nova benzodiazepina, koji nisu dozvoljeni lekovi i o čijoj toksičnosti se malo zna.

- Mladima se obično plasiraju na vrlo sofisticirane načine kao "legalna sredstva za zabavu". Time se mladi dovode u veliku zabludu, misleći da je ono što se može kupiti i nije zakonom zabranjeno, sigurno i bezbedno. Upravo suprotno, ova nova sredstva su mnogo opasnija jer imaju znatno jače i razornije delovanje od svojih kontrolisanih paralela ili zabranjenih droga - objašnjava dr Kosić Bibić.

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge ove godine se obeležava pod sloganom "Zdravstvo i pravosuđe – zajedno u suzbijanju droga", kojim se naglašava značaj saradnje zdravstvenog i pravosudnog sistema jer, kako ističe naša sagovornica, efektivni odgovori na probleme povezane sa drogom nisu mogući bez multisektorske saradnje.

- Ona podrazumeva saradnju različitih sektora kao što su zdravstvo, policija, pravosudni organi, socijalna zaštita, prosveta, ali i i drugi sektori i organizacije - ističe dr Kosić Bibić, dodajući da je u tom cilju tokom školske 2018/2019. godine u osnovnim i srednjim školama širom Srbije sproveden "Program prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u školama" uz timski rad zdravstvenih radnika, predstavnika škola, pravosuđa, policije i centra za socijalni rad. - Realizovane su tribine za učenike sedmih razreda osnovne i prvih razreda srednje škole, kao i tribine za roditelje i prosvetne radnike. U Subotici je program realizovan u osam srednjih i jednoj osnovnoj školi, a obuhvaćeno je 2.000 učenika, 715 prosvetnih radnika i 574 roditelja.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1987. godine proglasila 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama, kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Cilj obeležavanja je motivacija i mobilizacija čitave zajednice za učešće u svim aktivnostima koje mogu da doprinesu smanjenju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, dok su posebno značajna ciljna grupa mladi koje treba motivisati da usvajaju zdrave stilove života.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 1556
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

nada kosić bibić

zloupotreba

psihoaktivne supstance

međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.