Komentara: 6
Pregleda: 2991

Ministarstvo odlučuje o dodeli zemljišta

04.09.2013. u 17:16h
Izvor: RTV Yueco
Programa korišćenja, uređenja i zaštite državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici, predat je od strane komisije Ministarstvu poljoprivrede, od kojeg se sada čeka saglasnost, da bi bio stavljen na glasanje u skupštinu Grada. Po pogramu je planirano da se licitira za 13 800 hekatara zemljišta, dok je 6 400 hekatara izdvojeno za pravo prečeg zakupa za stočarstvo.
Ministarstvo odlučuje o dodeli zemljišta

Zbog skidanja Odluke u Skupštini grada o ništavnosti odluke iz 2007. godine o crkvenom zemljištu, i ta zemlja našla se u programu, ali i dalje u vlasništvu crkvenih zajednica. U Gradu navode da je moguće da Ministarstvo ne da saglasnot za program koji je poslat od strane Komisije, što bi Gradu ali i poljoprivrednicima donelo velike probleme.

Na javni poziv se prijavilo 230 poljoprivrednika, dok je nakon komisijske kontrole utvrđeno da 144 poljoprivrednika ispunjava uslove za javno nadmetanje. Program se sastoji iz tri dela, od čega prvi deo defnište ukupne površine zemljišta, drugi deo definište finansijski deo, dok treći deo podrazumeva grupisana nadmetanja za davanje u zakup i grupisana nadmetanja po pravu prečeg zakupa na osnovu stočarstva i infrastrukture. Za davanje u zakup postoji ukupno 13 800 hekatara zemlje, dok za pravo prečeg zakupa na osnovu stočarstva i infrastrukture ima 6400 hekatara zemlje.

Ovogodišnji program zaštite i korišćenja poljoprivrednog zemljišta predat je Ministarstvu nešto kasnije nego prethodnih godina, zbog nekolicine problema koji su sputavali njegovo kompletiranje. Jedna od problema bilo je priznavanje prava prečeg zakupa, koje je raspisano još polovinom prošle godine, dok je drugi problem, koji još uvek nije rešen, skupštinska odluka iz 2007. godine kada je dodeljno 700 hekatara zemlje crkvama.

Po odluci komisije maksimalna parcela za koju jedno gazdinstvo može da licitira je 50 hekatara, što se slaže sa agrarnom strukturom, a početna cena licitacije će najverovatnije biti 30 hiljada dinara, što opet zavisi od klase zemljišta. U Gradskoj upravi navode da postoji bojazan da Ministarstvo neće dati saglasnot za program koji je predat, što bi i Grad, ali i poljoprivrednike stavilo u veoma nezgodnu poziciju.

Izvor: RTV Yueco
Državno zemljište, KZN Državno zemljište, KZN Državno zemljište, KZN Državno zemljište, KZN Državno zemljište, KZN Državno zemljište, KZN Državno zemljište, KZN Državno zemljište, KZN
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 2991
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.