Komentara: 0
Pregleda: 2078

Medusa dani filma 2012: Pesma koja traje - O koncu

17.12.2012. u 18:18h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U petak, 14. decembra 2012. godine u Omladinskom klubu „Skladište“ u okviru MEDUSA DANA FILMA 2012. održala se projekcija filmova: PESMA KOJA TRAJE – Omladinska kultura u SFRJ (Medijska arheologija) – dokumentarni film CÉRNASZÁLON (r.: Janoš Litauski) – dokumentarni film
Medusa dani filma 2012: Pesma koja traje - O koncu

PESMA KOJE TRAJE - OMLADINSKA KULTURA U SFRJ (2010)
dokumentarni film, 51:49 min

Reditelj: Jovan Bačkulja
Urednik: Bojana Andrić
Kamera: Milan Ilić, Milan Ljubinković, Milan Vrbić
Montažer: Branislava Teodosić

Autorski tim Medijske arheologije: Aleksandra Sekulić, Jovan Bačkulja, Boško Prostran, Ivica Đorđević, Nebojša Petrović

Sinopsis: Ovom dokumentarnom emisijom počinje ciklus programa Omladinska kultura u SFRJ emisijom Pesma koja traje. Istražujući kontekst, prethodnice i produkcijske mehanizme serije nastale početkom 1980-ih, dolazi se do zanimljivog niza emisija proizvedenih u toku nekoliko decenija medijske produkcije SFRJ koji pokazuje promenu u procesu prenošenja vrednosti jugoslovenskog društva omladini. Koristeći popularnu muziku za ovu komunikaciju, društveni i medijski sistem pokazuju nivo ozbiljnosti i želje za sopstvenim podmlađivanjem i u razvoju medijske forme, uslovno shvaćene kao didaktičke muzičke omladinske emisije, može se pratiti i promena statusa i značaja omladine u tom društvu.

Serija Pesma koja traje (urednik Jelica Zupanc) se analizira kroz poređenje sa sličnim ili kontekstualno relevantnim emisijama (Sloboda panku, Četrdeset prva, Klub usamljenih srdaca, Rok i revolucija, i drugim), utiske tima Medijska arheologija o aktuelnoj percepciji ovih formi i kroz razgovore sa rediteljima Zoranom Popovićem, Dragomirom Zupancem, sociolozima Dušanom Grljom, Milanom Rakitom, Vladimirom Jerićem, istoričarem umetnosti Branislavom Dimitrijevićem i teoretičarem Branimirom Stojanovićem.

Medusa dani filma 2012: Pesma koja traje - O koncu

Medijska arheologija je platforma za sakupljanje, analizu, arhiviranje i prikazivanje medijske građe inicirana 2006. godine, a koja žive programe realizuje u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, kao i gostovanjima u Srbiji i regionu. Istraživanje tima Medijska arheologija u 2011. godini bilo je usmereno na kulturne i subkulturne pojave u istoriji SFRJ koji su ustanovili specifične medijske prakse i evoluirali postojeće medijske forme, kao i način na koji se do danas ove forme prilagođavaju komunikacijskom potencijalu publike i medijskog okruženja.

U saradnji sa Javnim servisom, kao i pojedincima iz oblasti kulture i medija, tim projekta Medijska arheologija pokušao je da povuče linije kontinuiteta po osnovu specifičnih tema, pokreta i kulturne produkcije u njihovom medijskom izrazu, sa naglaskom na pojmu omladinske kulture, odnosno načina na koji je medijski sistem različite oblike omladinske kulture prepoznavao, činio vidljivim, koristio i zloupotrebljavao, ali isto tako i na zastupljenosti mladih u produkciji ove vrste medijskih programa i na njihovom statusu unutar medijskog i šireg društvenog sistema s obzirom na medijsku sliku.

Medusa dani filma 2012: Pesma koja traje - O koncu

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2078
Povezane teme

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.