Komentara: 1
Pregleda: 2666

Mađari rekli „ne“ tvrdoj desnici

09.06.2010. u 18:00h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Mađarska zajednica u Vojvodini pokazala je na ovim izborima da nije otvorena za nacionalističke ideje. Strogo desničarska opcija je doživela potpuni poraz i neće imati nijednog predstavnika u Nacionalnom savetu, a druga, sa sličnom orijentacijom i značajnom podr&scaron;kom DS, imaće samo jednog predstavnika.</p>
Mađari rekli „ne“ tvrdoj desnici

To je za mene najbolja poruka koju mađarska zajednica šalje srpskom društvu - ističe u razgovoru za Danas Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i nosilac liste Mađarska sloga, u okviru koje je nastupao i SVM.

Kako ocenjujete izborni rezultat Mađarske sloge?

- Rezultat koji smo postigli iznad je svih mojih najoptimističnijih očekivanja. Prema još nezvaničnim podacima, imaćemo tročetvrtinsku većinu u Nacionalnom savetu. To nikako nije stvar slučajnosti, nego plod sistematičnog i mukotrpnog rada. SVM se tokom prethodnih godina trudio da bude verodostojna snaga, da stoji iza svojih stavova, a izbornom uspehu je doprinela i široka reprezentativnost liste, na kojoj su se našli predstavnici svih segmenata naše zajednice, od tradicionalnih mađarskih crkava (prvi put se sada dogodilo da je crkva oko političko-nacionalnog pitanja jasno zauzela svoj stav), do civilnog sektora (na listi su predstavnici koje su delegirale preko tri stotine nevladinih organizacija) i nezavisnih intelektualaca. Moram napomenuti da će SVM, kao i na listi, i u Nacionalnom savetu činiti manjinu, dati prostora svim delovima naše zajednice i najboljim stručnjacima koje Mađari imaju.

Šta je, po vašem mišljenju, bio najveći propust pri organizaciji izbora?

- Svakako da je to nedovoljan stepen ozbiljnosti koji su demonstrirali Republička izborna komisija i neke druge komisije. Reč je o propustima i kašnjenju u organizaciji biračkih odbora, pa su tako pojedini članovi dobijali rešenje o izboru kada su već gotovo počeli izbori, zbog čega je kasnilo otvaranje biračkih mesta i stvorila se velika konfuzija. Takođe, neki birački spiskovi nisu bili kompletni, a veliki broj građana se požalio da ih i nema u tim spiskovima, iako su dobili rešenja o upisu. Zabeleženo je više od stotinu takvih slučajeva. Ja tvrdim da je ova zemlja pokazala u prošlosti da je sposobna da organizuje demokratske i fer izbore, ali ovog puta očito nije bilo volje za to, ili je čak iza toga postojala namera da se oni zloupotrebe.

Kako ovakav rezultat izbora, na kojima je jedan od vaših protivnika bila DS, vidite u svetlu nedavnih lokalnih sukoba i trenutnih odnosa s demokratama?

- Ovo su, ipak, specifični izbori i ne znam mogu li se izvoditi nekakvi generalni zaključci. Ne želim da izvlačim bilo kakvu argumentaciju u odnosu na DS, ali mislim da bi ljudi u toj stranci sada trebalo da razmisle... Ne samo zbog visoke podrške koju je SVM dobio u okviru svoje izborne liste nego i zbog toga što su partneri DS, recimo u Senti, dobili tako malo. Mi nemamo ambiciju ni da ucenjujemo nekoga, ni da se busamo u prsa, ili da tražimo promenu do sada donetih odluka. Ali, sada je jasno kakvu je podršku u mađarskoj zajednici dobila naša lista. Međutim, mislim da je za čitavu zemlju važno to da je mađarska zajednica u Vojvodini pokazala da nije otvorena za desnicu. Strogo desničarska opcija je na ovim izborima doživela potpuni poraz i neće imati nijednog predstavnika u Savetu, a druga, sa sličnom orijentacijom i značajnom pozadinskom podrškom DS, dobila je minimalni broj glasova i imaće samo jednog predstavnika. To je za mene najbolja poruka koju mađarska zajednica šalje srpskom društvu, s kojim živi na istom prostoru koji doživljava kao svoju domovinu. Jer, ekstremizam ne poznaje nacionalnost, ekstrem je ekstrem, bilo gde da se javi.

Šta će biti prioriteti Nacionalnog saveta Mađara?

- Nacionalni savet će raditi prema već poznatom programu, prema nadležnostima koje mu daje zakon. U fokusu našeg interesovanja je obrazovanje i naša je želja da povećamo broj obrazovanih u našoj zajednici. Taj program podrazumeva podršku porodicama koje školuju decu, dalju izgradnju učeničkih domova, dobar sistem stipendiranja. Želimo da mađarska zajednica bude prisutnija u ovom društvu, da imamo vrsne lekare, inženjere, pravnike, koji su privrženi zajednici, ali i koji izvanredno komuniciraju na srpskom jeziku, da mogu u potpunosti biti integralni deo vojvođanskog i srpskog društva.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2666
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.