Komentara: 3
Pregleda: 2517

Lokalna vlast protiv secesije

23.04.2010. u 02:46h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Prelomilo se izgleda na pozori&scaron;tu - ako se ono moglo sru&scaron;iti, uprkos apelima građana, pa čak i evropskim institucijama za za&scaron;titu kulture, onda se mogu i &bdquo;manje važne građevine" ukloniti s puta zajedničkom ili pojedinačnom interesu.</p>
Lokalna vlast protiv secesije

Tom logikom su se možda vodili odbornici Skupštine Subotice kada su dozvolili rušenje dve najstarije kuće građene u stilu secesije, i to najstarije na tlu čitave Srbije. Na njihovom mestu nići će, možda, ne „lepše i starije", nego mnogo, mnogo veće, čime će investitori imati priliku da uvišestruče stambeni i poslovni prostor.

Kuće se nalaze u centru grada, u ulici Vase Stajića, a ovih dana je firma „MD inženjering Su" započela njihovo rušenje. U gradskoj upravi potvrđuju da su sve dozvole uredno izdate. Prethodno je subotička javnost, preko dostupnih medija, reagovala na najavu da je grad otpisao ove zgrade od istorijske važnosti za gradsko nasleđe - kuće je naime projektovao poznati arhitekta Ferenc Rajhl samo dve godine pošto je u srcu Evrope, Briselu, prvi put primenjen stil secesije u građevinarstvu - ali protest je ostao bez odjeka. Pojedini lokalni stručnjaci i Udruženje za zaštitu kulturnog nasleđa takođe su imali primedbe na urbanistički plan, usvojen pre mesec dana, i ni to nije prihvaćeno. Nadležni kažu da Zavod za zaštitu spomenika kulture nije imao primedbi, dok u Zavodu tvrde da su sugerisali očuvanje tih istorijski važnih zgrada još pre deset godina, ali da je Komisija za planove insistirala da se preispitaju takvi stavovi.

Najnovija vladajuća većina u Skupštini je sve proverila i odlučila da ruši. Tom odlukom je predviđeno rušenje još niza starih zgrada u centru, sa obeležjima secesije. Na jednom od internet foruma povodom rušenja, neki „nesubotičanin" ostavio je ovu poruku: „Recite svojima u gradskoj upravi da ova secesija nije ono što se desilo sa Kosovom".

Kako Danas nezvanično saznaje, jedan od odbornika je investitor zgrade koja će se graditi na mestu srušenih secesionističkih kuća.


Proglašeno bezvrednim

Udruženje za zaštitu graditeljskog nasleđa „Protego" uputilo je još pre tri godine pismo Ministarstvu kulture, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu i Društvu konzervatora Srbije sa molbom da hitno reaguju i zaštite od daljeg uništavanja objekte koji su zakonom zaštićeni kao nepokretna kulturna dobra. Lokalna skupština je 2000. donela odluku da se podrži inicijativa za stavljanje i drugih vrednih starih kuća pod zaštitu zakona, ali ih je Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture proglasio bezvrednima, te su u Planu detaljne regulacije centra grada one predviđene za rušenje. „Kuće u Vase Stajića svedoče o procesima razvoja arhitekture kod nas koja u to vreme nije zaostajala za evropskim tokovima", navodi se u pismu ovog udruženja. Odgovor prozvanih je poznat.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 14 godina i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 2517
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.