Komentara: 21
Pregleda: 11430

Kvalitet vode u Paliću i dalje veoma loš

19.07.2018. u 17:35h
Izvor: TV Subotica
Voda u jezeru Palić i ove godine je veoma lošeg kvaliteta po svim parametrima, i nema poboljšanja u odnosu na prethodne godine, pokazuju poslednja ispitivanja koje redovno obavlja Zavod za javno zdravlje Subotica. Zbog toga nije za kupanje, niti bilo koju drugu namenu, poručuju stručnjaci.
Kvalitet vode u Paliću i dalje veoma loš

Da Palić nije za kupanje više i nije vest. Ipak, pojedini Subotičani se uprkos preporukama stručnjaka, svakog leta rashlade u ovom, nekad popularnom jezeru. Drugi pak, tamo ne zalaze već godinama.

- Mislim da su ribe žive i da može da se kupa. Jedna žena mi je rekla da ona otkad zna za sebe je voda takva i da su se ljudi kupali - kaže naš sugrađanin, koji se kupa u Palićkom jezeru.

- Ne, prljavo je, a i voda je hladna - objašnjava naša sugrađanka razloge zbog kojih nije među kupačima.

- Nisam se nikada kupao i ne znam da li bih se ikada kupao, a voda mi deluje veoma loše - poručuje naš sugrađanin.

Zavod za javno zdravlje na mesečnom nivou kontroliše kvalitet vode, i prema junskom izveštaju, voda u turističkom sektoru ne može se koristiti ni u jednu svrhu. Kvalitet vode je takav da ona čak ne može da se svrsta ni u V klasu, budući da po parametrima izlazi iz njenog opsega, odnosno ima veoma loš ekološki status, objašnjava Dijana Barna, rukovodilac Odeljenja za fizičko-hemijska ispitivanja u Zavodu.  

- Uzrok tome je velika količina hemijskog zagađenja jezera i veoma visoka PH vrednost s aspekta hemijskog zagađenja, odnosno veliki sadržaj zelenih algi i procentualna zastupljenost modrozelenih algi u ukupnoj zajednici. Voda turističkog dela ima zelenu boju, svega do 10 centimetara providnost, a sve to je ustvari rezulat hemijskog i hidrobiološkog stanja jezera u kakvom jeste - ističe Barna.

U poređenju sa junskim izveštajem prošle godine, ne beleži se nikakvo poboljšanje parametara koji se prate, a da bi se voda mogla koristiti za kupanje, ona mora da bude minimum III klase. Iako je voda koja se ispušta sa prečistača zadovoljavajućeg kvaliteta, najveći problem, kako pojašnjava naša sagovornica, jeste mulj koji se godinama taložio u IV delu jezera i koji je jako opterećen hemijski, pa se sa dolaskom letnjeg vremena, smanjuje kiseonik, što dodatno pogoduje bujanju algi.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 11430
Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

zavod za javno zdravlje

kupanje na paliću

kvalitet vode palićko jezero

kupanje u jezeru palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.