• Pregleda: 4635

Izvodi iz matičnih knjiga od sada i dvojezično

Izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih od sada mogu da se dobiju i na mađarskom jeziku, čime je ispoštovana odredba o službenoj upotrebi jezika.
Izvodi iz matičnih knjiga od sada i dvojezično

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare objasnio Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, otklonile su se sve pravne i tehničke prepreke da bi se izvodi iz matičnih knjiga dobijali dvojezično.

- Tokom jučerašnjeg dana sam dobio zvanično obaveštenje da su otklonjene prepreke koje su to proteklih meseci onemogućavale. Podsećam da je u novembru prošle godine došlo do promene zakona o matičnim knjigama, deo o  dvojezičnosti nije uopšte dotaknut tim izmenama i dopunama, ali je potom došlo do tehničkog usavršavanja matičnih knjiga i njihovo povezivanje u jedan sistem – istakao je Pastor. – Kroz taj sistem u prvom momentu dvojezično izdavanje izvoda iz matičnih knjiga nije bilo moguće. Reagovali smo na to i dobili  smo uverenje da se problem tretira kao tehnički.

Pastor se zahvalio Branku Ružiću, ministru državne uprave i lokalne samouprave, i Dejanu Đurđeviću, državnom sekretaru za zakonodavstvo, koji su u značajnom meri dorineli da se ovaj problem reši.

- Ovo je još jedan dokaz da se multietničnost u Srbiji stvarno doživljava kao vrednost, da nije verbalna floskula već opredeljenje koje se vidi i kroz ovakve poteze. Sa druge strane, ovo je dobar primer sa aspekta SVM-a i mađarske zajednice zašto ima smisla biti deo parlamentarne većine – poručio je Pastor. – Na ovaj način se rešavaju problemi, koji nikome ne idu na štetu ali ni u korist pripadnika manjinskih zajednica. Ova zakonska  okolnost može da se koristi u kada je reč o  drugim zajednicama čiji je jezik u službenoj upotrebi u sredini gde se traži izvod iz matične knjige.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

44
DUX Odgovori
To je zaista "veoma važno" bez obzira koji jezik koristimo, glupost ali naravno ovakvi se samo glupostima i bave.
NASMEJANI Odgovori
Kada mi budemo mogli vaditi svoja dokumenta u Madjarskoj na nasem srpskom cirilicnom pismu onda bi i ova manjinska zajednica kod nas dobila to isto pravo....ko hoce da ide u Nemacku da radi jel mora da polaze njihov jezik i pismo i to na odredjenom stepenu ili se pravi mutav i vice na sva usta kako je ugrozena manjina tamo..uci,uci i to sve da peva na nemackom ako treba....Gospodo moja draga vec davno smo dosli do toga da se svima ispunjavaju svi hirovi i zelje a mi Srbi u sopstvenoj otadzbini se osecamo kao stranci i to nepozeljni.Nemam protiv nikoga nista ali neki red i poredak se svugde zna osim kod nas.
Asd
Tačno tako,al na žalost pričate u vetar. JEDAN JEZIK,JEDNO PISMO JEDNA DRŽAVA. KRAJ!
SW
jooj...jadni vi
panonski čamac
A koliko to "vas" ima u Mađarskoj? A koliko ima Mađara u Subotici? Ovo je Vojvodina, pokrajina Srbije u kojoj ima puno nacionalnih manjina i koja se oformila na taj način gde se svačiji jezik poštuje. A ako neko želi da ide u Nemačku, to je već emigracija. Mađari iz Subotice su ROĐENI ovde i njihovi preci su tu živeli vekovima. A ti ako misliš da nacionalne manjine dobijaju sva prava, slobodno se izjasni kao nešto drugo pa da te vidim koliko ćeš biti bogat i pun prava. Devedesetih ste nas terali i divljali nad nama sa 3 prsta u visu, a sada smo kao mi opet krivi za nešto.
Rax Odgovori
Pa nama kobajage zakon garantuje mnogo toga.pastor dupelizac se zahvaljuje na necemu sto nam je ustavom garantovano,umesto da se spakuje i potrazi pomoc, jer od toga sto nam je ustaom zagarantovano,ne ispunjava se ni 10%. A ti sto imas problem sa ciörilicom i ne znS sta je srbima se garantovano.imas razne informacije na netu.a treba da znas da su srbi bili placeni ,za cuvanje granica od turaka,pa ako cemo bas na konac i ne bi trebali imati neki poseban status.dok smo mi ovde na svome vec 1000 godina, dobro je sto smo vas pustli da se ovde skucite. Ljutska glupost i neobavestenost, najveci neprijatelj covecanstva!
Nikolai Sokolov
@Rax:
Кога ти си пуштао да се скучи? Где си ти то 1000 година? Мани се куробецања и не дижи тензије глупостима.
Simo
Molim te pogledaj madjarske popise stanovnistva Subotice. Do pre 100 godina u Subotici nije bilo Madjara. Starosedeoci su Bunjevci, a ne Madjari. Sledeca cinjenica je da ovo nikada nije bila Madjarska, sem par godina u Drugom svetskom ratu. Ovo je nekada bila Austrougarska, drzava koja vise ne postoji.
Mozemo da idemo i dalje. Pre 500 godina i Subotica i Segedin su bili sprski gradovi pa ako pratimo tu nezdravu logiku Srbi su ovde 500 godina, a Madjari samo 100 godina. Napominje da je to logika koju ja licno ne podrzavam ali ako neko voli da ide tom logikom onda evo izvolite i taj argument. Madjari su samo par godina u Drugom svetskom ratu bili na vlasti i nije bilo srpskog jezika u skolama, nije bilo srpskog jezika na ulici niti na ulicnim tablama. Takodje istorijska cinjenica je da su mnoga mesta u juznoj Madjarskoj osnovali Srbi vojnici, kao i Suboticu. Cinjenica je da Madjari imaju velika prava, zelim im jos veca ali se mora postovati drzava u kojoj zive i pricati jezik drzave.
Asd
Pa tebi jezik drzave u kojoj si već "1000 godina" baš nešto i ne ide
mladi
@SIMO
Ne ide ti baš najbolje istorija... pogledaj mapu Mađarske kraljevine iz vremena prvog kralja Ištvana, pa videćeš da od tada cela sadašnja Vojvodina bila deo Mađarske... a proveri malo šta je bila Austrougarska... to je bila slična tvorevina kao kod nas Državna zajednica Srbije i Crne Gore... to je bila zajednica Austrije i Mađarske... po tvojoj logici onda ni Srbija nije postojala za vreme Državne zajedncie SCG, a ni za vreme Jugoslavije... to je samo pitanje pravne forme države i imena... mani se toga... istorijska činjenica da pre 1918. godine ovde nikada nije bila Srbija. A pre toga je bila Mađarska kraljevina 1000 godina u raznim formatima (većinom potpuno nezavisna, neko vreme pod okupacijom turaka, neko vreme u zajednici sa Austrijom).
Hajde Simo moj
Pogledaj turske deftere onda iz 16. veka.
Simo
1720-te Subotica je mala 2200 stanovnika od toga samo 2 Madjara.
Teritorija za vreme Jovana Nenada. https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9D%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4#/media/File:Serbian_empire07_map.png

Ali da zanemarimo sve te cinjenice. Koji je razlog zbog kog Subotica vise nije u Madjarskoj vec u Srbiji? Ono sto je mene pogodilo je "mi smo ovde na svome vec 1000 godina". Eto ti popis iz 1720-te. Vidi, kada nesto prodas to vise nije tvoje, kada nesto izgubis to vise nije tvoje. Sada ste na "nasem", nismo mi na "vasem". Svi gradjani madjarske nacionalnosti su se se rodili ovde su rodjeni u Srbiji i na svome su ali u Srbiji, ne u Madjarskoj. Ispadne da ja koji sam rodjen u Subotici, u Srbiji pre 50 godina, da sam gost kod vas Madjara? To je bilo Vase ali nije vise tako da niste na svome. To je moj odgovor na to da je "vase" i ako cemo vase i nase. Ja bih rekao da je ovo NASE, svih koji zivimo ovde i da je ovo Srbija.
HAJDE SIMO MOJ
Da citiram wikipediju:
"Он се одмах после Мохачке битке појавио између Тисе и Дунава на челу једне српске чете, за кратко време протерао је Турке из Бачке и загосподарио над целом Бачком, као и над деловима Баната и Срема."

Moglo bi se reći: bio je oportunista i razbojnik, obična sileďžija ko je bespravno i zlonamerno oteo tuđe, kad je Mađarska bila poražena od Osmanlija. I to neki nazivaju carstvom, samobda bi dali srpske korene Subotici.
Deki Odgovori
Subotica je najmultikulturniji i najtolerantniji grad na svetu. Neka svi vide kako mogu u slozi da žive i rade različite nacije uz puno uvažavanje.
Janko Jankovic Odgovori
Pa do juče smo u svim prodavnicama i ustanovama morali prvo da kažemo Tešik, pa onda Izvolte.. Uz dužno poštovanje svih građana ovog Grada, gospoda kada odu u Nemačku, Austriju bez pogovora parlaju tečno Nemački, a ovde kod nas gde su rođeni, školovali se, primali možda naše stipendije, ne mogu da nauče ZVANIČAN JEZIK. TUGA I SRAMOTA
I ja želim mađarsko državljanstvo na mom jeziku, i u Segedinu ulice da su napisane na mom jeziku i da svi u uslužnim objektima pričaju tečno srpskim jezikom.
Lelemud
Ne kaze se tesik nego tesek!!
Jezik
Pokušaj da odeš dole na Kosovo. I objasni Albancima da govore srpski jer je to Srbija.
h.h.
I priča se druže moj! Odeš u Segedin, Tompu, Morahalom i čuješ više srbskog jezika nego kod nas, a i u većim tržnim centrima i kupalištima, poslastičarnicama tako-kako pričaju srbski jer im je u interesu. Samo ovde ima tih budala (i na jednoj kao i na drugoj strani) koji od ničega prave problem jer je njima to u interesu.
Rax Odgovori
Nasmejani,jos nesto, ne zaboravi: kolo srece se okrece!
Petar
Јел да ?
Па хајде онда почните, шта чекате?
Много си ти храбар овде на интернету...
Mira P. Odgovori
Svako ko nema Alchajmerovu bolest dobro zna da su se savršeni dvojezični izvodi izdavali u Subotici pre više od 10 godina i to u softveru koji je napravljen u samoj Gradskoj kući od strane tadašnjih mladih informatičara (Zvicer, Malinović i ostali). Naravno, lezilebovićima koji sebe nazivaju političarima (Vučinić, Maglai) se to nije svidelo, pa su rasterali tu ekipu i kupili (od budžetskih, naravno, ne od svojih para) najskuplji i najlošiji program koji su mogli naći, samo da bi se "ugradili". Od tada Subotičani nemaju dvojezične izvode (ostaće zabeleženo da je baš Maglai, taj "veliki Mađar", predsednik nečega što se nazivalo "Magyar Mozgalom" - pre nego što je postao pobornik građanske opcije - ukinuo Mađarima dvojezične izvode!)
I tako, dok se jedni te isti likovi smenjuju u ulogama vlasti i opozicije, decenije prolaze, a sve lošija stvarnost se reciklira i nudi nam se kao perspektivna budućnost...
C
Ok to stoji, ski ne vidim baš šta je tu posebno oko tog softvera. Na izboru ima ukupno deset redova, dvadeset reči, ništa specijalno za pravljenje.
Ne razumem kako kod nečeg tako jednostavnog mogu da kupe "loš softver".
Janko Jankovic
Pa taj isti Maglai je odmah napravio premeštaj ljudi u uslužnom centru koji ne znaju mađarski,a stavio devojku na šalteru koja nije znala da zucne srpskog jezika.. Na telefon se nije htela javiti jer ne zna da priča zvanični jezik ako nije bio kolega pored nje. Lično sam video jer poslom moram da idem po više puta u taj uslužni centar i ne pričam napamet! TO JE ŽALOSNO
Rax Odgovori
Boze,boze, kada neki vise veruju seselju nego istoriji. Steta sto vas tako zaludjuju. Subotica je srbija tek desetak godina. Par meseci do 1. Jugoslavije. Ne treba se mnogo prepirati, samo treba otici na groblja i uzeti jednu turu sa vodicem,po mogucnosti ne sa sledbenikom milosa. Velika je steta sto vas puste sa ovakvim izjavama, meni ne stetite,ali stetite svom narodu.
angelina
rax - osim 8 razreda osnovne skole koje si na jedvite jade zavrsila za vreme titove jugoslavije i kursa za keramicare u nemackoj, ti koja ne razlikujes gradjevinski fakultet od arhitektonskog jer je za tebe isto,,itditd.. zeno mani se komentara i leci se,, jedino sto ti je potrebno da ti neko napokon uspostavi dijagnozu,.....
Rax Odgovori
Youtube:
History of serbia 631-2017,david blagic
History of serbia 768-2015
Serbia mapping,vredi pogledati!
024 Odgovori
Dragi moji sugrađani
Mađar sam, ali nikad nisam hteo da koristim "privilegije" za nacionalnu manjinu. Smatram da nacionalne manjine moraju govoriti službeni jezik, u našem slučaju srpski jezik. To, da je dozvoljeno korišćenje mađarskog jezika u službenoj upotrebi, to ne znači da ne moraju ljudi naučiti srpski.
Video sam nekoliko takvih situacija, da ljudi uopšte ne govore, niti žele da govore na srpskom, ja se zapitao, kako vi funkcionišete u ovoj državi?!
Srbi u Mađarskoj govore tečno mađarski, na žalost u nekim sitacijama čak zaborave svoj maternji jezik.
Uči na maternjem jeziku, čuvaj svoju tradiciju, kulturu, ali GOVORI SRPSKI.
Ako hoćeš da opstaneš u ovoj državi, nauči službeni jezik, a ne posle da kukaš da nisi primljen negde da radiš, jer ne govoriš srpski.
Odrastao sam u takvoj porodici, gde svi govore srpski i nikad nisam postavio pitanje, zašto moram da učim srpski (zato što želim da živim u svojoj otadžbini).
Ferika
Otadzsbinában :) hahahaha
Nice
Good for you bro, except you're not Hungarian then. Stay strong licking what you need to lick my friend.
Овца за шишање Odgovori
Ово је "епохално" оставрење династије Пастор. само што је извода из матичних књига рођених и венчаних све мање а умрлих све више, захваљујући политици "напретка" коју подржавају!
Toni Montano Odgovori
Sly Odgovori
Čitam komentare...toliko zlonamernih komentara,nacionalizma,mržnje...no coment !
Nivo otprilike 4 razred,a neki bi još i tu pali.
Lelemud Odgovori
Bunjevci? Ko ste i odakle ste? Ahaaa.....sa reke Bune i iz drzave koju ne priznajete kao svoju maticu! TOLIKO O TOME!! Da vam docaram reka Buna izvire u Blagaju u Bosni i Hercegovini...Tacnije HERCEGOVINI....Kada bi se pozabavili prezimenima shvatili bi ko su i sta bili!!! Citajuci komentare skontah da svi uglavnom lupetaju i nemaju pojma o istoriji,nazalost! Jadna li si zemljo moja kome te ostavljamo!
davidh Odgovori
Само могу да жалим ове дежурне историчаре, хушкаче, боптове...за ових 30 година ништа нису научили..или су добро плаћени..За мене су политичари превише плаћене марионете (било које нације) оних ,,људи,, који су се за то време обогатили ,, поштеним радом,, ..а на жалост имају превише моћи, а никакве одговорности....мада их у демокрацији ,,народ,, бира
C Odgovori
A šta je sa ostalim jezicima manjina?
u prolazu Odgovori
@RAX, SIMO
Obnovite malo gradivo iz osnovne skole da vam se istoricari ne smeju,
nelupetajte sto NE znate !!!
Subotica se prvi put pominje 1391. pod mađarskim imenom Zabadka !
(Godine 1527. Subotica je bila prestonica kratkotrajne srpske države samoproglašenog cara Jovana Nenada.)
Osmanlijsko carstvo je vladalo gradom od 1542. do 1686, kada je postala posed Habzburške monarhije.
Od polovine 18. veka ime joj je promenjeno u Sancta Maria, po austrijskoj carici Mariji Tereziji.
Ime grada je ponovo promenjeno 1779. u Maria Tereziopolis !
a ime Szabadka joj je vraćeno 1845 !!!
Subotica je 1918. ušla u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
Od 2007. Subotica ima status grada u Republici Srbiji !
Ferika
Objasnite ni gde su bile granice, kako je nastala ibdokle je trajala ta "kratkotrajna srpska država samoproglašenog cara Jovana Nenada"? Jel' to posle bitke mađara i turaka kod Mohača 1526.?

I još tu ponešto:

"a ime Szabadka joj je vraćeno 1845 !!!
Subotica je 1918. ušla u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca."
Ajo je ime Szabadka vraćeno, kako je ušla Subotica u sastav Kraljevine SHS?
Samo pitam. Izostao sam sa časa istorije. Imate mapu da pokažete?
Pozdrav.
h.h.
Bravo!!! I tu smo sve i rekli!
Ferika
@H.H.
Ipak i dalje tražim odgovore, da mi objasni to.
Petar Mezei Odgovori
Čitam komentare srpskih nacionalista, i prvo šta mi je palo na pamet da je Srbjia zbog ovakvih ljudi izgubila Kosovo. Drago mi je videti da i u Vojvodini govorite iste gluposti...
Attila Feher Odgovori
U Segedinu nikada nije bilo vise srba nego madjara, a u Subotici na osnovu popisa iz 2011 ima mnogo vise madjara nego srba. Zao mi je, ali su srbi manjina u Subotici.
Marija
E na sledećem će biti manje i jednih i drugih jer svi pobegoše na zapad.
Piri neni Odgovori
Tacno se vidi po ocenama i komentarima, koliko su pojedini ljudi zlonamerni i ljubomorni.
Visnja Odgovori
Pa naravno da treba i na madjarskom jeziku, oni nisu "dodjosi" zive sa nama 1000 godina.., vidi samo gradsku kucu! Pa i na kosovu se sluze dvojezično.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.