Komentara: 44
Pregleda: 7738
Foto

Izvodi iz matičnih knjiga od sada i dvojezično

24.04.2019. u 13:18h
Izvor: Subotica.com
Izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih od sada mogu da se dobiju i na mađarskom jeziku, čime je ispoštovana odredba o službenoj upotrebi jezika.
Izvodi iz matičnih knjiga od sada i dvojezično

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare objasnio Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, otklonile su se sve pravne i tehničke prepreke da bi se izvodi iz matičnih knjiga dobijali dvojezično.

- Tokom jučerašnjeg dana sam dobio zvanično obaveštenje da su otklonjene prepreke koje su to proteklih meseci onemogućavale. Podsećam da je u novembru prošle godine došlo do promene zakona o matičnim knjigama, deo o  dvojezičnosti nije uopšte dotaknut tim izmenama i dopunama, ali je potom došlo do tehničkog usavršavanja matičnih knjiga i njihovo povezivanje u jedan sistem – istakao je Pastor. – Kroz taj sistem u prvom momentu dvojezično izdavanje izvoda iz matičnih knjiga nije bilo moguće. Reagovali smo na to i dobili  smo uverenje da se problem tretira kao tehnički.

Izvodi iz matičnih knjiga od sada i dvojezično

Pastor se zahvalio Branku Ružiću, ministru državne uprave i lokalne samouprave, i Dejanu Đurđeviću, državnom sekretaru za zakonodavstvo, koji su u značajnom meri dorineli da se ovaj problem reši.

- Ovo je još jedan dokaz da se multietničnost u Srbiji stvarno doživljava kao vrednost, da nije verbalna floskula već opredeljenje koje se vidi i kroz ovakve poteze. Sa druge strane, ovo je dobar primer sa aspekta SVM-a i mađarske zajednice zašto ima smisla biti deo parlamentarne većine – poručio je Pastor. – Na ovaj način se rešavaju problemi, koji nikome ne idu na štetu ali ni u korist pripadnika manjinskih zajednica. Ova zakonska  okolnost može da se koristi u kada je reč o  drugim zajednicama čiji je jezik u službenoj upotrebi u sredini gde se traži izvod iz matične knjige.

Izvodi iz matičnih knjiga od sada i dvojezično

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije Saveza vojvođanskih Mađara Konferencija za medije Saveza vojvođanskih Mađara Konferencija za medije Saveza vojvođanskih Mađara Konferencija za medije Saveza vojvođanskih Mađara Konferencija za medije Saveza vojvođanskih Mađara Konferencija za medije Saveza vojvođanskih Mađara Konferencija za medije Saveza vojvođanskih Mađara Konferencija za medije Saveza vojvođanskih Mađara
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 44
Pregleda: 7738
Povezane teme

ištvan pastor

savez vojvođanskih mađara

mađarska nacionalna zajednica

balint pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.