Komentara: 44
Pregleda: 5491
Foto

Izvodi iz matičnih knjiga od sada i dvojezično

24.04.2019. u 11:18h
Izvor: Subotica.com
Izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih od sada mogu da se dobiju i na mađarskom jeziku, čime je ispoštovana odredba o službenoj upotrebi jezika.
Izvodi iz matičnih knjiga od sada i dvojezično

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare objasnio Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, otklonile su se sve pravne i tehničke prepreke da bi se izvodi iz matičnih knjiga dobijali dvojezično.

- Tokom jučerašnjeg dana sam dobio zvanično obaveštenje da su otklonjene prepreke koje su to proteklih meseci onemogućavale. Podsećam da je u novembru prošle godine došlo do promene zakona o matičnim knjigama, deo o  dvojezičnosti nije uopšte dotaknut tim izmenama i dopunama, ali je potom došlo do tehničkog usavršavanja matičnih knjiga i njihovo povezivanje u jedan sistem – istakao je Pastor. – Kroz taj sistem u prvom momentu dvojezično izdavanje izvoda iz matičnih knjiga nije bilo moguće. Reagovali smo na to i dobili  smo uverenje da se problem tretira kao tehnički.

Pastor se zahvalio Branku Ružiću, ministru državne uprave i lokalne samouprave, i Dejanu Đurđeviću, državnom sekretaru za zakonodavstvo, koji su u značajnom meri dorineli da se ovaj problem reši.

- Ovo je još jedan dokaz da se multietničnost u Srbiji stvarno doživljava kao vrednost, da nije verbalna floskula već opredeljenje koje se vidi i kroz ovakve poteze. Sa druge strane, ovo je dobar primer sa aspekta SVM-a i mađarske zajednice zašto ima smisla biti deo parlamentarne većine – poručio je Pastor. – Na ovaj način se rešavaju problemi, koji nikome ne idu na štetu ali ni u korist pripadnika manjinskih zajednica. Ova zakonska  okolnost može da se koristi u kada je reč o  drugim zajednicama čiji je jezik u službenoj upotrebi u sredini gde se traži izvod iz matične knjige.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 44
Pregleda: 5491
Povezane teme
ištvan pastor savez vojvođanskih mađara mađarska nacionalna zajednica balint pastor
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.