Komentara: 2
Pregleda: 2653

Izložba Maje Rakočević Cvijanov: "Kancelarijski radnici"

10.04.2013. u 12:13h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Izložba subotičke umetnice Maje Rakočević-Cvijanov "Kancelarijski radnici" otvorena je 5. aprila 2013. godine u izložbenom prostoru NOVA Galerije u Beogradu, a uskoro će i subotička publika imati priliku da je pogleda. Pokrovitelj ove izložbe je Fondacija "Danilo Kiš".
Izložba Maje Rakočević Cvijanov: "Kancelarijski radnici"

Maja Rakočević-Cvijanov kroz izložbu "Kancelarijski radnici" tretira veoma aktuelnu temu: čovekovo ponašanje i osećanja u strogo kontrolisanim uslovima – na poslu.

Tema nije specifičnost samo tranzicijskih društava, poput onog u kome živimo, niti je njena aktuelnost ograničena na dnevni senzacionalizam; kancelarijski radnici svuda su, i u svim trenucima, suočeni sa sličnim izazovima. Maja Rakočević-Cvijanov, i sama upletena u svet kancelarijskih radnika, o njihovim životima na poslu progovara na sasvim autentičan način. Njoj su dobro poznati i sindromi burn-outa, i predugih osam sati provedenih na radnom mestu, i potencijalne uzaludnosti posla koji se obavlja... Iz pozicije umetnika, posmatra svoje (radno) okruženje i uviđa određene modele ponašanja koji postaju gotovo zakonitosti, te tako stvara svet kancelarijskog radnika. Na pronicljiv, ponegde duhovit, ali pre svega empatičan način opredmećeni su navedeni sindromi koji nam predstavljaju kancelarijskog radnika kao figuru sa kojom i sami saosećamo, svesni činjenice da su težina okova rutine i šablona svakodnevno breme ovih ljudi.

Projekat/izložba Maje Rakočević-Cvijanov insistira na humanističkoj dimenziji savremene umetnosti, vešto balansirajući između potrebne kritike društva i empatije prema njegovom određenom delu. Od prepoznavanja mikro-problema do njegovog uzdizanja na nivo opšte pojave, izložba poziva na kritičko preispitivanje stepena ispunjenosti svačijeg života. Kroz lik kancelarijskog radnika, ona priča o zadatim okvirima života i načinima da se oni smisleno ispune, što ovu izložbu karakteriše kao „potreban proizvod“ savremene umetnosti.

Nela Tonković, istoričarka umetnosti

Maja Rakočević-Cvijanov, rođena 1975, diplomirala je 2001. godine na FLU. Magistrirala je vajarstvo 2004. na istom fakultetu. Od 2002. Članica je U.L.U.S.-a. Zaposlena je kao vajar – konzervator u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica. Udata je i majka dvoje dece. Živi u Subotici.

Samostalno izlaže od 2001. u galerijama SKC, Remont, Dom omladine, Galeriji FLU i SULUJ u Beogradu, galeriji Dvorište u Pančevu, Galeriji Kuplung u Budimpešti i Modernoj galeriji Likovni Susret u Subotici.

Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama, radionicama i kolonijama u zemlji i inostranstvu. Autorka je pet javnih spomenika na teritoriji Subotice.

Nagrade:
„ Pero i Vladeta Petrić", godišnja izložba studenata FLU u Beogradu
„ Beorama", V Bijenale mladih u Vršcu
„Dr Ferenc Bodrogvari“, nagrada grada Subotice za likovno stvaralaštvo

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 2653
Povezane teme
Fondacija Danilo Kiš omladinski klub "skladište"
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.