• Pregleda: 2052

Internacionalizacija malih i srednjih preduzeća

Juče je u segedinskoj Privredoj komori održana završna sesija projekta Internacionalizacija malih i srednjih preduzeća u prekograničnoj regiji u sklopu IPA prekogranične saradnje Mađarska- Srbija.
Internacionalizacija malih i srednjih preduzeća

Devedesetak privrednih subjekata iz Severnobačkog regiona i isto toliko sa druge strane, uzelo je učešće u ovom projektu, razmenjujući iskustva i uspostavljajući kontakte u nastojanju da razviju saradnju.

U sklopu projekta održana su po tri  seminara i radionice u obe komore  na kojima su preduzetnici obe regije edukovani u nekoliko oblasti: koučinga, marketinga i menadžmenta klastera. Cilj je bio usavršavanje preduzetničkih veština privrednika, uspostavljanje kontakata i otpočinjanje saradnje privreda dva rgiona. Kao polazna osnova u projektu je urađena je anketa koja je pokazala stanje razvijenosti preduzetničkih veština na polaznom periodu.

Na kraju projekta urađena je studija koja je između ostalog pokazala da taj nivo nije zadovoljavjući, pogotovo kod naših privrednika koji znatno zaostaju. Zajedničko obema stranama je to da privrednici traže da zapošljavaju obučenu radsnu snagu sa iskustvom.

Pre projekta, mala i srednja preduzeća  iz našeg regiona nisu bila spremna za konkurentnost  na međunarodnom tržištu. Nisu poznavala ni standarde, zakonske propise, uslove, način poslovanja, što je dobrim delom promenjeno kod ovih devedestak učesnika u projektu. Problem je to što oni predstavljaju tek 2% preduzeća našeg regiona. Zbog toga  implementacija projekta tek predstoji, iako je on administrativno završen.  Podatak da je iz 88 preduzeća našeg regiona u projektu učestvovalo 123 ljudi, govori sam za sebe.

Izvor: RTV City

povezane teme

1
nana Odgovori
Dokon popo i jariće krsti. Selo gori a bada se krsti. Svaka sličnost sa rezultatima rada RPK Subotica je namerna.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.